Kako se nositi sa stresom na radnom mjestu?

Foto: DKNY

STRESNE situacije na poslu neizostavni su dio svakodnevice, posebno sada kada je ljeto stiglo, a vi samo maštate o odlasku na godišnji odmor. Društvene mreže već su se počele puniti fotografijama s plaža pa kako biste lakše preživjeli posljednje stresne dane, dok čekate svoj odmor, u nastavku donosimo nekoliko savjeta.
 
Pronađite sugovornika
 
Kao i kod svakog drugog problema, važno je pronaći nekoga s kime možete razgovarati, nekoga kome ćete se moći potužiti na rokove koji vas pritišću sa svih strana, na nepodnošljivog kolegu, zahtjevno radno vrijeme i slično. Čak i samo razgovor može doprinijeti olakšanju stresnog stanja.
 
Postavite si prioritete
 
Iako se odlaskom kolega na godišnje odmore vjerojatno povećava količina posla koji moraju odraditi ostali, naučite postavljati si prioritete za svaki novi radni dan. Kako? Na početku dana zapišite sve što planirate odraditi. Poredajte poslove prema važnosti i označite ih slovima: A) mora biti odrađeno danas, B) može čekati do sutra, C) može čekati par dana. Potom radne zadatke izvršavajte prema važnosti, počevši s onime označenim slovom A.
 
Uzmite pauzu
 
Koliko god bili pretrpani poslom, uvijek uzmite odgovarajuću pauzu za obrok. Efikasnije ćete raditi budete li odmoreniji i siti. Pritom pokušajte birati što zdravije obroke jer će oni dugoročno utjecati na vašu produktivnosti. Sezona ljetnog voća i povrća u punom je jeku, a uz dodatak sendviča od integralnog peciva, piletine i avokada osjećat ćete se mnogo bolje nego da radite na prazan želudac. Ako vam smeta društvo kolega kada ste pod stresom, pronađite neki kutak samo za sebe ili prošećite parkom preko puta zgrade. Kratka šetnja dobro će vam doći, posebno ako cijelo radno vrijeme provodite u sjedećem položaju.
 
Naučite pristojno reći "ne" dodatnom poslu
 
Nemojte dopustiti da se sav teret posla lomi preko vaših leđa. Svatko ima svoj opis radnog mjesta i opis svojih poslova. Dakako, to ne znači da nikad nećete dobiti dodatne zadatke ili da ne smijete pomoći kolegici, no pazite da vam obavljanje tuđeg posla ne prijeđe u naviku. Nitko od nas nema supermoći. Svatko ima svoju točku slamanja, a vi trebate prepoznati gdje je vaša. Ne morate uvijek pokušavati dostići očekivanja koja drugi imaju od vas ili se pretrpati i tuđim poslom samo da biste koga zadivili.
 
Pronađite svoj ispušni ventil
 
Budete li pronašli nešto čemu ćete se veseliti na kraja radnog dana, lakše ćete se nositi s poslovnim izazovima. Bilo da je riječ o šetnji s ljubimcima, trčanju, volontiranju u lokalnoj zajednici, odlasku u teretanu, slikanju, pjevanju u zboru, kavi s prijateljicama ili nečemu drugome, radite ono što vas uistinu veseli.
 
 
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.