Ubojito dobri krimići za sunčane dane proljeća

Foto: Promo, Instagram

OVOG nas proljeća očekuju dva kriminalistička megahita: novi romani Joa Nesboa (travanj) i Paule Hawkins (svibanj). Kako bismo vam olakšali čekanje, izabrali smo za vas tri vrhunska krimića, tri genijalne intrige za ljubitelje dobrog i napetog štiva. Neuravnoteženi detektivi, potrage za izgubljenim pamćenjem i životi puni laži – romani u nastavku poslastice su za književno nepce svakog knjigoljupca.

1. Linda, ona koju su ubili – Leif GW Persson

Usred neuobičajeno toplog ljeta u Švedskoj, mlada policijska pripravnica pronađena je ubijena. Inspektor Evart Backstrom je protiv svoje volje poslan iz Stockholma da vodi istragu.

Egoističan, tašt i pun predrasuda prema svemu i svačemu, Backstrom je čovjek bez osjećaja dužnosti i odgovornosti, čovjek koji sve druge ljude smatra potpunim neznalicama, a nježne osjećaje iskazuje samo prema svojoj zlatnoj ribici i najbližoj boci pića. Ako žele razriješiti ovaj slučaj, izmučeni članovi njegova tima prisiljeni su zaobilaziti ga u radu i pratiti oskudne tragove koji su preostali nakon što je Backstrom svojom tvrdoglavošću doveo do toga da se glavni trag ohladi. Pun crnog humora i uzbudljive privlačnosti, a pritom krajnje realističan, Linda je roman koji će upoznati čitatelja s modernim remek-djelom karakterizacije, Evartom Backstromom, čovjekom koga je njegov tvorac opisao kao „niskog, debelog i primitivnog“. On je bez dvojbe nezaobilazan u opisu suvremenog policijskog rada. Zašto ovako dobre knjige često prođu ispod radara, nikad nećemo shvatiti. Prvi dio spektakularne trilogije koja je dobila i svoj vizualni identitet u Foxovoj seriji „Backstrom“. Obavezno čitanje.



2. Cesta lijesova – Peter May

Na pustoj plaži otoka Harris na Hebridima, more je izbacilo čovjeka, jedva živog i na rubu pothlađenosti. On ne zna tko je ni kako se našao ondje. Jedini je trag do njegova identiteta karta na kojoj je označena cesta poznata kao Cesta lijesova. Ne zna kamo će ga odvesti, ali ispunjen stravom i nesigurnošću zna da je mora slijediti. Tako počinje jedno od najzanimljivijih iznenađenja ovogodišnje krimi-ponude. Radnja u kojoj istražujemo uzroke i posljedice amnezije jedan je od najpopularnijih zapleta modernih krimića. No da stvari ipak ne bi bile skroz jednostavne, autor prebacuje priču na još dva odvojena lika i ostaje pitanje kako će se te priče povezati (još jedan popularan manevar u krimićima). Uz atmosferu škotskih pustopoljina koja se može rezati nožem, ova nas je knjiga oduševila na više razina. Obratite pozornost na detalje da ne ostanete predugo zbunjeni.



3. Laž – C.L. Taylor

Psihološki krimić u stilu „Djevojke u vlaku“ i ostalih uvrnutih „djevojaka“. Uz popularnost nove serije „Male laži“ (snimljene po genijalnoj knjizi Liane Moriarty o kojoj smo već pisali), ne sumnjamo da će ovaj odličan roman naići na odobravanje publike koja voli individualne misterije u, naizgled, običnim životima. Drugi je dio intrige pokušaj protagonistice da izbriše svoju prošlost. U ovom vremenu interneta i sveobuhvatne dostupnosti podataka, svi to ponekad poželimo, zamišljamo kako bi bilo biti netko drugi – makar na kratko. Jane Hughes ima dečka koji je voli, posao u azilu za životinje i kućicu na velškome selu. Sretnija je nego ikad u životu, ali njezin život je laž. Jane Hughes ne postoji. Pet godina prije, Jane je s najboljim prijateljicama otišla na putovanje koje je trebalo biti pustolovina života, a pretvorilo se u noćnu moru u kojoj su dvije djevojke izgubile život. Jane je pokušala ostaviti prošlost iza sebe, ali netko zna istinu. Netko tko neće odustati dok ne uništi Jane i sve što ona voli.




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.