Hajdukovac Kulušić o sukobu interesa: Prije sam bio nogometni sudac nego u "politiki"

Foto: HTV 

GLEDATELJI koji su sinoćnjem izdanju HTV-ovog Otvorenog htjeli saznati nešto konkretnije o uvrštavanju izmjena i dopuna Zakona o sportu u hitnu saborsku proceduru, ostali su uskraćeni. Najmanje se razgovaralo, mišljenja smo, o krucijalnom problemu i točkama dopuna koje se tiču financijskog kraha hrvatskog sporta. Tek je HNS-ov saborski zastupnik i inicijator prikupljanja saborskih potpisa Srđan Gjurković provukao nekoliko rečenica o netransparentnom poslovanju klubova i saveza te kontroli javnih sredstava utrošenih u hrvatski sport. Nedovoljno ipak, da bi prosječni gledatelj shvatio što bi se ovim izmjenama po tom pitanju trebalo promijeniti.

U studiju su raspravljali i Vlado Iveta, pravni izaslanik Hrvatskog nogometnog saveza, Bojan Islamović ispred udruge Naš Hajduk, nekadašnji plivački olimpijac Gordan Kožulj kao predstavnik HOO-a, a nejasno je u kojoj je funkciji bio Ante Kulušić - da li kao dopredsjednik Davora Šukera, član famoznog HNS-ovog Odbora za hitnost, ili kao HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik županijskog ogranka stranke. Dugogodišnji nogometni sudac, kojeg od zviždaljke nije odvojila ni ratna ozljeda koljena te status hrvatskog ratnog vojnog invalida na kraju se ipak izjasnio kao - navijač Hajduka.

"Netko je spomenuo lomljenje kičme hrvatskog sporta, a ja bih rekao da je ovo zakon za rušenje vodstva HNS-a", smatra Kulušić, koji je i sam dio nogometne vlade.

"Od 708 zakona vladajuća je koalicija njih 579 donijela u hitnoj proceduri. Rekao bih da je ova vlada stroj za donošenje hitnih zakona. Ovo je čisti predizborni trik. Upozorio bih i na uplitanje politike u sport i bojim se da hrvatska reprezentacija ne ode na Europsko prvenstvo. Čudi me da u isto vrijeme MZOS radi na izradi zakona, a da im se HNS i SDP nisu obratili s ovim izmjenama", rekao je Kulušić, sad valjda u svojstvu političara.

U "politiki" Kulušić inače djeluje i kao član saborskog Odbora za rad i socijalno partnerstvo, Odbora za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo te Odbora za predstavke i pritužbe. Do ukidanja podružnice, bio je i šef šibenskog Croatia Osiguranja.

Na upit Gjurkovića i Islamovića zašto i sam krši Zakon o sportu te istovremeno obnaša dužnost saborskog zastupnika i predstavnika najvišeg nogometnog tijela Kulušić odgovara:

"Ja sam prije bio nogometni sudac, nego što sam bio u politiki (nije tipfeler, op.a). Na Izbornoj Skupštini HNS-a od 50 zastupnika 30 ih je bilo iz HDZ-a, a Marković i Štimac podijelili su glasove. Da politika ima tu nekog utjecaja, valjda bi svi glasali za istog. I bivši ministar Željko Jovanović istovremeno je bio djelatnik rukometnog kluba, a nije mu smetalo. Mogu vam pokazati i mišljenje povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa"

Spomenuto mišljenje svestrani je Kulušić zatražio kako bi ustanovio ima kao zastupnik u Saboru, te ujedno i kao dopredsjednik HNS-a pravo na nagradu zato što je i povjerenik za kontrolore sudaca, a na što ima pravo po Statutu HNS-a. Povjerenstvo mu je objasnilo da nema pravo na naknadu, ali i da može biti član Izvršnog odbora HNS-a. 

Neusklađenost Zakona o sportu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa omogućuje Kulušiću ovakve manevre jer unatoč mišljenju Povjerenstva, nema ga tko sankcionirati. 

Tako je i sa Zakonom o udrugama koji daje za pravo Vladi Iveti kada ustanovi da "neki županijski savezi mogu imati 12 članova, a drugi 220".

Naime, Jedna od ključnih točaka u izmjenama i dopunama zakona, a čemu se HNS oštro protivi, jest izbor predstavnika u tijela saveza sukladno stupnju natjecanja.

"Imamo različite saveze sukladno Zakonu o udrugama, a udruge ako žele mogu u Skupštini imati sve članove"

"Ali ne postoji nijedan savez sa samo 12 klubova", ispravio ga je Islamović.

Iveta se nerazumljivo branio terminima s Fifinih radionica koje je pohodio, te krutim poslovnicima i načelima demokratske zastupljenosti.

Podršku je imao u Kulušiću, koji je ipak govorio nešto narodnijim rječnikom.

"Skupština županijskog saveza sama određuje broj članova. Tragedija je da su primjerice u splitsko-dalmatinskom savezu svi članovi Skupštine, ali ama baš svi, navijači Hajduka, a klub ne može biti nositelj kvalitete u svojoj bazi. I ja sam navijač Hajduka, bio sam i sudac. Normalno je da Hajduk bude nositelj kvalitete, ali nije jak u svom savezu"

Islamović je objasnio da bi izmjenama zakona Hajduk i Split s 1,47 posto zastupljenosti u županijskom savezu došli do nekih deset posto.

"Poznato je i da u Skupštinu nacionalnog saveza županijske baze šalju predstavnike sukladno broju klubova. Imamo tako ličko-senjsku županiju koja nema prvoligaša, drugoligaša ni trećeligaša, a daje jednak broj zastupnika kao splitsko-dalmatinska županija"

Kožulj: Gdje je ovdje sport? Islamović: Pa da, gdje ste dosad sportaši? 

"Vidite u kojem smjeru ide ova rasprava. Ovo je zakon o nogometu i odnosi se na samo jedan savez", raspravu je prekinuo Kožulj.

"Gdje je ovdje sport? Razgovaramo o prijedlogu jedne udruge navijača. Nevjerojatno je da se donose odluke u interesu fanova kluba, a sport šaptom pada. Govorimo kroz sve dimenzije osim o sportu i sportašima. Pali su Mladost, Zadar, Cibona, Jadran. Ne želim se uspoređivati, ali za kulturu se izdvaja sedam puta više nego za sport. Ako želimo zakon o Hajduku i Dinamu, prestanimo opterećivati hrvatski sport. Zar je hina procedura vrijedna rasprave tko ima više zastupnika u splitskoj skupštini?", pita se Kožulj koji je dio povjerenstva pri MZOS koje paralelno radi na svojim izmjenama Zakona o sportu.

"Evo, pa pitamo vas, gdje ste? Gdje ste sportaši? Zakon o sportu postoji već dosta dugo, tko vam brani da ga mijenjate? Doduše, donijeli ste odluku o mirovinama za osvajače medalja", odgovorio je Islamović.

"Gubimo vrijeme na raspravu o tome tko je predložio zakon. Naše izmjene će pomoći i da krovni olimpijski savezi definiraju u svojim planovima kako će dijeliti sredstva na jasan i transparentan način", pomirljivo će Gjurković o temi kojom se, kako imamo prilike doznati, detaljno ne bavi ni spomenuto povjerenstvo pri Mornarovom resoru.

U središtu je njihovog zanimanja prije svega status sportaša koji mahom rade kao slobodni obrtnici te upadaju u porezne dugove ukoliko na vrijeme ne naplate fakture od klubova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.