Isprobali smo "aplikaciju" o kretanju cijena. Evo naših prvih dojmova

Foto/Screenshot: Slaven Branislav Babic/PIXSELL/kretanje-cijena.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

GRAĐANIMA je od jučer putem mobitela i stranice kojoj se može pristupiti preko stranice Ministarstva gospodarstva dostupna "aplikacija" o kretanju cijena u maloprodaji, takozvana "bijela lista".

Trgovci koji su na toj "bijeloj listi" su Konzum, Tommy i KTC, koji su Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja dostavili sve tražene podatke, a to su cijene za oko 350 artikala, čije će cijene građani moći usporediti svakih 15 dana. Čim su ju pustili u pogon, odlučili smo ju isprobati, evo naših prvih dojmova. 

Nema mobilne aplikacije

Aplikaciju, odnosno internetsku stranicu, je lako pronaći putem Google ili Safari tražilice samo ako joj znate ime, mi smo upisali "kretanje cijena" i link na stranicu se pojavio odmah na vrhu rezultata. No Bing tražilica ju ne nalazi.

Osim toga, ako joj ne znate ime i u tražilicu ubacite termine poput: "ministarstvo aplikacija trgovine", "ministarstvo kretanje cijena", "bijela lista" i sl., neće vam izbaciti stranicu.

Prvo što nam upada u oči je to što se za ovu internetsku stranicu koristi termin aplikacija, jer to nije aplikacija u pravom smislu te riječi. Već internetska stranica s podacima o cijenama proizvoda tri navedena trgovca. Ona se naime ni ne može skinuti na mobitel.

Što je i jedan od nedostataka po nama, u današnje vrijeme mobilne su aplikacije nezaobilazne i definitivno bi mnogima pojednostavila pristup. No hajde, da ne cjepidlačimo, stranica se može bookmarkirati u pregledniku te joj se može na taj način pristupiti u par klikova. 

Nedostaju kategorije proizvoda 

U "aplikaciji" se cijene proizvoda mogu pregledavati po trgovcu i kategoriji ili se može koristiti tražilica. No kategorije nisu onakve na kakve smo navikli u internetskim trgovinama s hranom, već su u njoj po abecedi navedeni proizvodi. Npr. prvi proizvod kada se klikne kategorija u izborniku je banana, zatim slijede bijela riža, brokula, crveni luk, deterdžent itd.

Što se tiče glavnog dijela "aplikacije" koji, vjerujemo, zanima većinu, tu se nalaze filteri - pojeftinilo, poskupjelo, na akciji, zadržalo cijenu. Osim toga, rezultati se mogu filtrirati i po iznosu postotka promjene cijene u odnosu na 31.12.2022.

No i tom dijelu bi dobro došla mogućnost filtriranja po kategorijama prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, ili po imenu proizvoda, tako da građani mogu lakše doći do proizvoda čija ih cijena zanima. Ako trenutno kliknete na opciju pojeftinilo, bez odabira određenog trgovca, dobit ćete 10 stranica, 182 proizvoda - bez mogućnosti da se rezultati smisleno filtriraju.  

Ova internetska stranica je trenutno dobra samo za provjeru cijena, i to ako znate koji proizvod (i marku) tražite, no za one koji ju žele koristiti za planiranje kupovine i dobivanje informacije gdje je kupnja najpovoljnija, stranica nije toliko korisna. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.