Evo gdje možete kupiti domaće jabuke

Foto: Index

SVAKODNEVNA konzumacija jabuka ima brojne zdravstvene benefite, no pritom je također važno odabrati svježu i domaću jabuku čija je kvaliteta kontrolirana. Vodeća hrvatska tvrtka za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju i preradu voća ENNA Fruit otkupljuje voće i povrće iz cijele Hrvatske preko mreže kooperanata, čime kupcima osigurava domaću kvalitetu. 

Domaće jabuke koje ENNA Fruit distribuira možete pronaći u Konzumu, Eurospin i Prehrana trgovinama, a prepoznat ćete ih po deklaraciji na kojoj je naznačen ENNA Fruit kao dobavljač.

Mreža kooperanata ENNA Fruit tvrtke se pruža od Međimurja, preko Zagorja, jaskanskog kraja, Moslavine i Podravine do Slavonije i Baranje, a dio nje je i najveći voćnjak jabuka u Hrvatskoj, Obreška, s preko 650 tisuća stabala na kojima raste 6 popularnih sorti - Gala, Jonagold, Fuji, Braeburn, Granny Smith i Zlatni delišes.

Kvalitetu i kontinuitet isporuke ENNA Fruit osigurava putem sustava skladištenja, sortiranja i pakiranja u otkupnim centrima, a otkupni centar u Dugom Selu opremljen je i najnovijim kalibratorom koji dubinski snima kvalitetu jabuka. Jabuke se kalibriraju kako bi se saznala njihova klasa, prosječna težina i veličina, da bi mogle biti pakirane sukladno potrebama i narudžbama kupaca.

Foto: Index

O brojnim zdravstvenim benefitima redovne konzumacije jabuka pročitajte u nastavku.

Potaknite i "drugi mozak" na rad

Medicinska istraživanja u posljednjih nekoliko godina sve više naglašavaju povezanost probave i mozga. Naša probava je kompleksni živčani sustav koji ima od 400 do 600 milijuna neurona pa se još naziva i “drugim mozgom” jer nastaje iz istog tkiva kao i centralni živčani sustav, a ima i kemijske i strukturne sličnosti s mozgom.

Probavni sustav proizvodi vrlo visoki postotak serotonina i dopamina, spojeva koji su zaslužni za osjećaj zadovoljstva i dobrog raspoloženja, stoga neurološke mreže koje omogućuju komunikaciju između mozga i probavnog sustava moraju biti u skladu kako bi naše zdravlje bilo stabilno. 

Jedan od načina održavanja dobre probave, a samim time i dobrog funkcioniranja cijeloga organizma, redovito je jedenje jabuka. Naime, jabuke sadrže pektin koji djeluje kao probiotik i hrani dobre bakterije, čime podržava rad probave i pomaže održavanju jakog imuniteta. Osim toga, jabuke su i izvor topivih i netopivih vlakana koja pomažu regulirati stolicu.

Olakšajte si regulaciju tjelesne težine

Jabuke su pune vitamina, posebice vitamina C kojeg u prosjeku ima i do 40 grama u jednoj jabuci. Sadrže i vitamin A, E, B1, B2 i B6 te beta karotene, kalij, kalcij, fosfor, magnezij i željezo pa su dobar izbor za ostvarivanje unosa potrebnih nutrijenata na dnevnoj bazi.

Pektin, osim što pomaže dobrom funkcioniranju probave, utječe i na osjećaj sitosti pa je jabuka odličan odabir za međuobrok ako pokušavate regulirati svoju tjelesnu težinu. Jabuke su niskokalorične sa samo 52 kalorije po komadu, što je dodatan razlog da ih češće jedemo. Isto tako, jabuka može pomoći zadovoljiti potrebu za slatkim, ali šećer u jabuci neće potaknuti povećano izlučivanje inzulina pa tijelo neće imati potrebu skladištiti ga. 

Foto: Shutterstock

Jak imunitet gradi se svakodnevno

S dolaskom jeseni i sve bližom zimom većina ljudi želi ojačati imunitet kako ne bi bili podložni raznim vrstama virusa i bakterija koji u ovo doba godine češće izazivaju bolesti. Budući da su jabuke pune vitamina C, snažnog antioksidansa, mogu značajno pomoći u borbi protiv upalnih procesa i u jačanju imuniteta. Najviše antioksidansa unijet ćete ako jedete jabuke s korom, a oni mogu usporavati starenje, smanjivati upalne procese i sprječavati povećanje masnoća u krvi.

Ponekad je zdravo jesti i slatko

Već nekoliko godina istraživanja pokazuju kako konzumacija jabuka ima pozitivan učinak na smanjenje rizika za razvoj dijabetesa tipa 2. Rezultati studije objavljene u časopisu Advances in Nutrition pokazali su kako su osobe koji svaki dan pojedu jednu jabuku pod 28 posto manjim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2 u odnosu na osobe koje ne konzumiraju jabuke. Isto istraživanje pokazalo je da će čak i povremena konzumacija (nekoliko puta tjedno) značajno utjecati na smanjenje rizika od oboljenja od ove bolesti.

Jedan od razloga ovih efekata jabuke na naš organizam je i u polifenolima koji se nalaze u kori jabuke. Oni potiču gušteraču na oslobađanje inzulina i tako pomažu stanicama da unesu potrebne količine šećera.

Topiva vlakna kojima je jabuka bogata usporavaju apsorpciju ugljikohidrata, čime se usporava i podizanje razine šećera, što je također važno u prevenciji dijabetesa, ali i u borbi protiv njega.

Foto: Shutterstock

Održavajte zdravim najvažniji mišić u tijelu 

Svakodnevna konzumacija jabuka povezuje se i s poboljšanim radom srca i kardiovaskularnog sustava. Studije pokazuju da su za dobro srčano zdravlje potrebne 2 jabuke dnevno, no već jedna može pozitivno utjecati na vaš najvažniji mišić u tijelu.

Već spomenuta vlakna, posebice ona topiva, imaju visok udjel polifenola, antioksidansa sadržanog u kori jabuke, koji utječe na smanjivanje razina krvnog tlaka. Redovita konzumacija jabuka može smanjiti i rizik od moždanog udara, što je dodatan razlog da jabuke jedete što češće.

Od jabuke do zdravog osmijeha

Jabuke mogu pomoći i zdravlju vaših zubi. Budući da jabuke sadrže kalcij i fosfor, one pozitivno utječu na izgradnju kostiju i zubi. Osim toga, kora jabuke sadrži visoke udjele vode i vlakana koji mogu pomoći u čišćenju zubne šupljine. 

Ipak, dobro je imati na umu da jabuka sadrži i jabučnu kiselinu koja u većim količinama može oštetiti zube pa je dobro nakon jedenja jabuke isprati usta vodom. Iako se često čuje kako jabuke mogu zamijeniti redovito pranje zubi, to ipak nije istina. Jabuke mogu pomoći u održavanju zdravih zubi, no one nisu zamjena za svakodnevnu dentalnu higijenu.

Sadržaj donose Index i ENNA u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.