Bišćan je dobio oružje kakvo nisu imali ni Čačić ni Kopić

Foto: Vojko Basic/CROPIX

SEZONA je za Dinamo odavno počela. Nakon uspješnog derbija u Supersport Superkupu i neuspješnog u prvenstvu, hrvatski prvak je deklasirao Astanu s 4:0 i na korak je do trećeg pretkola Lige prvaka, a samim time i minimalno grupne faze Konferencijske lige. Sada tek slijedi ono pravo jer će Plavima suparnik u trećem pretkolu biti grčki prvak AEK.

Odigrane su samo tri utakmice, ali s obzirom na to da Dinamov prijelazni rok, u vidu špekulacija i dogovaranja odlazaka/ostanaka, traje praktički već četiri mjeseca, dobar dio navijača i javnosti već je stvorio sliku o ovoj momčadi. Plavi su u zadnjih desetak dana objavili dva nova transfera uz francuskog stopera Maxima Bernauera koji je odavno tu.

Japanac Takuro Kaneko trebao bi zaoštriti konkurenciju na desnom krilu, a već se u Superkupu vidjelo koliko je to Dinamu važno. No, transfer Bogdana Mihajličenka bi mogao momčadi Igora Bišćana dati dimenziju kakvu prethodni Dinamovi treneri nisu imali. Taj transfer bi mogao imati ogroman efekt na barem dva Dinamova prvotimca.

Od Bulata se traži da bude novi Ademi. Početak sezone pokazao je koliko će vremena trebati za to

Marko Bulat je stigao u Dinamo kao jedan od najtalentiranijih igrača nove hrvatske generacije. U ožujku 2022. godine doživio je prijelom noge koji ga je s terena udaljio sve do kolovoza iste godine, što znači da je propustio cijelu polusezonu, ali i početak priprema i selekcije za narednu sezonu.

Bišćan, koji ga je vodio u mladoj reprezentaciji, dao mu je povjerenje i Bulat je u novoj sezoni startao kao prvotimac u sredini terena uz Josipa Mišića i Martina Baturinu. I dok su uloge preostala dva veznjaka odavno definirane i testirane, Bulatova uloga je svojevrsni eksperiment.

On je po profilu igrača dubinski playmaker, čovjek koji voli loptu primati licem okrenutim prema golu ispred cijele vezne linije, odakle može vidjeti čitav teren, i relativno je sličan Mišiću. No, uz najboljeg veznjaka HNL-a Dinamo ne treba još jednu šesticu, pa je Bulat gurnut u ulogu u kojoj je donedavno bio Ademi.

Od njega se traži da stalno ide naprijed, napada prostor i da služi kao spojka ili drugi napadač. U toj se ulozi muči, a vidljivo je i iz oklijevanja u nekoliko situacija koje su mogle lagano završiti golom da i dalje sam sebe ne doživljava visoko u hijerarhiji i oprezan je toliko da griješi.

Dinamo je protiv Astane jako profitirao od njegovih sjajnih prekida, ali odličan udarac je u ovom trenutku jedini vrhunski segment koji ima za novu poziciju. Za sve ostalo, a prvenstveno navike kretanja i napadanja dubine, trebat će vremena. A Dinamo vremena ima vrlo malo. Novi transfer Plavima omogućuje da u tu ili sličnu ulogu gurnu prirodnije rješenje.

Ljubičić je dobar bek. Ali Dinamo treba više

Robert Ljubičić je od svog dolaska iz Rapida prekomandiran iz sredine terena na lijevog beka. Bio je to jedan od najpoznatijih poteza Ante Čačića koji nije vjerovao da mu skupocjeni Petar Bočkaj ili ijedno drugo rješenje mogu tamo dati ono što traži.

Ljubičić je odradio vrlo dobru sezonu i odmah je postao važan član udarnih 11. U fazi obrane je igrao sjajno, koristio je svoj instinkt za prekidanje suparničkih napada odmah po gubitku lopte i s lijeve strane je nerijetko poslužio kao dodatni veznjak u izgradnji napada. No, Dinamo na toj poziciji treba i više.

Kao i kod Bulata, vidjelo se da ne igra u svojoj prirodnoj ulozi. Nema naviku igrati skroz do linije i tako poslužiti kao ventil svojoj momčadi i opcija da razvuče suparnika. Želja ga stalno vuče prema sredini terena, a to je dodatan problem otkad Dinamo nema na toj strani Mislava Oršića nego Luku Ivanušeca - još jednog igrača kojeg navike i želja vuku s linije u sredinu.

Usporedba Ljubičićevih brojki s konkurencijom u HNL-u govori u tom smjeru. Stalno je dolazio u zadnju trećinu terena (na konto Dinamove dominacije), ali tamo nije imao veliku produktivnost u smislu kreiranja šansi. Petković, Baturina i Ivanušec su glavni nositelji igre u napadu i mora se pronaći model u kojem ih se može bar malo rasteretiti i otvoriti centralu terena u kojoj najviše vole igrati.

Može biti vrhunski veznjak i prava zamjena za Ademija

Dolazak Mihaljčenka mogao bi Dinamu dati dimenziju više na bočnoj poziciji, ali i u sredini terena. Jer Ljubičić na poziciji osmice može biti vrhunsko rješenje i profilom je idealan treći veznjak uz Baturinu i Mišića.

Vrlo je energičan, odličan je u presingu i u odnosu na Bulata je trenutno jača karika. Ima vrlo dobru dijagonalu kojom može prebacivati težište igre, a čak je i s bekovske pozicije znao relativno često dolaziti u završnicu na udarac.

Za Ademijevo liderstvo i karizmu Dinamo ne može naći zamjenu. Može ju eventualno stvoriti, ali i taj proces će trajati. No, može već danas dobiti igrača koji kvalitetom i navikama može zamijeniti veći dio njegovih odgovornosti u igri.

Ukrajinac je u Dinamo doveden po spektakularno povoljnim uvjetima. Jedina prava briga iz ove perspektive je koliko dugo će izgurati bez ozljeda. U slučaju da se Plavima samo malo posreći u tom segmentu, Bišćan na boku ima rješenje kakvo Dinamo nije imao još od Gvardiola, a u sredini terena ima formulu koja može dostojno zamijeniti dugogodišnjeg kapetana.