Profesionalni kuhari kažu da su ovi uređaji bacanje novca

Foto: Shutterstock/amazon.de/fromourplace.com/solipapar.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

DANAS na tržištu postoji mnoštvo uređaja za koje se tvrdi da olakšavaju kuhanje kod kuće. Ti predmeti često imaju i veliku bazu fanova, što običnih smrtnika, što poznatih osoba koje dijele videozapise o njima na TikToku ili Instagramu. No neki profesionalni kuhari tvrde da pojedini popularni uređaji nisu vrijedni novca te su dali i preporuke što koristiti umjesto njih. 

Sjeckalice za povrće i bilje

Foto: Shutterstock

Za one s fizičkim ograničenjima, sjeckalice za povrće mogu biti spas. Ali ako možete svladati neke osnovne vještine rukovanja nožem, one bi mogle samo zauzimati dragocjeni prostor u ormarićima, piše Huff Post.

Neizbježni zoodle trend od prije nekoliko godina doveo je do porasta spiralizatora (uređaja dizajniranih za rezanje tikvica na tanke trake) i drugih oblika specijaliziranih uređaja za sjeckanje voća, povrća i bilja koji su zabilježili sličan rast popularnosti.

Ali prema Manuelu Hewittu, vlasniku i glavnom kuharu The Barrel Rooma u San Franciscu, ovi predmeti nisu vrijedni novca ni mjesta u kuhinjskim ladicama.

"Kuhinjski uređaji koji imaju jednu funkciju samo smetaju, a na koncu se upravo zbog toga rijetko i koriste. Sve razne spravice u stilu 'sjeckalica' obično zamjenjuju ono što bi se moglo smatrati osnovnom vještinom rukovanja nožem, a bolje je koristiti nož nego svoju kuhinju zatrpati s još više plastičnog smeća", objasnio je Hewitt.

SHAN ZU kuharski nož, Amazon, cijena na sniženju je 64.99 eura

Preše za češnjak

Foto: Shutterstock

Slično tome, preše za češnjak, koje postoje samo za gnječenje režnjeva češnjaka u male komadiće, Scott Smith, glavni kuhar The Oarsmana u Marlowu u UK-u, ne vidi kao ključni kuhinjski alat.

Smith otkriva da kada koristi prešu za češnjak, "češnjak izlazi oko ruba i stvara nered". Nadalje, kaže da ono vrijeme koje se možda uštedjelo korištenjem preše dolazi na naplatu kada prešu morate očistiti od ostataka češnjaka. 

Umjesto da kupite prešu, Smith preporučuje da "samo grubo nasjeckate češnjak i zgnječite ga u pastu koristeći stranicu noža". 


Kuhala za rižu

Foto: Shutterstock

Mnogi kućni kuhari vjerojatno će imati problema s ovim budući da su kuhala za rižu prilično popularna. Uostalom, pogodnost električnih kuhala za rižu da ih se može postaviti i potom zaboraviti na kuhanje značajka je koju mnogi kuhari kod kuće cijene.

No ako želite skuhati savršenu porciju riže, Oscar Gonzalez, direktor nabave hrane i pića hotela Hard Rock u New Yorku, kuhalo za rižu ne vidi kao pravi potez. "Kuhači riže ili prekuhaju hranu ili ne skuhaju sve ravnomjerno. Riža je osjetljiva i treba joj pozornost", rekao je Gonzalez.

Gonzalez potiče kućne kuhare da odustanu od kuhala za rižu i "kuhaju rižu na tradicionalan način - potrebno je isto toliko vremena, a možete napraviti pahuljastiju rižu s mogućnošću dodavanja slojeva okusa". Njegov omiljeni komad posuđa za kuhanje riže je Le Creuset Dutch Oven. "Savršen je za zadržavanje topline i stvaranje najbolje riže", rekao je.

Le Creuset plitka posuda, 30 cm, Amazon, cijena na popustu je 246.98 eura

Klasični ekspres-lonci za štednjak

Tijekom pandemije bilo je mnogo gorljivih obožavatelja Instant Pota, a društveni mediji bili su preplavljeni svjedočanstvima o tome kako je lako napraviti brz i zadovoljavajući obrok koristeći postavku ekspres-lonca za Instant Pot.

To je potaknulo ponovno zanimanje za sve vrste ekspres-lonaca, pri čemu su neki gurmani amateri odlučili izbjeći trendi Instant Pot u korist više klasične verzije ploče za kuhanje. Jason Goldstein, kuhar i autor kuharice, vidi privlačnost: "Čarolija je kad vidite rebarca i čvrste komade mesa koji se kuhaju mnogo brže od niske i spore metode koju koristite u sporom kuhalu."

Ipak, kada je riječ o klasičnim ekspres-loncima, Goldstein upozorava da ih je "teže koristiti nego što mislite. Ako nisu podešena na odgovarajuću temperaturu, možete si pokvariti hranu, a ako nisu dobro zaključana, možete se stvarno ozlijediti."

Tu je i pitanje prostora; ekspres-lonci su glomazni predmeti, pogotovo ako uzmete u obzir da obavljaju samo jednu funkciju. Iz tog razloga Goldstein preporučuje da se držite trenda i umjesto toga kupite Instant Pot. "Oponaša ekspres-lonac, ali je vrlo jednostavan za korištenje i ima siguran sustav zaključavanja. Također služi kao kuhalo za sporo kuhanje, tako da je dobitna kombinacija!"

Instant Pot, Amazon, 109.99 eura

Sve u jednom tave

Alway Pan, Our Place

Na Instagramu je trenutno jako popularno posuđe brenda Our Place imena Always Pan. Ove tave s poklopcem, prema marki, mogu "pirjati, pržiti, kuhati na pari, cijediti, klasično kuhati, peći, posluživati i skladištiti" hranu.

Hype na društvenim mrežama oko Always Pana inspirirao je druge robne marke da izdaju svoje vlastite sve-u-jednom modele tava. No neki su kuhari izrazili zabrinutost oko valjanosti tvrdnji Always Pana da može "odraditi sve".

"Moja glavna briga je njegova loša distribucija topline, što može biti značajan nedostatak za recepte koji zahtijevaju preciznu kontrolu temperature", rekao je Kevin Ashton, bivši kuhar restorana i sadašnji kulinarski savjetnik za Restaurantji.

Također je spomenuo da određene verzije Always Pana nisu sigurne za pećnicu, što "ograničava njegovu svestranost u kuhinjskom okruženju". "Za mene posuđe mora biti svestrano i pouzdano u različitim uvjetima kuhanja", dodao je.

Kada Ashtonu treba tava koja funkcionira bez obzira na jelo i način kuhanja, on poseže za "starom dobrom tavom od lijevanog željeza. Svestrana je, izdržljiva i izvrsna za razne stilove kuhanja. Osim toga, dodaje fantastičan okus gotovo svakom jelu."

Navaris tava od lijevanog željeza, promjera 30 cm, Amazon, 32.99 eura

Mini blenderi

Ninja 700 W mikser i aparat za smoothie, Amazon, 49.99 eura

Akhtar Nawab, glavni kuhar Alta Calidada u Brooklynu u New Yorku i suizvršni direktor Hospitality HQ-a, priznaje da su mini blenderi prestižnih marki kao što je Ninja "izvrsni za izradu smoothieja i isplativi su".

No nema ga u vlastitoj kuhinji jer ga "smatra ograničenim" i radije bi uložio u snažan blender koji može umutiti sastojke u većoj mjeri. "Više volim komercijalne restoranske blendere kao što je Vitamix, koji nudi niz visokih i niskih brzina i mnogo glatkiji pire."

Vitamix blender Explorian E310, Sol i papar, 587 eura

Nawab, doduše, priznaje da su vrhunski blenderi u punoj veličini "znatno skuplji" od mini primjeraka za jedno posluživanje, ali ako se o njima dobro brine, inzistira na tome da mogu trajati mnogo godina.


Panini preše

Foto: Shutterstock

Većina profesionalnih kuhara, čini se, ne voli predmete koji se mogu koristiti samo za jednu namjenu. Slična je situacija s panini prešama, za koje Glenn Rolnick, kuhar Carmine's and Virgil's Real BBQ u New Yorku, kaže da "nisu nužan dio opreme".

Umjesto specijalizirane preše za paninije, Rolnick predlaže korištenje "neprianjajuće tave". U kombinaciji s malom prešom za roštilj (koja se može kupiti jeftinije nego preša za panini u punoj veličini), ove su tave "izvrsne za sve vrste sendviča, zajedno s francuskim tostom, pa čak i pečenim povrćem poput mrkve, šparoga, mahuna i tikvica".

Cuisinart CGPR-221 grill preša, Amazon, 16.63 eura

Kuhinjski brener

Foto: Shutterstock

Osim što je bitan za savršen crème brûlée, kuhinjski brener može biti brz, jednostavan i neosporno zabavan način dodavanja daška zapečenosti i karamelizacije na baš sve. Amazon i drugi veliki trgovci na malo imaju bezbrojne opcije, koje su minijaturni modeli s plamenom koji potpaljuje limenka butana.

Nažalost, kako kaže Casey Doody, slastičarka grupacije restorana Boka u Chicagu, "ovi mali pomagači izvrsni su za korištenje nekoliko puta, ali ono što kućni kuhari možda neće razumjeti je da ne dolaze s dodatnim butanom i da će morati kupiti limenke zasebno da ih ponovno napune".

Tako na kraju ne ispadnu toliko povoljni, a i plamen koji iz njih proizlazi "nije jako jak" i "lako se potrgaju". Ona radije slastičarima amaterima savjetuje da kupe pravu stvar, kao što je Bernzomatic MAP-Pro 14.1 visoko toplinski gorionik.

Pročitajte više