Ekskluzivni intervju s genijalnim Dancem čije krimiće Hrvati obožavaju

Foto: Promo

SJAJNI danski autor Jussi Adler-Olsen u Hrvatskoj je poznat po nekoliko romana objavljenih u nakladi Znanja kao što su "Leptirov efekt", "Okus osvete", "Poruka u boci", "Ubojice fazana" i brojnim drugima. Autor je osvojio nekoliko nagrada u rodnoj zemlji i svijetu, a da se radi o iznimnom piscu kojeg čitatelji obožavaju svjedoče velike naklade njegovih knjiga i prijevodi na više svjetskih jezika. Detalje o njegovoj seriji "Sektor Q", kao i neke druge crtice iz života i detalje o knjigama saznali smo u kratkom razgovoru s autorom.
 
 
Najviše toga saznali smo o ''Sektoru Q''. Kako je sam autor objasnio, nije htio napisati policijski serijal knjiga.
 
"Htio sam napisati internacionalni triler o internacionalnim temama. Ipak, nakon te ideje zamolili su me iz filmske industrije da napravim policijski triler koji bih mogli pretočiti u seriju. Rekao sam im da ne želim jer je to dosadno i da me nije briga za seriju. Htio sam odraditi svoju ideju jer kroz policijske likove ne mogu dati slobodu knjizi u smjeru u kojem ja želim. Iznenadili su se kada nisam bio zainteresiran. Na putu doma sjetio sam se da bih mogao zapravo napisati knjigu o policajcu koji ne mari za svoj posao. Želi samo da ga otpuste i nije ga briga za ništa. U normalnim situacijama svatko bi otpustio takvu osobu, ali tu se radi ipak o drugačijoj situaciji. Imam svu slobodu koju sam htio jer takav policajac može napraviti što god želi. Da ipak ne bi taj policajac bio previše lijen, morao sam izmisliti drugu osobu, a to je Assad koji je katalizator. Priča na kraju nije o policajcima, nego o slobodnim glavnim likovima koji razvijaju svoje sudbine kroz tu priču. Trebala mi je jedna velika cjelina koju mogu razdvojiti u više manjih, a da sve imaju smisla", istaknuo je.
 
  
Otkrio je i detalje o Carlu Morku koje možda i ne bismo znali iz njegovih knjiga.
 
"O njemu nikada nećete saznati nešto što niste pročitali u knjigama, ne tajim ništa od svojih čitatelja. Ali mogu vam reći nešto o pozadini priče. Inspiracija za lik Carla Morka potekla je od mentalno bolesnog čovjeka kojeg sam upoznao kao dijete, njegovo ime bilo je Mork. On je ubio svoju ženu i bio sam fasciniran tom pričom toliko da sam tatu pitao zašto ju je ubio. Otac mi je to objasnio tako  da je Mork ubio ženu jer u nekim svađama uvijek netko mora pobijediti, a u ovom slučaju to je bio on te je od toga poludio. Rekao mi je da Mork nije opasan čovjek jer mu je žao što je to učinio", rekao je pisac. Osim toga, istaknuo je i činjenicu da će se čitatelji iznenaditi u nastavku serijala knjiga jer će doći do velikog obrata. Ništa drugo nam ne preostaje već čekati nove nastavke. 
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz knjige, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: knjige.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.