Zagrebački second hand je hit: "Ovdje samo još časne ne dolaze"

Foto: Ena Dragičević

O ODRŽIVOJ MODI sve se više priča, a second hand dućani postali su popularni među širom populacijom, naročito među pravim šopingholičarima. Tko ne bi volio kupiti unikatni dizajnerski komad po povoljnoj cijeni?

"Super ljubazna i uslužna prodavačica. Ugodna atmosfera i velik izbor posebnih odjevenih predmeta koji nisu preskupi. Vintage. Preporučujem svima", jedna je u nizu pozitivnih Google recenzija. "Jako šarmantan dućan! Vlasnica je preljubazna, vidi se da prate trendove, ima neki vintage feel, prekrasno je uređeno i svakodnevno dolazi nešto novo", kaže druga. Zbog ovakvih recenzija odlučili smo posjetiti La Robu, evo što se nudi.

"Imamo i stvari s etiketom"

Dućan La Roba nalazi se u Ozaljskoj ulici na broju 114 na Trešnjevci u Zagrebu. Razgovarali smo s Katarinom Pavišić, simpatičnom vlasnicom ovog popularnog dućana u kojem uvijek vlada obiteljska atmosfera. Cijelu priču pokrenule su ona i sestra prije pet godina.

"Fokus je na second hand odjeći, ali imamo i kolekcije novih stvari. Neke su i s etiketom", rekla je. Nažalost, haljina ispod više nije u ponudi jer smo išetali s njom iz dućana. U pitanju je nova haljina s etiketom iz turskog butika.

Haljina Egzotik Asortik, 20 eura s popustom

Sada su prvenstveno koncentrirani na pin-up i vintage đir. "Počeli smo nabavljati i dosta urbanih komada jer ljudi danas kombiniraju urbani s military stilom, romantično sa starinskim. Svakakve stilove spajaju pa svakakve mi i nudimo", podijelila je. Kaže da pri nabavi uvijek gleda da to budu dobro očuvane stvari.

Vintage haljina, 20 eura s popustom

Uz odjeću, u dućanu se mogu pronaći i obuća, modni dodaci te ručno rađeni nakit.

"Imamo dosta pozitivne reakcije te je svake godine potražnja sve veća", kaže. Sukladno tome, sve više se šire i asortiman i klijenti. "Dolazi nam puno stranaca i svi su oduševljeni", tvrdi.

"Dolazi čak 93-godišnjakinja s hodalicom"

Vlasnica tvrdi da je klijentela izuzetno šarolika. "Dolaze svi, od cura u dobi kad krenu same u šoping, 12-13 godina, do gospođa iz staračkog doma", podijelila je. Jedna gospođa ima 93 godine, ali je, uz pomoć hodalice, još uvijek pokretna, a redovito dolazi u pratnji svoje kćeri koja je također u staračkom domu. 

"Kažu da su tu našle najbolje komade. Kada nam stigne nešto što bi im moglo odgovarati, ostavimo sa strane za njih. Klijenti vole kada brinete o njima", kaže Katarina.

Prije su uglavnom dolazili samo individualisti s posebnim modnim izričajem. Međutim, trenutno je spektar klijenata stvarno raznovrstan te ovdje zalaze odvjetnice, glumice, doktorice. Iako klijentelu većinom čine žene, u La Robu dolaze i muškarci koji vole nekakvu među modu i unisex komade. "Ovdje samo još časne ne dolaze", nasmijala se Katarina.

The North Face košulja kratkih rukava, 3 eura

"Chanel ode u jednom danu"

Razgledavanjem asortimana uočili smo brojne brendove, od high-enda do high-streeta, pa čak i Sheina. Neki od njih su H&M, Zara, Diesel, Orsay, Levis, s'Oliver, Mango, Stradivarius, Vero Moda, Armani, Marks & Spencer i mnogi drugi. 

Armani Jeans ženske traperice, 16 eura s popustom

Zanimalo nas je, gledajući sve te brendove, postoji li neki koji je izuzetno tražen u odnosu na druge. Katarina tvrdi da je Versace uvijek hit, koji god komad da stigne. Također je izdvojila Chanel: "Baš je tražen, kad se stavi na Fejs, ode u roku dana." Dodala je popisu najtraženijih i Escadu, no ipak se spomenuta dva značajnije ističu.

Tvrdi da su neke žene kolekcionarke, pa se bore za komade koje dobiju, dok druge jednostavno vole dobre vintage stvari.

Najbolje prolaze žene iz susjedstva

Zanimalo nas je i koliko se često roba obnavlja. Katarina kaže da one ne vole nakrcavati robu na vješalice, tako da izlože manje, ali svaki dan stavljaju novu odjeću na prazne vješalice, tako da ovisi dosta o prodaji.

Ne bave se otkupom robe, već naručuju iz više inozemnih izvora, pa pritok nove odjeće uvijek postoji. Međutim, kaže da je dosta nezgodno što je većina komada XS-S veličine, a njima se zapravo javlja sve veća potreba za velikim brojevima. Gledaju da pri naručivanju obuhvate i što više traženijih veličina.

Kad smo posjetili trgovinu, u tijeku je bio buvljak koji se organizira svakih pola godine, a cijene su bile prilično povoljne. Osim toga, jedan dio odjeće bio je na 20% popusta, a drugi na 50%. Cijene su se kretale od 2 do 70 eura.

Također, trenutno postoji odvojena hrpa odjeće iz koje si možete odabrati jedan komad besplatno nakon obavljene kupnje.

Kaže da zapravo najviše profitiraju žene koje su u susjedstvu. "One svaki dan dođu, bace pogled i uvijek uhvate nešto dobro", podijelila je. Dućan ima i svoju Facebook stranicu preko koje se odjeća može naručiti ili rezervirati. 

Nostalgija za nekim boljim vremenima

Kod La Robe dosta recenzenata ističe izgled trgovine. "Prekrasan dućan, kao da si u ateljeu", glasi jedna od recenzija. Možemo potvrditi da je svaki kutak dućana osmišljen i isplaniran te da se osjećate kao da ste ušli u nostalgiju nekih boljih vremena.

Svidjela nam se raznovrsnost asortimana i mogućnost pronalaska jedinstvenih komada koje, zaista, ne možete kupiti u običnim dućanima. U cijeloj priči kvalitetom odskaču jedino komadi fast fashiona, poput Sheina.

Fast fashion davno se infiltrirao u second hand dućane zbog količine odjeće u optjecaju. No, i takvi komadu zaslužuju drugu šansu i mogućnost da ponovno zablistaju i nekog usreće. U tome i je ljepota održive mode.

Cijene su pristupačne, a uvijek možete uhvatiti i vrlo povoljne komade na sniženju. Mogućnost online kupovine i rezervacija je također plus, a zaista je rijetkost da vlasnica prepozna komade koji bi se svidjeli nekim od stalnih klijenata te ih sačuva posebno za njih. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.