Profesionalni kuhar usporedio plinske i indukcijske ploče za kuhanje. Evo što kaže

Foto: Shutterstock/sve.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

U POSLJEDNJE vrijeme priča se o plinskim kuhalištima i štetnosti njihovog korištenja po zdravlje ljudi. Neke zemlje također razmišljaju o postupnom ukidanju plinskih kuhališta.

Tako npr. IKEA u Nizozemskoj prestaje prodavati plinska kuhališta od siječnja 2024. godine, u skladu s nacionalnim ekološkim ciljem uklanjanja plina iz milijun i pol domova do 2030. U Americi se isto raspravlja o potencijalnoj zabrani. S obzirom na sve priče o štetnosti plinskih kuhališta za zdravlje, u mnogim zemljama ljudi traže alternative. 

Tu na scenu stupaju indukcijske ploče za kuhanje, koje nisu novost, ali su sve popularnije. One rade putem elektromagnetizma. Elektromagnetsko polje ispod glatke staklene površine indukcijske ploče za kuhanje uzrokuje reakciju u posudi, uzrokujući zagrijavanje same posude. Valja imati na umu da ne radi sve posuđe na indukciji. 

"Indukcija je izvrsna za veliku većinu kuhanja"

"Lakše je kontrolirati toplinu s indukcijom nego s bilo kojom drugom vrstom ploče za kuhanje, a također se lako čiste", piše Gear Patrol. Novinara portala Gear Patrol zanimalo je što o njima misle profesionalni kuhari pa se obratio J. Kenjiju López-Altu.

Kenji je američki kuhar, autor nekoliko knjiga, uključujući The Food Lab i The Wok, te youtuber s više od 1.4 milijuna pretplatnika. Evo što je imao za reći.

"Indukcija je izvrsna za veliku većinu kuhanja. Obično kada kuhamo, bilo na plinskom štednjaku, električnom spiralnom grijaču ili indukcijskoj ploči za kuhanje, prenosimo energiju hrani kroz medij tave. U tim slučajevima nije važno kako je metal zagrijan; hrana se kuha potpuno isto", rekao je na početku.

Plin ponekad ima prednost nad indukcijom

Pojasnio je da plin ima prednost u odnosu na indukciju kod specifičnih kuhinja ili stilova kuhanja. "U meksičkim jelima, na primjer, često ćete započeti salsu 'pougljenjem' sastojaka izravno na plinskom plamenu, što sastojcima daje zadimljenost koju ne možete dobiti na indukcijskoj ploči za kuhanje", rekao je.

Končar ugradbeno kuhalo UKP 6004, 265.31 euro (1999.02 kn)

Isto je i s nekim kineskim jelima koja se pripremaju u woku. Okus koji se postiže plinskim plamenom isto daje specifičnu zadimljenost jelu, nazvanu "wok hei". Ona se po njemu ne može ponoviti bez živog plamena.

"Druga stvar koja se mnogim kuharima i onima koji kuhaju kod kuće sviđa kod plinskog plamena je vizualna povratna informacija koju dobivate kada njime upravljate. Vrlo je lako podesiti plinski plamen i vizualno potvrditi da je toplina na pravoj razini. Kod indukcijskih ploča za kuhanje morate se naviknuti vjerovati brojevima otisnutim na brojčaniku", dodaje. 

Amica indukcijska ploča AHI601, 305.13 eura (2299.05 kn)

On smatra da će za veliku većinu kuhanja koje obavlja prosječna osoba kod kuće indukcija raditi jednako ili bolje od tipičnog plinskog kuhališta.

"Također su fantastične ako živite u vrućem okruženju. Dok plinske ploče za kuhanje troše tonu energije zagrijavajući zrak u kuhinji (samo oko 30% topline proizvedene plamenikom doći će do posude), indukcijske ploče za kuhanje učinkovite su blizu 100%. Toplina se stvara izravno u samoj površini posude, tako da se vrlo malo energije gubi u okoliš", kaže.

Za neka jela indukcija je bolja od plina

Novinara Gear Patrola zanimalo je postoje li vrste jela ili stilovi kuhanja za koje je indukcija bolja od plina. 

"Gotovo svako jelo u zapadnoeuropskoj tradiciji. Indukcija vam nudi više kontrole i učinkovitije grijanje od plina. Potrebno je neko vrijeme da se naviknete na sitne nedoumice - na primjer, vjerujete brojevima na brojčaniku umjesto vizualnom plamenu ili morate držati tavu ravno na ploči štednjaka kako bi do nje došla toplina - ali kada se naviknete, indukcijska ploča za kuhanje daje rezultate koji su ponovljiviji, kontroliraniji i učinkovitiji od plina", pojasnio je.

"Kad bih imao priliku izgraditi kućnu kuhinju od nule, sigurno bih odabrao indukcijsko kuhalo. Sigurnije je, bolje za okoliš, lakše ga je kontrolirati i za većinu stvari koje kuham kod kuće radi jednako dobro ili bolje od plina. U onim rijetkim prilikama u kojima trebam živi plamen za određena jela ili tehnike oslonit ću se na vanjski plamenik za wok ili peć na butan", dodao je na kraju. 

Izvorni tekst napisao je Johnny Brayson za gearpatrol.com.

Pročitajte više