Čačić ga je vrijeđao, navijači čekali. Sad ga Dinamo ne smije izgubiti

Foto: Igor Soban/Pixsell

IGRALO se 26. kolo SuperSport HNL-a kada je Dinamo pregazio Hajduk na Maksimiru s 4:0. Plavi su u tom trenutku otišli na 11 bodova prednosti. Činilo se da je prvenstvo gotovo, a uskoro je ta prednost narasla na 12 bodova i susret manje. Onda je krenuo teško objašnjiv pad u igri koji je rezultirao ispadanjem iz Kupa od Šibenika, Čačićevim otkazom i Hajduk se približio na "samo" sedam bodova prednosti.

Zavladala je panika među dobrim dijelom navijača, ali i struke i igrača jer je Dinamo još morao na Poljud i moglo se dogoditi da porazom tamo prvenstvo uđe u neizvjesnu završnicu sličnu prošlosezonskoj. Ademi je otišao, Petković je bio ozlijeđen, a tanku klupu su popunjavali juniori. Dinamo je hitno tražio rješenje svojih problema, a onda se, kad ga je klub najviše trebao, pojavio Luka Ivanušec.

Ivanušec i Majer, priča koju su svi pogrešno prognozirali

A čekao ga je Dinamo, i to dosta dugo. On i Lovro Majer pojavili su se na sceni u otprilike isto vrijeme, a njihove karijere bile su u mnogočemu slične. Kao najbolji mladi igrači lige, iz Lokomotive su se preselili na Maksimir.

Vladao je tada konsenzus među Dinamovim navijačima, strukom i analitičarima kako Ivanušec djeluje kao igrač puno prilagođeniji modernom nogometu. Bio je fizički moćniji od Majera, imao je obaveznu igru u obrani i navijače nije čudilo što je prvi dobio pravu šansu u dresu Plavih.

No, Majer je u senzacionalnoj sezoni Dinama koji je stigao do četvrtfinala Europske lige bio jedan od najboljih igrača, prodan je u Rennes, gdje je odmah postao važan igrač, a vrlo brzo je na velika vrata ušao u reprezentaciju, gdje je neko vrijeme bio najbolje rješenje na desnom krilu.

Ivanušec se privremeno pogubio. Ili barem, da budemo pošteniji, njegova karijera nije išla naprijed koracima kakve smo očekivali kada se tek počeo razvijati. Prošao je silu trenera u Maksimiru koji su ga seljakali po svim mogućim pozicijama.

Igrao je osmicu, pravo i lažno krilo, desetku, ali nigdje se nije nametnuo u kontinuitetu kao nositelj igre i ključni igrač sredine terena, što bi po talentu, radnoj etici i profilu trebao biti. Sve dosad.

Čačić ga je omalovažavao, a u drugom dijelu sezone se probudila zvijer

Imao je Ivanušec još puno objektivnih problema. Nekoliko puta je bio ozlijeđen, a još više puta načet i rijetki su bili periodi u zadnjih par sezona u kojima je mogao povezati nekoliko utakmica sasvim spreman.

Sve je to utjecalo i na njegov rejting kod Čačića, osim ako se nije radilo o vrlo neuobičajenoj metodi motiviranja.. Objavili smo detaljan tekst o tome na koji je način bivši trener Dinama izgubio svlačionicu, a posebno oštro zvuče riječi koje je uputio Ivanušecu.

Nazvao ga je "nikakvim igračem koji se nigdje neće prodati", a na isti način je postupio prema još nekolicini igrača. Nemoguće je reći koliko je ta izjava uzrok onog što smo kasnije vidjeli, ali u drugom dijelu sezone se definitivno probudila zvijer.

Pojavio se kad ga je Dinamo najviše trebao

Kada je Dinamu bilo najteže ove sezone, Ivanušec se pojavio i poveo momčad do sigurnih voda u kojima je potvrđen naslov, a na tom putu je odigrao nekoliko spektakularnih utakmica. Pokazao je i dokazao da može driblingom stalno raditi višak za momčad, ponio je veliki kreacijski teren, a bio je i vrlo konkretan u završnici.

Ove sezone je dao deset golova, sedam više nego u čitavoj prošloj sezoni. Na terenu dominira i konstantno radi razliku za svoju momčad. Postao je Dinamov vođa, čovjek kojem se daje lopta da oplemeni napad i učini ga opasnijim.

Dinamo mora napraviti sve da ga zadrži

Izvrsne igre u razvojnom klubu uvijek su na neki način mač s dvije oštrice pa su za Ivanušeca interes pokazali sjajni klubovi i upitno je hoćemo li ga i iduće sezone gledati na Maksimiru. Dinamo je ove sezone već ostao bez Ademija i Oršića, a Petković još nije produžio ugovor.

U slučaju da odu i Livaković i Ivanušec, bio bi to definitivan kraj jedne od najvećih generacija u klupskoj povijesti i pitanje je može li si klub to priuštiti. Iduće sezone lovit će se ponovno što bolji europski rezultat, ne samo zbog emocije i love nego i zbog činjenice da od sezone 2024./25. starta novi format Lige prvaka, a igranje u njoj bit će ogromna premija u svakom mogućem smislu.

Iz te perspektive Dinamo si ne može priuštiti Ivanušecov odlazak jer bi njegov učinak u tako kratkom roku bilo skoro pa nemoguće nadoknaditi. Zaslužio je novi i pojačani ugovor koji bi ga zadržao na Maksimiru još barem jednu sezonu. Ako nastavi ovako igrati, i Zlatko Dalić će to morati nagraditi, a onda će moći birati gdje želi ići kada osjeti da je vrijeme za odlazak.