ANKETA Je li Đoković najveći tenisač svih vremena?

Foto: Profimedia

POBJEDOM protiv Stefanosa Tsitsipasa u finalu Australian Opena Novak Đoković osvojio je svoj 22. Grand Slam naslov karijere i izjednačio se s Rafaelom Nadalom kao najuspješniji tenisač u povijesti na velikim turnirima. To mu je jubilarna deseta titula u Melbourneu, kojom se učvrstio kao najuspješniji tenisač na Australian Openu u Otvorenoj eri.

Prošle godine u Melbourneu nije nastupio nakon kontroverzne deportacije iz Australije zbog necijepljenosti, kao ni na US Openu. Na Australian Openu tada je slavio Rafael Nadal i prekinuo njihovu izjednačenost - on, Đoković i Roger Federer imali su po 20 Grand Slamova. Nakon toga je slavio i na Roland Garrosu izbacivši Đokovića u četvrtfinalu.

Srbin je uzvratio osvajanjem Wimbledona, svog 21. Grand Slama, a u New Yorku je slavio mladi Španjolac Carlos Alcaraz pa je poredak najuspješnijih osvajača velikih turnira ostao nepromijenjen, ali Đoković se sada izjednačio s Nadalom i ponovno aktualizirano pitanje tko je najveći tenisač svih vremena. Federer se umirovio i ostat će na 20 Grand Slamova, ali mnogi ga i dalje smatraju teniskim GOAT-om.

Pa podsjetimo što je ovaj veličanstveni trojac učinio tijekom svojih karijera, koliko je toga osvojio, koliko je pobjeda ostvario, kako ukupno, tako i u međusobnim okršajima protiv dvojice konkurenata za titulu najvećeg.

Novak Đoković

EPA-EFE

S 35 godina najmlađi je od ove trojice i kao takav ima najveće šanse karijeru završiti kao najtrofejniji među njima. Od 22 Grand Slama, čak 10 ih je osvojio u Melbourneu, sedam u Wimbledonu, tri na US Openu i dva na Roland Garrosu. Svaki je Grand Slam osvojio barem dvaput, a do lanjskog Australian Opena bio je jedini u Otvorenoj eri kojem je to uspjelo dok mu se nije pridružio Nadal.

Ovo mu je ukupno 93. titula karijere, a uz 22 Grand Slama, osvojio je i šest ATP finala, uključujući izdanje od prošle godine, kada se izjednačio s Federerom. Ima i 38 titula na turnirima Masters serije, najviše u povijesti, a jedini je igrač koji je osvojio svih devet turnira tog ranga, i to dvaput.

Od ostalih postignuća treba izdvojiti i osvajanje Davis Cupa sa Srbijom 2010. godine te broncu na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008.

Njegov omjer u karijeri trenutačno je 1043-206, što daje učinak od nevjerojatnih 83.5% pobjeda. Protiv Nadala ima vrlo izjednačeno rivalstvo i vodi 30-29, dok je protiv Federera završio s još boljim omjerom 27-23. Na prvom mjestu ATP ljestvice proveo je 373 tjedna, a na njega će se i vratiti i u ponedjeljak, nakon što se dodaju bodovi iz Melbournea.

Rafael Nadal

EPA-EFE

Poput Đokovića, 36-godišnji Španjolac ima 22 naslova na Grand Slamovima, od čega nevjerojatnih 14 na Roland Garrosu, četiri na US Openu i po dva na Australian Openu i Wimbledonu. 

Ima samo dva naslova manje na turnirima Masters serije od Đokovića (36), ali za razliku od njega, koji je to učinio šest puta, nikad nije osvojio ATP finale. Zato je Davis Cup osvojio četiri puta, a ima i olimpijsko zlato iz Pekinga 2008., gdje je izbacio Srbina u polufinalu.

Do danas je bio izjednačen s Đokovićem po ukupnom broju pojedinačnih titula (92), a u karijeri ima omjer 1068-220, dakle, 25 pobjeda više od Đokovića, ali malo slabiji učinak od 82.9%. Protiv Novaka ima negativan omjer 29-30, ali protiv Federera je uvjerljiviji nego Srbin, pobijedio ga je 24 puta uz 16 poraza. Na vrhu ATP ljestvice boravio je 209 tjedana.

Roger Federer

EPA-EFE

S 41 godinom legendarni Švicarac prošle je jeseni okončao karijeru s 20 Grand Slamova - osam Wimbledona, šest Australian Opena, pet US Opena i jednim Roland Garrosom. Na turnirima Masters serije zaustavio se na 28 titula, ali ukupno je osvojio čak 103 naslova, više od dvojice najvećih rivala. Na ATP finalu je, kao i Đoković, pobijedio šest puta.

I on je jednom uspio osvojiti Davis Cup sa Švicarskom (2014.), ali nema olimpijsko zlato u pojedinačnoj konkurenciji, najveći doseg bilo mu je srebro u Londonu 2012. 

Karijeru je završio s omjerom 1251-275, odnosno učinkom od 82%, ali u okršajima s najvećim rivalima ga je kvario. Protiv Đokovića je imao 23-27, a protiv Nadala 16-24. Na vrhu ATP liste proveo je 310 tjedana, od čega nevjerojatnih 237 uzastopnih.

Statistika

Grand Slamovi: Đoković 22, Nadal 22, Federer 20
Masters: Đoković 38, Nadal 36, Federer 28
ATP finale: Đoković 6, Nadal 0, Federer 6
Naslovi ukupno: Đoković 93, Nadal 92, Federer 103
Pobjede ukupno: Đoković 1043, Nadal 1068, Federer 1251
Postotak pobjeda: Đoković 83.5%, Nadal 82.9%, Federer 82.0%
Tjedni na broju 1: Đoković 373, Nadal 209, Federer 310