HRVATSKA REPREZENTACIJA

Dan kad su Božo Sušec, "lola slavonska" i ljutiti Panucci razveselili Hrvatsku

Foto: Screenshot

U POVIJESTI hrvatske reprezentacije bilo je velikih i nezaboravnih utakmica, osobito na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

No jedna od legendarnijih utakmica odigrala se na današnji dan prije točno 18 godina na SP-u u Japanu i Koreji.

Hrvatska je na taj SP došla kao 3. reprezentacija svijeta i to nakon što se u vlak za Aziju ugurala u posljednjem kolu kvalifikacija. Jozićevoj momčadi trebala je pobjeda na Maksimiru protiv Belgije, a do nje je došla golom Alena Bokšića u 76. minuti. 

Ta Hrvatska je na SP 2002. godine otputovala kao brončana iz Francuske prije četiri godine, ali to više nije bila ni sjena one momčadi koja je oduševila svijet. Nije bilo Štimca i Bilića, oprostili su se Asanović, Ladić i Boban, a maksimirski spasitelj Alen Bokšić konačno je dočekao jedno veliko natjecanje, iako je bilo jasno da je njegovo vrijeme već prošlo.

Prvenstvo puno iznenađenja

Bilo je to čudno prvenstvo, koje ćemo osim po šokantnim rezultatima pratiti i po tome da smo utakmice hrvatske reprezentacije zbog vremenske razlike gledali uglavnom ujutro. Favoriti su ispadali, suci su bili glavna tema, a da nešto neće biti u redu bilo je jasno na samom otvaranju prvenstva kad je simpatični Senegal golom još simpatičnijeg Pape Boube Diopa pobijedio branitelje naslova Francuze 1:0 i trasirao im put kući. Skupinu nije prošla ni Argentina, inače prvi favorit turnira.

Hrvatska je bila u skupini s jakom Italijom, Meksikom i Ekvadorom, a svi su se nekako potajno nadali da bi se skupina mogla proći.

Iz početne postave prve utakmice na SP-u 1998. u prvoj utakmici Hrvatske na SP-u 2002. protiv Meksika bili su samo Jarni, Šuker i Prosinečki. Meksiko je slavio golom Cuauhtemoca Blanca iz penala koji je skrivio Boris Živković (za što je dobio crveni karton) i Hrvatska je morala nešto izvući u 2. kolu protiv moćnih Talijana, po kladionicama trećih favorita turnira.

Tog 8. lipnja 2002. godine u japanskom Ibarakiju malo tko je išta očekivao od Hrvatske. Sjajni Talijani, koji su u prvom kolu sredili Ekvador 2:0, bili su veliki favoriti, osobito nakon vrlo slabe predstave Hrvatske protiv Meksika.

Od prve minute bilo je jasno kako će utakmica izgledati, odnosno kako je trebala izgledati. Talijani su stiskali i stvarali šanse, ali nisu uspjeli zabiti. Konačno, početkom drugog poluvremena Cristiano Doni je ubacio, Totti prebacio na drugu stativu, a Vieri iz drugog plana natrčao na loptu i glavom je zakucao u gol za 1:0.

Jense, dođi na more

No na opće čuđenje, danski linijski sudac Jens Larsen podigao je zastavicu, iako se na usporenoj snimci vidjelo da je Vieri bio barem metar i pol iza Tottija i da nije bilo govora o ofsajdu.

"Gospodine Larsen, dobro došli ste na more u Hrvatsku ovog ljeta", bio je komentar Bože Sušeca na tu situaciju, ali ni Božo ni Jens nisu mogli spasiti Pletikosu u 55. minuti. Doni je centrirao, Vieri nadskočio ukopanog Šimunića i glavom pogodio za, ovaj put priznatih, 1:0.

Činilo se da je Italija slomila Hrvatsku koja ničime nije odavala da bi mogla doći do boda, a kamoli do sva tri. Odmah nakon gola Mirko Jozić je izvadio nevidljivog Vugrinca, a u igru ubacio Ivicu Olića. I onda - čudo. Jarni je ubacio s lijeve strane, Olić izmigoljio između Maldinija i Materazzija i na vrhu peterca spretno skrenuo loptu u gol za 1:1.

"I Oliiiiić! Ola, lola slavonska je to, 1:1! Čekali smo ga da uđe, nadali smo se da može i može, nego kako!" urlao je Božo Sušec dok je Olić skidao dres i onda se barem dvije minute mučio da ga ponovno navuče.

Naime, te godine Hrvatska je igrala u novom Nikeovom dresu koji je imao dva sloja, međusobno spojena. Dres se sav zapetljao dok ga je Olić skidao i njime mahao pa su s klupe morali škarama odrezati donji dio da bi Olić mogao nastaviti utakmicu.

Njegov gol potpuno je šokirao Talijane koji nisu mogli vjerovati što im se događa, ali ta utakmica bila je tek početak noćne more u koji je Trapattonijeva momčad polako tonula na tom SP-u. Nisu se Totti, Vieri i ostali ni snašli, a tri minute kasnije su gubili.

Talijanima se odsjekle noge

Do tog trenutka pouzdana talijanska obrana s Maldinijem, Cannavarom i Materazzijem (koji je zamijenio ozlijeđenog Nestu) potpuno se raspala i počela je puštati. Rapaić je pokušao naći Bokšića, ali Talijani su loptu odbili samo do Nike Kovača koji ju je glavom vratio nazad prema šesnaestercu. Ondje je opet bio Rapaić, kojeg su Talijani pustili da iz okreta zapuca prema golu...

"I još jednom Rapaić...I hoće li ućiiiii? A, 'oćeeeee! Miki, Miki, Miki! Pogodak, Hrvatska vodi protiv Italije 2:1 u Ibarakiju koji će nam ostati u nezaboravnom sjećanju. To je Milan Rapaić - Miki!" vikao je oduševljeni Božo Sušec, a s njim i svi navijači u Hrvatskoj.

Kamera se potom okrenula prema Cristianu Panucciju od čije noge se lopta nezgodno odbila i koji je, ljutit kao malo dijete, s prekriženim rukama i namrštenim licem u nevjerici gledao u prazno.

"Ljuti se ti, ljuti, moj Panucci", poručio mu je Sušec u prijenosu na HTV-u.

Talijani su se nekako pribrali i krenuli po izjednačenje, do kojeg su došli u sudačkoj nadoknadi. Materazzi je poslao dugu loptu u šesnaesterac, a Pippo Inzaghi zabio tipičan inzagijevski gol za 2:2. No isti onaj danski linijski sudac kojeg je Sušec pozvao na more poništio je i njegov gol, zbog prekršaja u napadu.

Hrvatska si je tako kupila šansu da u posljednjem kolu eventualnom pobjedom protiv Ekvadora prođe u osminu finala, iako joj je za to trebala i pomoć Meksika protiv Italije. No blijeda Hrvatska izgubila je od Južnoamerikanaca 1:0 i ispala s turnira, a Italija je u legendarnoj osmini finala igrala protiv domaćina Južne Koreje.

Cirkus u Daejeonu

Bez ozlijeđenog Neste i kartoniranog Cannavara te protiv 40.000 Korejaca i ekvadorskog suca Byrona Morena Italija nije imala šanse. Već u 5. minuti Moreno je dosudio vrlo dvojben penal za domaćine, koji je Buffon obranio, a Talijani su u 19. poveli golom Vierija.

No ozlijedio im se Zambrotta, Korejcima je bila dopuštena gruba igra i golom Seola u 89. minuti Koreja je osigurala produžetak. U njemu je u 103. minuti Francesco Totti dobio drugi žuti karton zbog simuliranja iako je Moreno od kaznenog prostora bio udaljen 40 metara. Na usporenoj snimci vidjelo se da se Totti spotaknuo i da nije simulirao, ali Italija je ostala s desetoricom.

Ipak, Damiano Tommasi je u 110. minuti zabio gol za četvrtfinale budući da je tad vrijedilo pravilo zlatnog gola. No i taj gol je poništen zbog zaleđa kojeg nije bilo. Pretučeni, umorni i nervozni Talijani primili su gol u 117. minuti i Koreja je prošla u četvrtfinale.

SP 2002., skupina G, 2. kolo:

Italija - Hrvatska 1:2 (0:0)

Stadion: Kashima Soccer Stadium, Ibaraki (gledatelja 36.742)

Sudac: Graham Poll (Engleska), pomoćnici Jens Larsen (Danska), Phillip Sharp (Engleska)

Italija: Buffon, Panucci, Maldini, Nesta (od 24. Materazzi), Cannavaro, Zanetti, Zambrotta, Tommasi, Vieri, Totti, Doni (od 79. Inzaghi)

Hrvatska: Pletikosa, Jarni, R. Kovač, Šimunić, Šarić, Tomas, Soldo (od 62. Vranješ), N. Kovač, Vugrinec, (od 57. Olić), Bokšić, Rapaić (od 79. D. Šimić)

Strijelci: 1:0 Vieri 55', 1:1 Olić 73', 1:2 Rapaić 76'

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.