Čačić je u pravu kad ne želi surađivati s Mamićevim agentima, ali Dinamo ima problem

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

PORAZOM Hajduka u Puli Dinamo je ostao na sedam bodova prednosti ispred Bijelih, a s obzirom na to da ima utakmicu manje, to bi se uskoro moglo pretvoriti u deset bodova. U tom smislu Plavi imaju relativno komfornu situaciju za nastavak prvenstva i veliki su favoriti za obranu naslova prvaka.

Ipak, u Dinamu se ključne utakmice sezone igraju u pravilu tijekom srpnja i kolovoza, kada se pokušava izboriti što bolji rezultat, a time i što više novca u Europi. Dotad je potrebno napraviti selekciju kadra, ali i osnažiti ovaj postojeći. Antu Čačića se kao novog sportskog direktora često kritizira zbog neaktivnosti na tržištu, a dio tih kritika je potpuno utemeljen. Evo na kojim se pozicijama Dinamo treba pojačati.

Zašto Čačić ne dovodi nove igrače?

Daleko najveći propali transfer ovog roka je onaj Josipa Brekala. U medije su procurili detalji posla u kojem je navodno sve bilo dogovoreno, ali je Čačić u zadnji tren odlučio da mu povremeni reprezentativac ne treba upravo na poziciji koja je u Dinamu tanka.

To je izazvalo revolt dijela navijača, ali se treba reći kako stvari nisu crno-bijele. Naime, prema više izvora, Čačić jednostavno ne želi suradnju s menadžerima koji su u bliskoj vezi sa Zdravkom Mamićem, čovjekom koji ga već dulje vrijeme pokušava smijeniti i koji ga je izvrijeđao na presici u Međugorju.

No Čačić će s nekim morati početi surađivati jer Dinamo nema dovoljno dubok kadar u odnosu na svoje želje i planove. Ključne su tri pozicije koje su rak-rana momčadi kroz čitavu ovu sezonu, a vremena do kraja prijelaznog roka (15. veljače) nije ostalo puno.

Hoće li Dinamo napokon dobiti lijevog beka?

Slučaj lijevi bek odavno je svojevrsna dijagnoza na Maksimiru, problem koji sportska struka najteže rješava. Petar Bočkaj je prošle zime doveden iz Osijeka kao jedan od najboljih igrača lige, ali Čačić mu ne vjeruje na toj poziciji.

Još manje vjeruje Danijelu Štefulju, kojem se aktivno traži novi klub. Zbog svega toga Dinamov trener tamo koristi Roberta Ljubičića, koji je iz Rapida doveden kao vezni igrač. Svakom od trenutnih bekova u kadru nešto fali.

Bočkaj ima problema s igrom u obrani, Štefulj s igrom u napadu, a Ljubičić nema navike beka i ne može biti dugotrajno rješenje na toj poziciji. Štoviše, njegovo forsiranje na toj poziciji produbilo je Dinamov najveći problem i bolnu točku.

Najveći Dinamov problem je u sredini terena

Josip Mišić ključni je igrač Dinama ove sezone. Jedini je veznjak koji može organizirati igru i pokrivati leđa ofenzivnijim suigračima. Ipak, njegova igra iziskuje stalan rizik od kartona. Upravo se to dogodilo protiv Lokomotive kada je pocrvenio, pa će Čačić u Koprivnici morati izmisliti nešto novo.

Vjerojatno će ponovno za jednu utakmicu Ljubičića gurnuti na "šesticu", a Bočkaju dati šansu na beku. Marko Bulat je igrač od kojeg se puno očekuje s obzirom na talent, ali imao je dugotrajnu ozljedu i pitanje je kad će se vratiti u pun ritam i pravu formu.

Ademi sve teže prati ritam današnjeg nogometa, a Ivanušec i Baturina su jedini preostali igrači u kadru kojima je Čačić davao značajne minute u veznom redu. Dinamo tu pod hitno treba nove opcije koje će pojačati konkurenciju i produžiti klupu jer bi mu samo jedna ozljeda mogla gadno naštetiti.

Odlazak Oršića povećao potrebu za krilom

Odlaskom Mislava Oršića Dinamo je ostao bez najboljeg igrača, a ozljeda Brune Petkovića je u tom smislu stigla u najgorem mogućem trenutku. Međutim, i prije odlaska čovjeka koji je golom Maroku donio Hrvatskoj broncu u Kataru, Dinamo je imao problem na krilnim pozicijama.

Jedini preostali igrač na oba krila s većom minutažom je Dario Špikić. Čačić je često tamo gurao i Bočkaja, ali činjenica da ga nije gurao otprve u Europi na toj poziciji sugerira da to nije rješenje na duge staze. Menalo i Emreli se nisu nametnuli, a guranje Baturine i Ivanušeca na krilo ponovno otvara rupe u veznoj liniji.

Dinamo je u lagodnoj situaciji, ali se mora pojačati. Ako se kratka klupa ne osjeti u HNL-u, u kojem ima veliku prednost, velika je opasnost da će se osjetiti u Europi, u utakmicama u kojima ima najmanju moguću marginu za grešku. Čačić je u pravu što bira s kim će poslovati, ali momčad zbog toga ne smije patiti.