ŽENE I SPORT

Američki savez objavio da plaća žene više nego muškarce. Igračice zgrožene

Megan Rapinoe, najbolja igračica SP-a i Amerike, najglasnija borkinja za Equal pay Foto: EPA

US SOCCER objavio je u ponedjeljak opsežnu informaciju o svojim financijskim obvezama prema programu ženske reprezentacije, koja je ovog ljeta u Francuskoj osvojila Svjetsko prvenstvo. Američki nogometni savez tako se upustio u raspravu oko jednake plaće samo koji tjedan prije zakazanog posredovanja u kojem će savez i reprezentacija pokušati riješiti federalnu tužbu igračica zbog spolne diskriminacije, piše The New York Times o pozadini velikog sukoba u vrhu američkog profesionalnog sporta. 

Predsjednik US Soccera, Carlos Cordeiro, izložio je stav saveza u otvorenom pismu svojim članovima, u kojem navodi iznose, što proizlaze iz analize financijske analize u posljednjih 10 godina, te rekao kako oni pokazuju da su nogometašice od US Soccera u tom razdoblju zapravo dobile više od svojih muških kolega.

Savez ima računicu 

Cordeiro je također naglasio desetke milijuna dolara investicija u ženski nogomet, posebno istaknuvši više od 18 milijuna dolara izravne potpore saveza National Women's Soccer Leagueu, profesionalnoj ligi koja postoji već sedam godina, te još milijune uložene u programe za mlade. Rasprava o jednakoj plaći i pravednom tretmanu ženske reprezentacije vodila se puno prije nego su američke nogometašice osvojile rekordni četvrti naslov svjetskih prvakinja, pobijedivši početkom srpnja u finalu Nizozemsku, te tako ostavši neporažene kroz cijeli turnir u Francuskoj.

Razgovor o plaći i korektnosti lebdio je iznad turnira od samog početka, dijelom i zato što je 28 članica američke ekipe u ožujku podnijelo tužbu protiv saveza, tvrdeći da su žrtve dugogodišnje „institucionalne spolne diskriminacije“, koja je utjecala ne samo na njihov prihode, nego i na gotovo svaku njihovu interakciju s US Soccerom. Svjetsko prvenstvo i posljedični šampionski sjaj donijeli su krhko primirje između reprezentacije i saveza, koje se održavalo dok su navijači i političari klicali igračicama, a mediji ih slavili u intervjuima i talk-showovima. Ali ovaj problem nikad nije bio daleko od pozornice.

Pritisak korporacija 

S tribina se čulo "Equal pay!" (Jednake plaće) čak i prije nego su dobile zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu, a dužnosnici poput Cordeira slušali su istu mantru tijekom svečane proslave zlatne medalje u New Yorku. Cordeiro je rekao kako je US Soccer "namjerno odlučio" da neće raspravljati o činjenicama iz tužbe ili široj borbi za jednake plaće dok se reprezentacija priprema braniti svjetski naslov, ali čini se da je njegovo pismo potvrda kako su nedavni događaji - uključujući pritisak korporacija i barem jednog sponzora US Soccera, te napori u Kongresu koji bi mogli ugroziti financiranje priprema za Svjetsko prvenstvo nogometaša 2026. u Sjevernoj Americi – natjerali savez na reakciju.

Bilo je nejasno kako će Cordeirovo pismo primiti same igračice. Prve indikacije kazuju da to ne ide baš dobro, izjava glasnogovornice ženske reprezentacije označila je zaključke iz Cordeirova pisma "krajnje neistinitima", a njegovu objavu "triko" usmjerenim na promjenu javne rasprave koju federacija gubi. Iako je hvalio nogometašice koje su javno i glasno zatražile bolji tretman, Cordeiro je nazvao svjetske prvakinje "inspiracijom za sve nas i jednima od najboljih sportašica koje je naša zemlja ikad stvorila", također je iznio poznate argumente o tome zašto je njihova plaća drukčija.

Rekao je također da je teško uspoređivati primanja nogometaša i nogometašica u reprezentacijama zbog različitog sustava kompenzacija, da ogromna razlika u nagradnom fondu FIFA-e iskrivljuje bilo kakvu usporedbu u financijskim naknadama, te da je ženska reprezentacija prosječno po utakmici tijekom 10 godina stvorila upola manje prihoda nego muška reprezentacija.

"Ipak, kao i svaka organizacija, US Soccer prepoznaje da se može nastaviti poboljšavati", piše Cordeiro, te dodaje kako vjeruje da zajedno mogu uspjeti.

Igračice zgrožene, kažu da je sve prevara 

Reakcija igračica na ovo pismo, međutim, ukazuje da je njegova računica pogrešna.

"Ovo je pokušaj US Soccera da uguši plimu podrške koju je ženska reprezentacija dobila od svih, od navijača, preko sponzora do Kongresa SAD-a. US Soccer je više puta priznao da žene ne plaća jednako, te da ne vjeruje kako žene uopće zaslužuju biti jednako plaćene", stoji u izjavi Molly
Levinson, glasnogovornice igračica u tužbi zbog spolne diskriminacije.

Glasnogovornica tvrdi da je savez u izračun uključio plaću igračica u profesionalnoj američkoj ligi te tako napuhao njihove prihode u reprezentaciji.

"Informacija koju je US Soccer objavio nije nikakvo pojašnjenje. To je prijevara", stoji u izjavi Molly Levinson.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.