FFC mijenja pravila: Zabranjen "soccer kick", a dopušteni laktovi

Foto: Screenshot, "soccer kick" Filipa "Nitra" Pejića na FFC 20 u Zagrebu; potez koji po novim pravilima neće biti dopušten (video)

FINAL FIGHTI CHAMPIONSHIP (FFC) je za 2016. najavio značajne promjene, a ona najvažnija su priredbe u SAD-u. Prema grubim planovima jedna od vodećih europskih borilačkih promocija bi u godini ispred nas trebala organizirati 12 evenata, od čega polovicu na Starom komtinentu, a polovicu na drugoj strani Atlantika.

S promjenom lokacije idu još neke tehničke inovacije koje organizacija mora uvesti, a tiču se pravila samog natjecanja, odnosno njegovog MMA dijela. Naime, poznato je kako su Atletske Komisije regularna tijela pod čijom se ingerencijom nalaze i borilačke promocije koje žele organizirati bilo kakvo sportsko borilačko natjecanje u Americi. A Atletske Komisije u SAD-u priznaju isključivo tkz. “unificirana MMA pravila”.

Fight Site saznaje da će i FFC, kako bi se prilagodio “igri” na drugom kontinentu, promijeniti svoja MMA pravila, te će prihvatiti ona unificirana. Za one koji slabije prate slobodnu borbu, radi se o pravilima koja je proslavio UFC, danas najmoćnija borilačka promocija na svijetu.

FFC je do sada slijedio legendarna Pride pravila, što je i bio svojevrsan zaštitni znak hrvatske organizacije. “Soccer kickovi”, “stompovi”, udarci koljenom u glavu protivnika dok je on na zemlji, dopuštene hrvačke tenisice… Sve su to bili dijelovi pravila koja smo redovito gledali u primjeni i na FFC priredbama. U 2016. tih elemenata borbe neće biti, no zato će se uvesti uporaba laktova, što je najznačajnije obilježje “unificiranih MMA pravila”. Već će se naredna priredba, zakazana za 19. veljače i grčku Atenu, održati prema novim pravilima. To za sudačku postavu FFC-a predvođenu poznatim Grantom Watemanom ne bi trebao biti problem s obzirom da Englez redovito sudi na UFC priredbama.

Vijest o promjeni pravila za Fight Site je potvrdio vlasnik organizacije, promotor i predsjednik,  Orsat Zovko.

“FFC će, kako smo već najavili, u 2016. godini doživjeti neke promjene, a daleko najvažnija je ona da ćemo dio priredbi održati u SAD-u. Regulativa spotskih natjecanja, a tako i MMA borbi, je u toj državi striktno određena te ukoliko uopće želite održati tamo priredbu, morate se prilagoditi njihovim pravilima igre. Final Fight Championship zato nije imao izbora, pa smo bili prisiljeni odreći se tkz. Pride pravila koja su bila nekakav zaštitni znak naše promocije do sada”, otkrio nam je Zovko i dodao:

“Najznačajnija promjena će biti udarci laktovima, koji su dozvoljeni prema ‘unificiranim pravilima prema kojima će se od sada održavati mečevi slobodne borbe u FFC-u. Kako ne možemo imati posebna pravila za Europu, a posebno za SAD, ovo je kompromis oko kojeg nije bilo previše izbora. No, ne vjerujem da će nijanse u promjeni pravila uzrokovati neke veće dobiti, odnosno gubitke za određene borce. Njihova kvaliteta  i njihove izvedbe će uvijek biti presudna. Dio identiteta koji nas je pratio do sada, a koji ćemo pokušati zadržati i u SAD-u jest borilište, odnosno ring. “

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.