Postoji formula za pronalaženje idealnih štikli u kojima ćete moći hodati

Foto: Jimmy Choo

JESTE li se ikada zapitale kako neke žene mogu hodati u štiklama, kao da su rođene u njima, dok neke ne mogu izdržati ni pola sata s njima na nogama?

To možemo zahvaliti obliku naših stopala pa su tako neke žene prirodno nadarene za hodanje u štiklama, dok će neke biti puno sretnije u ravnim cipelama. A za sve one koje prirodno mogu hodati u štiklama, danas otkrivamo jednostavnu formulu kojom mogu izračunati koja je idealna visina takvih cipelica. Drugim riječima, čak i ako po prirodi možete hodati u visokim štiklama, i dalje za vas postoji idealna i najudobnija visina pete.

Mjerenje se temelji na fleksibilnosti talusa, skočne kosti koja spaja stopala i noge. Talus je neobično zakrivljena kost, postavljena na vrhu i na prednjem dijelu stopala te način na koji se ona okreće, diktira koliko visoke pete bi trebali nositi.

Kada nogu držite ravno i imate opuštena stopala, a talus se naginje prema dolje, onda imate puno mobilnosti te možete nositi visoke pete s lakoćom. No, ako se vaš talus ne naginje, onda će vam biti daleko ugodnije u ravnim cipelama, jer one daju pravi kut i ne zahtijevaju toliko pokreta.

Kako izmjeriti odgovarajuću visinu štikle?

Sve što vam je potrebno su sljedeće stvari: stolac, olovka, traka i prijatelj, koji vam je spreman pomoći.

1. Skinite obuću, sjednite na stolac te pružite jednu nogu ravno ispred sebe, s opuštenim stopalom.

2. Ako vaše stopalo stoji prirodno, pod pravim kutom, u odnosu na vašu ispruženu nogu i ne visi, onda imate manje mobilnosti u talusu te će vam biti ugodnije u ravnim cipelama. Ako gornji dio vašeg stopala pada prema naprijed, u liniji koja prati vašu nogu, vama pete prirodno odgovaraju.

3. Da biste odredili optimalnu visinu svojih peta, sada zamolite nekoga od ukućana da vam malo pomogne.

4. Zalijepite traku od pete, ravno prema vrhu stopala (linija mora biti paralena s podom), a zatim upiknite olovkom traku na vrhu tabana, pod pravim kutem u odnosu na traku.

5. Udaljenost od pete do tamo gdje je oznaka olovkom, to je vaša idealna visina potpetica.

 

 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.