Razmišljate o kupnji novih telefona Applea, Googlea ili Samsunga? Usporedili smo ih

Foto: Shutterstock/Index/apple.com/samsung.com/store.google.com/Promo

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

TRŽIŠTE pametnih telefona je posljednjih mjeseci postalo bogatije za neke od vrhunskih modela popularnih marki. No unatoč bogatoj ponudi, odabir je postao prilično težak. Apple, Google i Samsung izrađuju neke od najboljih pametnih telefona te se njihovi uređaji često međusobno uspoređuju u recenzijama i ocjenjivanjima, a koji odabrati ovisi o više faktora. 

Ako se i sami trenutno nalazite u procesu odabira jednog od modela ovih marki pametnih telefona, možda će vam dobro doći naš današnji vodič. Naime, udružili smo se sa stručnjakom sa stranice mob.hr Krešimirom Blaževom i zamolili ga da usporedi najnovije pametne telefone triju vodećih marki - Samsung, Apple i Google. Prepuštamo riječ Krešimiru. 

Ne možete pogriješiti ako odaberete telefon popularnih marki

Teško je reći koji je mobitel najbolji, budući da su ukusi različiti, no s obzirom na popularnost, ne možete pogriješiti ako izaberete neki od triju vjerojatno najpopularnijih brendova. To su, naravno, Appleov iPhone, Samsung Galaxy S serija, te najnovija Pixel 8 serija.

Foto: Shutterstock / Samsung Galaxy S23 Ultra
Foto: Shutterstock / Samsung Galaxy S23 i S23+

Sva tri proizvođača su ove godine predstavila svoje top modele. Samsung, doduše, nešto ranije, tj. proljetos, no to ne znači da su njegovi uređaji zastarjeli u odnosu na iPhone 15, koji je upravo stigao na police trgovina, kao i netom predstavljeni Pixel.

Foto: Google / Pixel 8 Pro

Bitno je istaknuti da svaki od navedenih brendova u top klasi donosi više od jednog modela pa se odabir možda može činiti kompliciranim. Iz tog razloga vam želimo pomoći kako biste lakše izabrali najbolji model za sebe.

iPhone ima čak četiri različita modela, a Samsung Galaxy S23 tri dok Google dva

iPhone 15 serija dolazi u čak četiri različita modela, Samsung Galaxy S23 donosi tri različita, a Google dva različita Pixela. Prvo što trebamo razložiti su operativni sustavi. Dakle, prije kupnje svakako biste trebali znati koji eko sustav je za vas bolji, iOS ili Android.

Ako ste odabrali iOS, preostaje vam odabir jednog od četiri najnovija Appleova uređaja. Ovdje u startu treba povući crtu između "običnih", odnosno iPhonea 15 i iPhonea 15 Plus i Pro modela, tj. iPhonea 15 Pro i iPhonea 15 Pro Maxa.

Foto: Index / iPhone 15 Pro Max i iPhone 15 Pro
Foto: Index / iPhone 15 Plus i iPhone 15 

Naime, već po cijeni možete vidjeti da su Pro modeli skuplji, a razloga za to je više. Jedan od glavnih je novi A17 Pro procesor u Pro modelima, dok ostala dva koriste lanjski A16 Bionic. Nakon što ste odlučili želite li najnoviji ili malo manje nov procesor, vrijeme je da se odlučite na veličinu zaslona.

Ako volite velike zaslone, zasigurno ćete odabrati iPhone 15 Plus, odnosno iPhone 15 Pro Max model. U suprotnom, na raspolaganju su vam iPhone 15 i iPhone 15 Pro. Točne dimenzije svih modela donosimo u priloženoj tablici, kako biste ih lakše usporedili. Isto vrijedi i za njihov masu, koja prilično varira.

iPhone 15 ili Galaxy S23 ili Pixel 8?

Kod Samsungovih top modela priča je nešto manje komplicirana jer sva tri ponuđena modela dolaze s najnovijim procesorima. Razlika je uglavnom u veličini zaslona, a time i kapacitetu baterije, s tim da najskuplji model - Samsung Galaxy S23 Ultra u kućištu donosi i S-Pen olovku, te zbog toga i kockasti oblik.

Ono što ga zapravo najviše razlikuje, ne samo od svoje braće nego i od ostalih mobitela na tržištu, optički je zoom od 10x. Vidjeli smo da je Apple nakon dugo godina uspio uhvatiti korak s proizvođačima Androida po pitanju periskop kamere, ali optičko povećanje koje njegov najskuplji model nudi ograničeno je na 5x.

Dakle, Samsung ovdje ima objektivnu prednost. Ako se, pak, odlučite na novi Pixel, nećete se morati previše mučiti oko odabira. Presudna će biti uglavnom veličina zaslona te još neke sitnice koje donosimo u tablicama niže. 

I na kraju cijene, iPhone 15 kreće od 1059.99 eura, iPhone 15 Plus od 1229.99 eura, iPhone 15 Pro od 1339.99 eura, a iPhone 15 Pro Max od 1619.99 eura. Google Pixel 8 kreće od 799 eura, a Pixel 8 Pro od 1099 eura. Samsung Galaxy S23 kreće od 979 eura, a S23+ od 1239 eura. Samsung Galaxy S23 Ultra kreće od 1449 eura. 

Pročitajte više