Dinamo je nakon debakla povukao jedini logičan potez

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

DINAMO je u drugom kolu grupne faze Konferencijske lige šokantno izgubio od kosovskog Ballkanija s 2:0. Domaćin je bio organiziranija momčad i sasvim je zasluženo slavio protiv blijedog Dinama koji, kao ni protiv Hajduka, nije uspio stvoriti niti jednu jedinu šansu.

Nakon susreta se povuklo pitanje eventualnog otkaza Sergeju Jakiroviću. Gnjevni su bili navijači na društvenim mrežama i birtijama diljem Zagreba, a u velikoj Indexovoj anketi, u kojoj je glasalo preko 65 tisuća ljudi, vas 56%, što iznosi otprilike 36.5 tisuća, reklo je kako Dinamov trener treba dobiti otkaz.

Kada se pogleda način na koji je otišao njegov prethodnik Igor Bišćan, uprava kluba je imala po istoj logici i više nego dovoljno razloga da prekriži Jakirovića. No, umjesto toga je napravila jedini ispravan potez i stala iza njega. No svi su alarmi upaljeni i krajnje je vrijeme da Jakirović Dinamu da više od garda na presicama.

Dinamo je Jakiroviću jutro nakon debakla dao podršku

Dinamo je odmah sinoć nakon utakmice sjeo na avion za Zagreb, a Jakirović je ujutro došao na trening. Sinoć je u svlačionici nakon utakmice bilo povišenih tonova, a kako doznajemo, igrači su stali iza Jakirovića i on će, barem za sada, ostati na Dinamovoj klupi. Kako doznajemo, predsjednica uprave Dinama Vlatka Peras ne razmišlja o njegovoj smjeni.

Danas se oglasio i službeni Dinamo. "GNK Dinamo ovim putem želi izraziti maksimalnu podršku treneru Sergeju Jakiroviću kao i njegovom stožeru. Klub stoji iza njih s punim povjerenjem i vjerom da će vratiti momčad na pobjedničke staze. Svjesni smo da situacija nije dobra. Vrijeme je da svi zajedno pokažemo da je Dinamo najjači kada je najteže!" objavili su.

Bišćan je iz kluba odletio za mnogo manje od toga

Nije poraz od Ballkanija jedini Jakirovićev podbačaj otkad je u Dinamu. Štoviše, nije ni sam poraz protiv Ballkanija, tvrde momčadi koja kod kuće ne gubi, najveći podbačaj sam po sebi. Podbačaj je činjenica da momčad izgleda neprepoznatljivo i ne može stvoriti ozbiljnu šansu.

Istu priču smo gledali i protiv Hajduka na Poljudu, iako je u prvih 45 minuta na terenu bio i najvažniji čovjek za završnicu napada Bruno Petković. Jakiroviću je ovo drugi težak europski poraz nakon što je ispao od Sparte tako što je primio četiri komada u Pragu, u kojem je Dinamo izgledao potpuno izgubljeno.

Situacija bi bila kudikamo gora da Darko Nejašmić nije neshvatljivo, u odbojkaškom stilu, digao ruke na Opus Areni i poklonio Dinamu penal koji ga je vratio u utakmicu i na kraju ga gurnuo prema pobjedi. Zaostatak za Hajdukom mogao je biti puno ozbiljniji.

S druge strane, Igor Bišćan je postao bivši nakon što je ispao od grčkog prvaka penalom u zadnjim sekundama utakmice. Uz kiks protiv Gorice, cijelu priču je usmjerio poraz od Hajduka u prvom kolu prvenstva. No za razliku od utakmice na Poljudu, Dinamo je tamo dominirao 60 minuta i imao penal za 2:0 i rješenje susreta.

Ostalo je povijest. Petković se zaledio, a Hajduk je u zadnjih pola sata fizički pregazio Dinamo i uzeo pobjedu koja je odredila neuobičajeni ritam prvenstva u kojem su Plavi ti koji moraju stizati prednost rivala.

Dinamo je postupio potpuno ispravno

Naravno, nijedna priča nije jednosmjerna pa tako ni ova. Jakirović je u odnosu na Bišćana slabiji za tri ključne karike u momčadi - Livakovića, Šutala i Ivanušeca, a Dinamo tek treba stvoriti njihove zamjene i to je posao koji će trajati duže od jedne sezone.

S druge strane, dobio je nekoliko prinova od kojih se Vidović već sada može proglasiti pojačanjem. Novi igrači dolazili su pri samom kraju prijelaznog roka i vrlo je teško istovremeno graditi momčad i imati rezultat.

Iz te perspektive, Dinamo je donio jedinu ispravnu odluku. Trenutno ne može dovesti čovjeka koji bi u većoj mjeri nego Jakirović garantirao rezultat kada se sve okolnosti uzmu u obzir. Klub je na svim razinama u tranzicijskoj fazi.

Ona će biti bolna, ali se mora odraditi i to je Dinamova realnost. Mijenjati trenera nakon dva ili tri loša rezultata u tom procesu nema smisla niti dugoročno donosi boljitak. Jakirović mora znati da ima povjerenja i vremena, barem onoliko koliko je to moguće imati u klubu poput Dinama, da provede momčad kroz taj proces. No to ga ni najmanje ne opravdava za ono što momčad prikazuje na terenu.

Boško Šutalo ima kredit koji samo Jakirović razumije

Dinamo u zadnje vrijeme izgleda očajno. Čak je i u razbijanju Astane koje je na kraju završilo s visokih 5:1 Dinamo tek na trenutke bio na razini na kojoj bi morao biti, a klubovi u HNL-u i vani su odavno snimili koliko Dinamo pati kada se iz igre isključi Josip Mišić.

Nejasno je i rubno neobjašnjivo zašto Boško Šutalo ima toliko kredita. Bio je ogroman talent, ali su ga ozljede osakatile. Bez sumnje i dalje može svoju karijeru izvesti na pravi put, ali ne treba bježati od činjenice da Dinamo zbog njega pati.

Svaka duga lopta suparnika je kocka, a s obzirom na to da prvak Hrvatske mora igrati s visoko postavljenom zadnjom linijom, njegova tromost i problemi u postavljanju su velika kadrovska, a onda i sistemska mana u igri.

Željko Obradović je uvijek govorio svojim igračima da su prvi šut koji promaše oni promašili. Svaki idući promašeni šut je on promašio jer ih je držao u igri. Jakirović vidi kakvo je stanje u momčadi i nakon nekoliko zadnjih utakmica je neshvatljivo da Bernauer ili Sosa ne mogu dobiti šansu. Osim Dine Perića, Dinamo na stoperima ionako nema prokušanu opciju.

Jakiroviću, vrijeme je da Dinamo počne igrati nogomet

Nakon susreta je Dinamov trener praktički bacio svoje igrače pod bus. Dobar dio navijača se slaže s takvim pristupom jer nisu pokazali baš ništa, ali nismo vidjeli nikakve ideje ni ciljeve u igri pa da bismo mogli sa sigurnošću zaključiti mogu li ih ovi igrači izvršiti ili ne.

Jasno je da nakon odlaska petorice nositelja u pola godine momčad mora patiti i tražiti se. No, dug je put od toga da je plafon ove momčadi niži do toga da na terenu izgleda kao da su se igrači vidjeli prvi put u životu.

Sandro Kulenović je u Lokomotivi imao izvanrednu sezonu. Napadač kojem je forte spuštanje dugih lopti jučer nije dobio niti jednu jedinu kako bi ih spustio krilima, već se od njega tražilo da glumi Petkovića i uvlači se u međuprostor stvoriti višak. U isto vrijeme, stoper kojem su baš duge lopte forte, Bernauer, ostao je na klupi.

Detalji čine razliku između dojma da je netko beskoristan igrač i toga da jednostavno nije stavljen u pravi kontekst. Dinamo i dalje u kadru ima igrače koji bi igrali u svakom HNL klubu, uključujući i najveće konkurente za titulu, Hajduk i Rijeku.

Prodavati dojam da se s ovim kadrom ne može puno bolje je sasvim krivi put. Naravno, ako je Jakirović uistinu zauzeo takav stav, a ne samo ubrzao s izjavom nakon vrlo emotivnog i šokantnog poraza. Ova momčad ima jasne limite, ali Jakirović posjeduje puno više od ovog kako momčad trenutno izgleda.