Oura Ring ili Apple Watch? Evo koji je fitness tracker bolji

Foto: istyle.hr/ouraring.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

APPLE Watch je najpoznatiji pametni sat na tržištu, a Oura Ring 3 poznat je najviše po svom obliku. Ipak, oba uređaja mogu se pohvaliti mnogim istim alatima i značajkama za zdravlje i fitness. 

Ako želite znati koji je od ova dva snažna fitness trackera pravi za vas, Android Authority testirao ih je i otkrio koji je bolji.

Dizajn

Dizajn ova dva uređaja potpuno je različit. Za početak, jedan je namijenjen za nošenje na prstu, a drugi je napravljen da se pričvrsti na zapešće. Apple Watch se može pohvaliti šarenim AMOLED zaslonom namijenjenim za pomicanje izbornika i pregled obavijesti, dok Oura Ring nudi suptilan monokromatski izgled. Najnoviji Oura Ring 3 dolazi u 8 različitih veličina, dva dizajna i pet boja. Apple Watch Series 8 dolazi u dvije veličine kućišta, dva materijala i šest boja.

Oura Ring Gen3, cijena je 314 € (2365.83 kn)

Zdravlje i kondicija

Na papiru Apple Watch i Oura Ring 3 nude mnogo sličnih zdravstvenih značajki. Oba ciljaju na praćenje dnevnih aktivnosti, odmora i općeg stanja korisnika. Svaki sadrži precizne senzore za cjelodnevno praćenje otkucaja srca, kao i za praćenje SpO2. Oba uređaja također nude temperaturne senzore koji se koriste za detaljnije praćenje spavanja i podataka o ženskom zdravlju.

Razlikuju se po načinu na koji prikupljaju i prezentiraju vaše podatke. Sa svojim interaktivnim zaslonom osjetljivim na dodir, Apple Watch pruža trenutni pristup.

Ako želite provjeriti zasićenost krvi kisikom ili spavanje prethodne noći, to možete učiniti i na zapešću. Uređaj ima jedan od najpreciznijih senzora otkucaja srca na tržištu, a također može uzimati EKG očitanja na zahtjev. 

Apple Watch Series 8 GPS, snižena cijena je 499.99 € (3767.17 kn)

Uz Oura Ring, praćenje zdravlja i fitnessa je pasivno jer ne možete vidjeti nikakva podatkovna polja na samom uređaju. Prsten prati sve potrebne detalje, a zatim spaja vaše rezultate u tri kategorije: spavanje, aktivnost i spremnost. 

Ipak, sportaši bi trebali biti oprezni zbog nemogućnosti prstena da pruži detalje o vježbanju i pouzdano automatsko praćenje vježbanja. Ovo nije pravi uređaj za predane sportaše koji posebno traže detalje o vježbanju.

Umjesto toga, Oura Ring 3 savršen je odabir za svakoga tko je zainteresiran za široku sliku i izvrsno praćenje sna. Oba uređaja prate vaše vrijeme i faze spavanja. Oba će vam također pomoći da postavite ciljeve i usmjeriti vaš napredak u određenoj mjeri.

Oura prati detalje kao što su vrijeme koje provodite u krevetu, pravilnost disanja i kretanje tijekom noći. Također nudi sveobuhvatnu ocjenu spavanja na temelju vremena koje provedete u svakoj fazi spavanja kako biste dobili jasniji uvid u to koliko je vaš odmor bio učinkovit tijekom noći. 

Pametne značajke

Kratak odgovor je da Oura Ring nema nijednu pametnu značajku, a Apple Watch ih ima sve. Bez zaslona ili čak opipljive vibracije, Oura Ring 3 ne može ništa osim pratiti vaše podatke. Apple Watch je najbolji dostupni pametni sat koji nudi sve, od slanja poruka do pohrane glazbe i svega ostalog.

Trajanje baterije

Appleovi satovi imaju trajanje baterije od 18 sati. Linija nudi Low Power Mode kako biste dodali još nekoliko sati, kao i mogućnosti brzog punjenja na Series 7 i Series 8.

Bez zaslona ili pametnih značajki, Oura Ring puno sporije prazni svoju malenu bateriju. Prsten će trajati od četiri do sedam dana između punjenja, a potrebno mu je oko 80 minuta da se napuni kada ga isključite.

Zaključak

Vrlo aktivni korisnici koji traže precizno praćenje vježbanja trebali bi potražiti Apple Watch.

S druge strane, Oura Ring 3 pravi je izbor za svakoga tko želi fitness tracker koji će se uklopiti u njihovu svakodnevicu. Uređaj je moderan i suptilan te predstavlja impresivan maleni alat.