Etsy uvodi promjenu, evo koju

Foto: Shutterstock/Profimedia

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ETSY je dugo prodavao predmete koji spadaju u dvije kategorije: ručno izrađeni ili vintage. Ova uska kategorizacija sad se mijenja. Danas je najavljeno uvođenje drugačijih kategorija. Bit će ih četiri: "izradio", "dizajnirao", "osobno odabrao" i "nabavio" prodavač. Svi proizvodi moraju spadati u jednu od te četiri kategorije kako bi bili prihvatljivi za platformu.

Unatoč novim kategorijama stara pravila i dalje vrijede

Vintage predmeti spadat će u kategoriju "ručno odabrao". Materijali za izradu poput perlica ili gline ulaze u kategoriju "nabavio", a ručno izrađena vaza bit će u kategoriji "izradio". Digitalna ilustracija je pak u kategoriji "dizajnirao" prodavač. Ove kategorije bit će vidljive na Etsyjevom popisu proizvoda.

Osim novih kategorija Etsy tvrdi da neće biti drugih promjena. Stvari koje su prethodno bile zabranjene, poput preprodaje predmeta koje je izradio netko drugi, i dalje neće biti dopuštene, piše The Verge.

"Svi predmeti će i dalje biti prožeti ljudskim dodirom jer to je ono što Etsy čini Etsyjem", rekao je CEO Josh Silverman. Cilj novih kategorija je pružiti kupcima više informacija o tome kako je predmet izrađen i kako je prodavač sudjelovao u procesu.

Sve je teže definirati što znači "ručno rađeno"

Etsy se razlikovao od tvrtki poput Amazona ili Temua time što je bio mjesto za pronalaženje jedinstvenih, ručno rađenih predmeta. No tijekom godina tvrtka je olabavila svoja pravila oko toga što točno znači "ručno izrađeno".

Tvrtka već neko vrijeme omogućava prodavačima da koriste vanjsku pomoć za izradu predmeta. Primjerice, grafički dizajneri mogu koristiti usluge tiska na zahtjev za izradu majica s njihovim dizajnom umjesto da ih sami tiskaju.

Ovo proširenje dovelo je više kreativaca na platformu, ali frustrirani vlasnici trgovina kažu da je također otvorilo vrata prevarantima i preprodavačima koji kupuju masovno proizvedene proizvode i prodaju ih kao ručno izrađene na Etsyju. To je bila ključna pritužba trgovaca s Etsyja tijekom njihovog štrajka 2022.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.