Mirjana Mikulec ekskluzivno za Index Rouge otkriva najnovije trendove u uređenju doma

Foto: Josipa Uzelac

TIM Index Rougea popričao je s poznatom dizajnericom interijera, Mirjanom Mikulec o novim trendovima u uređenju doma, ali i otkud crpi inspiraciju za svoj modni stil. Evo što nam je otkrila.

1. Slobodno možemo reći da ste jedna od najpoznatijih dizajnerica interijera u Hrvatskoj. Kako su izgledali vaš počeci? Kako ste se odlučili na baš to zanimanje?
 
Oduvijek sam se time željela baviti, pa sam osnovala tvrtku prije skoro 10 godina. U to sam vrijeme postala i kolumnistica u jednom specijaliziranom časopisu za dizajn interijera, brzo su uslijedili i drugi, pa na koncu i divna suradnja s RTL televizijom. S vremenom se rodila ideja o InDizajnu, jer takve emisije u Hrvatskoj u to vrijeme još nije bilo. Isto se dogodilo i s knjigama - kada sam napisala prvu, na našim prostorima nije bila objavljena nijedna koja se bavila uređenjem prostora. Projekti su se počeli gomilati, tvrtka je rasla, imam divne suradnike, a danas je iza nas više od 500 različitih interijera. 
 
2. Koji su trendovi u uređenju doma za 2015. godinu?
 
Najveći trend, koji traje već neko vrijeme, je povratak prirodi. To se najviše očituje u prirodnim materijalima poput drveta, kamena, jednostavnim linijama i prozračnosti interijera. Prijašnjih godina vrlo je popularna bila crna boja zidova, a danas je hit tamno plava, osobito u kombinaciji sa žutim akcentima. Vrlo su popularni razni geometrijski oblici, osobito kada su u pitanju rasvjetna tijela i detalji, zatim kombiniranje različitih uzoraka, neutralna paleta boja poput svjetlo sive i bež…Trendova je puno, no srećom, za razliku od onih modnih, trendovi u interijerima nisu toliko kratkoročni i prilagodljivi su.
 
 
3. Postoji li razlika između zimskog i ljetnog uređenja? Koji su vaši omiljeni trikovi da u dom unesemo ljetni ugođaj?
 
Razlika postoji, ali ključ su detalji. Dok zimi toplinu doma postižemo mekim tkaninama, tamnim, neutralnim bojama i općenito prirodnim materijalima, ljeti tu ulogu preuzimaju svijetle i prozračne tkanine, cvjetni motivi i dekoracije, kao i intenzivne boje, ali i sve boje i motivi koji asociraju na more.
 
4. Kakve prostore najviše volite uređivati?
 
Volim kada mi klijent da slobodu pri osmišljavanju interijera - to je prilika da stvorite nešto doista originalno, drugačije i posebno. Osim toga, volim osmišljavati male životne prostore jer su vrlo zahtjevni - iskoristiti svaki centimetar na najbolji mogući način zahtjeva puno truda i kreativnosti.
 
 
5. Koji je najljepši, a koji najizazovniji dio vašeg posla?
 
Najljepši dio posla svakako je vidjeti rezultat rada - kada vidim zadovoljstvo na licu klijenta i kako je prostor koji smo zajedno osmišljavali napokon zaživio u stvarnosti. Izazovniji dio je, naravno, to i postići. Prepoznati želje vlasnika,pogoditi njihov ukus, uskladiti njihovu viziju s načelima dobrog dizajna i u konačnici stvoriti funkcionalan prostor nije uvijek lako.
 
6. Uvijek izgledate dotjerano i elegantno. Kako bi opisali svoj modni stil?
 
Obožavam modu, skoro jednako kao i interijere. Volim romantične odjevne komade i vesele boje, osobito za vrijeme toplijih mjeseci.
 
7. Koja je vaša svakodnevna "go-to" uniforma? U čemu se najbolje osjećati dok radite?
 
S obzirom da radim kreativni posao, ne zamaram se poslovnim dress codeom, volim se odjenuti onako kako mi tog jutra odgovara - katkad je to nova haljinica koju jedva čekam isprobati, a katkad je to neka ležernija kombinacija. Ipak, uvijek volim izgledati dotjerano, pa pazim na detalje.
 
 
8. S obzirom na to da se bavite kreativnim poslom, čime se najradije bavite u slobodno vrijeme?
 
Moram priznati da zbog napornog i pretrpanog rasporeda nađem malo vremena za sebe, pa svaki slobodan trenutak volim provesti sa svojom obitelji. Često “ukrademo” koji slobodni vikend pa odemo na zajedničko putovanje. Inače, volim redovito vježbati, otići u kino i pogledati kakav dobar film, čitati, provoditi vrijeme s prijateljicama...
 
9. Odakle crpite inspiraciju za uređenje interijera? Kako nastaje ideja o tome kako će na kraju izgledati projekt?
 
Ono što razlikuje moj pristup dizajnu interijera od većine ostalih jest individualnost. Nastojim maksimalno uključiti klijenta u stvaranje njegova budućeg doma - vjerujem da svaki dom mora odisati karakterom njegova vlasnika i na određeni mu način služiti, biti u skladu s njegovim načinom života. Zato nijedan interijer na kojem sam radila nije kao prethodni. Jedina konstanta i imperativ je funkcionalnost.
 
 
10. Gdje se vidite za 5 godina?
 
U Londonu! Šalu na stranu, no već neko vrijeme razmišljam o proširenju poslovanja izvan granica Hrvatske. Mogu slobodno reći da sam sa svojom tvrtkom ovdje postigla puno toga, pa je logičan iskorak osvajanje stranog tržišta. Tko zna, možda baš u Londonu :)
 
11. Kakve planove imate za bližu budućnost?
 
Najesen me čeka snimanje osme sezone emisije InDizajn, završavanje nove knjige o interijerima, i nadam se, još puno životnih prostora koji samo čekaju da ih se preuredi i osmisli.
 
 
 
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.