Dinamo je bio u nokdaunu. Onda je vidio kako Hajduk igra

Foto: Davor Javorovic/Pixsell

DERBI 21. kola SuperSport HNL-a između Osijeka i Hajduka završio je 1:1. Gosti su poveli pogotkom Filipa Uremovića nakon prekida u 58. minuti, a veliki bod domaćinu dao je Ramon Mierez, koji je u 73. minuti u mrežu pospremio jedan odbijanac nakon udarca Kristijana Lovrića.

Hajduk se privremeno vratio na vrh tablice, ali samo s bodom prednosti u odnosu na Rijeku koja tek treba odigrati utakmicu ovog kola protiv Istre. Uz to, Bijeli imaju pet bodova prednosti nad Dinamom, ali aktualni prvak ima i dvije utakmice manje, pa bi ga pobjedama u tim susretima preskočio.

Hajduku je ovdje i bod bio solidan s obzirom na to da je došao u Osijek bez pravog lijevog beka, bez Nike Sigura, Mihaela Žapera i Emira Sahitija te s ozlijeđenim Markom Livajom, koji nije ulazio u igru. No, stvari izgledaju puno lošije za Hajduk kad se postave u širu perspektivu.

Bijeli su prokockali puno onoga što su izgradili najesen

Svojim najvećim rivalima Hajduk je dozvolio da ga pobjedama u utakmicama do kraja kola (i onima zaostalim) preskoče, iako je perspektiva sve donedavno bila bitno drugačija. Hajduk je imao sjajan momentum i elan, u mjesec dana je zapalio navijačku vojsku od već preko 80 tisuća članova transferima Kleinheislera, Brekala i Perišića, ali sada opet kreće od nule.

Bila je ovo četvrta utakmica u nizu u kojoj Hajduk ne zna za pobjedu. U zadnjem kolu prije zimske pauze odigrao je nulu na Maksimiru, a prije toga je uzeo bod u Kranjčevićevoj. I dok je na Maksimiru Hajduku savršeno odgovarao i bod, ovo što su Bijeli pokazali nakon pauze je ispod svake razine. Hajduk više ne igra dosadno i na rezultat, Hajduk igra loše.

Naravno, iz te računice bi bilo nepravedno izostaviti činjenicu da je na teško gostovanje stigao desetkovan i bez najboljeg igrača, ali je (prije svega) Dinamu kvalitetom svoje igre ulio nadu koja je za dio njegovih pristaša nestala nakon debakla protiv Lokomotive prije desetak dana.

Partija Kalinića i Brekala može ohrabriti navijače, ali Hajduk mora puno bolje

Hajduk je, s obzirom na izostanke, imao jednostavan, ali i logičan plan. U napadu je uglavnom davao loptu Kaliniću, koji ju je morao zadržati i odložiti, a Karoglan ga je okružio igračima koji napadaju prostor.

Prije svega se to odnosilo na Anthonyja Kalika, koji je po potrebi postajao praktički drugi napadač, ali i Rokasa Pukštasa i Josipa Brekala. U 33. minuti smo vidjeli najbolju akciju na utakmici, kada je u kontri Hajduk prebrojao Osijek, a Moufi je utrčao s lijevog boka i pogodio stativu.

No, bilo je to gotovo sve od Bijelih što se tiče napada. Maknemo li na stranu gol koji je pao nakon prekida, Hajduk je opet bio postavljen s velikom dozom opreza, do mjere u kojoj je nedostatak rizika predstavljao problem protiv kojeg se dugoročno nije moglo. Ne bi to bilo ništa čudno da nije na identičan način igrao i protiv Dinama i protiv Rijeke.

Već u fazi organizacije napada Splićani su u pravilu ostavljali pet igrača ispred lopte i jedini način da prednja linija nešto kreira je bila individualna inspiracija, ali čak i kad bi neki igrač stvorio višak, brojnost je bila uvelike na strani obrane.

Brekalo, iz prethodno spomenutih razloga, na lopti nije bio dovoljno često, ali u onim situacijama u kojima je dobio loptu na pravom mjestu je pokazao koliko opasan može biti. Ako se treba izvući nešto pozitivno iz Hajdukove perspektive, onda su to partije njega i Kalinića.

Grafika: Sofascore

Osijek je iskoristio isti recept kao i Rijeka, a Nejašmić je bio najbolji igrač derbija

Nije ni Osijek riskirao puno više do zadnjih pola sata igre. Zbog uže postavljenih Bukvića i Pušića, koji su okružili Miereza u nadi da će pokupiti lopte koje on ušićari, klub iz grada s Drave imao je još većih problema u otvaranju napada i razvoju igre, ali nije dozvolio gostima da se nametnu ni ritmom ni prostorno.

U zadnjoj četvrtini utakmice je iskoristio skoro pa identičan recept kao Rijeka prošlo kolo. Podigao je bekove i s puno više igrača je dolazio u završnicu, a tu je do izražaja onda došla i poneka pozicijska greška Hajdukove obrane koja se inače teško primjećuje.

Darko Nejašmić je odigrao odličnu utakmicu u oba smjera i bio je ključan za Osijekovu tranziciju. Od trojca Krovinović-Kleinheisler-Pukštas se očekuje puno više u pogledu kreacije, ali oni neće na tom planu moći biti produktivni dok god Karoglan ne bude inzistirao na igri i konstruktivnim rješenjima u napadu.

Jer i ogled na Opus Areni je izložio mane ovog stila. U trenutku kada suparnik, ovog puta zbog rezultata, nasrne i ne dozvoli Hajduku da dugačkim napadima ubije tempo utakmice, Bijeli nemaju rješenja. No, HNL nas je ove sezone učio da svaki tjedan nosi svoju priču.

Idućih pet utakmica (sve do poljudskog derbija s Dinamom) trebalo bi, barem u teoriji, biti lakše za Hajduk. No, u njima će još teže biti igrati i stvarati ako su zadnje dvije utakmice dobar indikator onoga što Karoglan traži od svoje ekipe.