LIGE PETICE

Barcelona je opet kul

Foto: EPA-EFE

BARCELONA je u najvećem derbiju španjolskog nogometa razbila Real na Santiagu Bernabeu (0:4). Bila je to od prve do posljednje minute jednosmjerna utakmica, koju su obilježile bizarne ideje Carla Ancelottija, ali i sjajna, poletna i fluidna igra katalonskog velikana.

Trijumf u Madridu nije iznimka. Od trenutka kada je Xavi Hernandez preuzeo klub, počeo je polako graditi sasvim novu Barcelonu. Ne samo u smislu kadra nego i stila igre, ali i odnosa prema lopti, suigračima i dresu. Blaugrana polako podsjeća na svoje zlatne dane, a najveći uspjeh Xavija je činjenica da su Barcelonine utakmice one koje se čekaju cijeli tjedan. Barcelona je ponovo kul.

Vrhunska serija rezultata

Osim ove nedjelje, Barca je u posljednja dva mjeseca još pet puta postigla po četiri pogotka na utakmici, a žrtve su bile i neke ozbiljne, defenzivno stabilne ekipe poput Atletica i Napolija. Niz bez poraza sada je produljen na 12 utakmica Ako pobijedi zaostali susret protiv Seville, bit će ekipa s najviše osvojenih bodova u La Ligi od Xavijevog dolaska na klupu. 

U tih 16 kola, Barcelona je prema dojmu, ali i svim relevantnim brojkama među najboljim momčadima lige. U tom periodu pobijedila je i Real Madrid, Atletico Madrid, Valenciju, Villarreal i Athletic Bilbao.

Nekad najbolji veznjak svijeta preuzeo je Barcelonu koja je igrački, rezultatski i financijski bila u totalnom rasulu. Ipak, sve Barcelonine muke izvirale su iz, o čemu smo često pisali, velike krize identiteta. Peterostruki prvak Europe odbacio je sve ono što ga je činilo prepoznatljivim i što mu je godinama donosilo rezultat, ali bilo i najveći zalog za budućnost.

Xavi je na sjajnom putu. Njegova uloga važnija je od trenerske

To smo najavili u tekstu kada je objavljeno da Xavi stiže na Camp Nou. "Xavi tu nije došao zbog velebne trenerske karijere, isto kao što ni Guardiola nije dobio šansu 2008. godine zbog bogatog trenerskog iskustva. Štoviše, Barcelona bi minimalan (i jedini realan) rezultatski cilj ove sezone, a to je plasman u Ligu prvaka, vjerojatno ostvarila i s Koemanom na klupi.

U najgoru ruku, mogla je angažirati neko veliko trenersko ime koje je dokazalo da je sposobno u kratkom roku stabilizirati momčad i ispuniti očekivanja. Ipak, uzeli su tipa koji je kao trener, uz dužno poštovanje bliskoistočnom nogometu, veliki upitnik.

Xavi Barceloni nije potreban kao trener, bar ne u najstrožem smislu te riječi. Xavi je Barceloni potreban kao ideolog. Barceloni treba netko sposoban učiniti ju ponovno Barcelonom, ali uspjeh projekta ovisit će o tome kako će se klub postaviti prema bivšem europskom i svjetskom prvaku", stoji u tekstu.

Nekoliko mjeseci nije dovoljan uzorak za procijeniti hoće li Xavi uspjeti u svojoj misiji, ali mogu biti dobar indikator da stvari idu u pravom smjeru. Usadio je cijeloj momčadi voljni moment da igra presing, a podigao je i igru u napadu.

Rad bez lopte puno je bolji, a igrači si međusobno otvaraju prostor i nude onom s loptom u nogama više rješenja. Igra Barcelone izgleda logično, simetrično, pitko i atraktivno, točno onako kako bi i trebala.

Sve se vidi kada suparnik ima loptu

Najveća razlika između Barcelone s početka sezone (ali i prije toga) i trenutne Barcelone vidi se kad suparnik ima loptu. Katalonski klub godinama je patio od toga što je u postavi imao igrače koji nisu igrali obranu (Messi i Suarez tu su prednjačili), zbog čega su im se vrlo lako urušavale sve linije.

Barcelona je i dalje pokušavala igrati presing, ali s dvije ili tri karike koje nisu imale nikakav voljni moment to je izgledalo užasno. Busquets ili Pique, sada bitno stariji nego na vrhuncu karijere, nisu mogli braniti tako širok prostor i zbog toga su djelovali kao uteg momčadi.

Sada se Barcelona ponaša sasvim drugačije. Podigla je broj defenzivnih akcija koje se odnose na presing, ali to radi kroz stabilnu strukturu u kojoj se brzo mogu regrupirati. Zbog toga se brani puno kompaktnije i lakše može prikriti pojedinačna ispadanja iz igre.

Faza obrane ključna je i za fazu napada jer Barcelona napokon ima dobar ritam u igri. Loptu uspijeva vratiti u svoj posjed mnogo brže što je ključno jer se kratkim, ali intenzivnijim obrambenim akcijama štedi energija i ne dozvoljava protivniku da razvije napad.

Općenito je odgovornost u svim fazama igre na puno višoj razini, svatko ozbiljnije shvaća svoje dužnosti i konačno svi djeluju kao momčad. Da je Xavi u posljednjih nekoliko mjeseci napravio samo to, već bi puno postigao jer su to problemi koji su mučili Barcelonu (naročito) pod Setienom i pod Koemanom.

Dembele i seniori su se vratili u život

Vjerojatno najveći dobitnik Xavijevog perioda je Ousmane Dembele. 140 milijuna eura plaćeni 24-godišnji Francuz bio je na sjajnom putu da postane najneisplativije i najgore pojačanje u povijesti kluba. Veći dio boravka u Španjolskoj proveo je na liječničkim pregledima i rehabilitaciji umjesto na terenu, a vrlo je upitno bilo i njegovo ponašanje izvan terena.

Prošlog ljeta i zime trajala je sapunica. Barcelona ga je najprije htjela prodati, ali nije postojao klub koji je želio dati toliku plaću za ozlijeđenog igrača. Nakon toga su mu htjeli produljiti ugovor kako u lipnju ne bi otišao kao slobodan igrač, ali zasad se nisu dogovorili.

Otkad je stigao Xavi, Dembele prolazi najbolje dane u klubu. Upisao je fantastičnih sedam asistencija u posljednjih pet ligaških susreta i polako postaje vrlo bitan kotačić u Barceloninoj igri, posebno u kreiranju šansi.

Češće mu se stvaraju izolacijske situacije na krilu u kojima je najopasniji i puno se racionalnije koriste njegove vrline. Naravno, dobar dio njegove renesanse treba potražiti i u činjenici da se jako trudi dobiti što bolji novi ugovor, neovisno o tome za koga potpiše.

Pogođeni transferi

Iako Xavijeva Barcelona igra znatno bolje od Koemanove, mora se napomenuti kako su Katalonci doveli tri igrača koja su zasad mnogo dali klubu - Ferrana Torresa, Pierre-Emericka Aubameyanga i Adamu Traorea.

Torres je u teoriji točno onakav profil igrača kakav paše Barceloninom stilu, ali je dovođenje dvojca iz Arsenala i Wolverhamptona podiglo brojne obrve. U analizi transfera pisali smo kako postoji logika iza tih transfera.

Aubameyang je čovjek koji predvodi Barcelonin presing u obrani, a u završnici je mnogo korisniji od Luuka de Jonga, koji je često bio prva opcija na toj poziciji. Traore je snagom dominirao i u Premiershipu, a s njim je Barcelona dobila igrača koji u bilo kojem trenutku može promijeniti tempo utakmice i razvoj događaja na terenu.

Barcelonu se ponovo isplati gledati

Konačno, Barcelonu se ponovo isplati gledati i to je najveće Xavijevo postignuće dosad. Bilo je teško gledati nekad najbolju momčad svijeta kako se muči s loptom u nogama i ovisi isključivo o dobrom potezu Lionela Messija.

Sada svih 11 Barceloninih igrača ravnopravno sudjeluje u igri, lopta putuje brzo, precizno i direktno, a igra ima glavu i rep. Put do onih zlatnih dana još je dugačak i ovisi, između ostalog, o financijama kluba, koje su i dalje problematične.

Ono što budi veliku nadu je mladost koja dobiva sve više šansi. Pedri (19) i Gavi (17) već su nositelji igre. To je bio i Fati (19) dok se nije ozlijedio. Mladi su i Araujo (23), De Jong (24), Torres (22), Dest (21) i Garcia (21), a šansu dobivaju i Nico (20) i Ezzalzouli (20).

Nakon dugo vremena Barcelonine utakmice opet su postale one koje su obavezna literatura za vikend. Momčad igrom i karakterom podsjeća na zlatne dane, a Xavi je na dobrom putu da diva vrati iz ponora. Barcelona je ponovo kul.