Barišić riskira Dinamovu budućnost u najvažnijoj sezoni ikad

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

"Obogatili smo Skupštinu s osam novih članova, navijača Dinama. To znači demokratizacija Dinama. Ovo je budućnost Dinama, a ne ovaj cirkus koji smo imali. Moramo imati novi statut. Zorić? Nemam pojma što on hoće, ali on je passe. Zoriću, doviđenja! Mamić? Nismo ga spominjali i za njega nema mjesta u Dinamu."

Ovim riječima je Mirko Barišić najavio velike promjene u Maksimiru nakon skupštine održane 9. ožujka na kojoj su Mamićevi priljepci izlaskom iz dvorane srušili kvorum. Više od pola godine nakon prosinačke skupštine u kojoj je Mamić pokušao vratiti vlast u klubu, Dinamo i dalje nema Izvršni ni Nadzorni odbor, a ne nazire se ni rođenje najavljenog, novog i demokratskog statuta.

Pred Dinamom je jedna od najvažnijih sezona u njegovoj povijesti. Dobar europski rezultat bio bi veliki zalog za plasman u novu Ligu prvaka u sezoni 2024./25., koja nosi još vrjednije nagrade. Osim toga, na testu je neki novi i drugačiji Dinamo koji je ulaskom Šimića, Bišćana i povjerenika u klub dobio sasvim novo lice i svjetliju budućnost. Barišić se opasno igra njome.

Kad će biti Dinamova skupština?

Već mjesecima traju pregovori u radnoj skupini osnovanoj kako bi se napisao novi Dinamov statut. Postoji više verzija kako bi njegova konačna forma trebala izgledati, ali sasvim je jasno da će se klub u puno većoj mjeri otvoriti prema svojim navijačima i dati im pravo glasa.

Da bi se takav statut izglasao, potrebno je imati većinu na skupštini. Barišić je na prosinačkoj skupštini imao 37 ruku. Sada uz sedam novih skupštinara koji će zamijeniti preminule ili one koji više nisu članovi iz drugog razloga te osmoricu "priznatih" povjerenika koji uživaju povjerenje navijača ima dovoljno ruku.

To znači da Dinamo i njegove navijače samo jedna skupština dijeli od toga da jednom i zauvijek iz kluba izbace kriminalca Zdravka Mamića i njegove potrčke koji godinama sišu lovu i druge benefite iz Dinama. Takva skupština potrebna je klubu još jučer, ali nejasno je što Barišić radi.

Dinamo ususret ključnoj sezoni nema pola klupskih tijela

Vrijeme je prijelaznih rokova, što je najaktivniji period rada Dinamove uprave. Trebaju se staviti potpisi na ugovore vrijedne milijune eura, a u ovom trenutku Dinamo nema nikog tko bi nadzirao rad uprave.

Navijači Plavih nisu se borili za to da ljudi od njihovog povjerenja, poput Darija Šimića, donose odluke bez nadzora. Borili su se za svoj glas u svojem klubu i jasnu, logičnu i demokratsku podjelu obveza i odgovornosti unutar kluba. U ovom trenutku ne postoji ni netko tko nadzire rad uprave ni netko tko bi ju mogao proširiti ili razriješiti.

Barišićevo odugovlačenje posebno nema smisla s obzirom na trenutni odnos snaga na terenu. Svako novo odugovlačenje doprinosi kakofoniji i neredu u klubu i omogućava ljudima koji su, mimo navijačkih želja i težnji, imenovani na određene pozicije.

Tu svakako spada i imenovanje Dražena Miličevića koji je zadužen za prodaju i marketing. Radi se o čovjeku protiv kojeg su navijači pred USKOK-om podigli kaznenu prijavu zbog afere stolice. Miličević je kao šef nabave prilikom obnove stadiona kupovao stolice po puno većoj cijeni od prodajne, tvrdili su navijači.

Takve prakse u Dinamu moraju postati stvar prošlosti, a posebno u uvjetima u kojima je dugogodišnji predsjednik Dinama obećao statut koji će, u što je moguće većoj mjeri, onemogućiti malverzacije u klubu i dati navijačima poziciju u kojoj mogu reagirati na nepravilnosti u klubu.

Barišiću i ekipi su navijači spasili dupe. Sada im vraćaju tako što drže figu u džepu

Dinamovom predsjedniku je možda potrebno osvježiti pamćenje. Upravo su ti isti navijači koje zavlači i pravi ludima spasili klub, a samim time i njegovo dupe. Prije malo više od pola godine kleptoman iz Međugorja je preko svojih povjerenika pokušao trgovati utjecajem i doslovno je kupovao potpise za skupštinu.

U tom trenutku su se Bad Blue Boysi i tisuće drugih navijača koje žele drugačiji klub udružili, skupili skoro sedam tisuća novih članova, pomeli Mamićeve potrčke i onemogućili da klub možda i trajno prijeđe u ruke čovjeka koji ga je financijski, moralno i duhovno osakatio.

Ti isti navijači su zadnje dvije godine bili najveći vjetar u leđa momčadi, pobojali su čitav grad Dinamovim bojama i grafitima, odgojili nove generacije navijača i spasili ono što je ostalo od njega.

Prije mjesec dana su zapalili grad i poslali u svijet neviđene snimke atmosfere na futsal terenima kada je demokratski i navijački Futsal Dinamo osvojio titulu prvaka i plasirao se u Ligu prvaka. Usprkos svim zlim jezicima koji su tvrdili da ulica vodi u propast.

Dinamova budućnost izgleda sjajno. Ima veliki igrački kapital i navijače koji su još jednom demonstrirali da su najvažniji faktor i pogon kluba. Ima odličan europski koeficijent i priliku da pojača svoju dominaciju. Na klupi i u upravi ima ljude koji su bili uz Dinamove navijače kad je bilo najteže.

Jedino što nema je ispunjeno obećanje istog onog predsjednika kojeg su navijači spasili. Dosta je zavlačenja i figa u džepu. Dinamovi navijači zaslužuju skupštinu i statut koji će im omogućiti da čuvaju klub. Dokazali su već puno puta da su jedino oni sposobni to napraviti.