BLANKA VLAŠIĆ

Blanka Vlašić objasnila zašto nikad nije skinula svjetski rekord

Foto: EPA

BLANKA VLAŠIĆ, jedna od najboljih hrvatskih atletičarki u povijesti, oprostila se prije dva tjedna. Nakon što je objavila kraj karijere, otputovala je u Moskvu u posjet svom bratu Nikoli koji igra za CSKA. Tom je prigodom dala intervju za ruske medije u kojima je otkrila manje poznate detalje iz svojeg života.

Blanka se oprostila emotivnim pismom: Mnogi su mi i prije Rija govorili da odustanem

Blanka je bila najbolja na svijetu dok je bila zdrava. Ozljede su joj uskratile san

"Nama ženama je teže nego muškarcima. Jurila sam medalje pa shvatila da ima nešto važnije"

Na počeku je pričala o tome kako joj se karijera našla na putu osnivanja obitelji. "Zaljubila sam se više puta, ali nisam mogla tu biti za drugu osobu u tom smislu. Sport mi je bio najvažniji. Nama ženama je teže imati obitelj tijekom karijere nego muškarcima. Oni ne moraju preskakati treninge i natjecanja. Mi moramo prestati sa sportom kad zatrudnimo na barem godinu dana", rekla je Vlašić.

Opisala je i promjenu u svom razmišljanju: "10, 20 godina sam drugačije razmišljala. Sada shvaćam da su i medalje i slava sjajni, ali to nije poanta i smisao života. Jurila sam medalje, ali shvatila sam da je smisao života naći nekog uz koga ćeš ostarjeti."

Ruski mediji pitali su je i kako je to kad vam je otac trener. "I teško i lagano. S jedne strane smo kći i otac, s druge strane on mi je trener. Trebalo je vremena da se prilagodim. Danas sam sretna što je bio tu, to mi je jako pomoglo u karijeri. Znao me u dušu, bilo mu je sve jasno i bez priče. Osjećao je što mogu i što trebam svakog dana", odgovorila je najbolja hrvatska visašica.

"Nikola se može sakriti iza momčadi, to je luksuz koji ja nisam imala"

Otkrila je i vidi li sebe u trenerskim vodama: "Ne želim kroz sve to ponovno prolaziti, i dobre i loše stvari. Čak i one najbolje nose veliki stres. Kažu da je trenerima još teže nego sportašima, ne želim to proživljavati. Kad bih imala talentiranu kćer, možda bih nju trenirala. Moja velika želja je osnovati obitelj, što nisam uspjela za vrijeme karijere."

Novinare je zanimalo i u čemu je razlika između nje i brata Nikole. "Ovo je individualni sport. Tu čim malo kiksate, to se osjeti. U nogometu se ipak možete sakriti iza momčadi i osvajati trofeje ako i ne igrate previše. Opet, moj brat je morao rano napustiti Split da bi ostvario karijeru. Ja nisam to imala, ja bih napuštala kuću samo na par dana. Split je moja oaza mira, ne mogu zamisliti život nigdje drugdje", kazala je Blanka.

Upitali su je za doping skandale ruskih sportaša, ali je ona prebacila razgovor na svjetski rekord Stefke Kostadinove (2.09) koji nikad nije uspjela srušiti. "Bio je to moj san i vjerovala sam da ću ga ostvariti ako budem zdrava. Mislila sam da mogu skočiti 2.12, ali nažalost, zdravlja nije bilo. Ozljede, operacije, više jednostavno nisam imala ni vremena ni mogućnosti za rekord", zaključila je Vlašić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.