Guardiola priznao problem s Haalandom: Ne dobiva dovoljno lopti

Foto: EPA-EFE

MANCHESTER CITY izgubio je u gradskom derbiju od Uniteda i kolo prije polovice sezone pao na osam bodova zaostatka za vodećim Arsenalom na vrhu tablice. Ekipa Pepa Guardiole brani naslov i osvojila ih je četiri u pet godina, ali kladionice sada više šanse daju Topnicima koje predvodi Pepov bivši pomoćnik Mikel Arteta.

Najveći novitet u ekipi Cityja ove sezone je Erling Haaland. Dvadesetdvogodišnji norveški napadač stigao je ljetos za 50 milijuna eura iz Borussije Dortmund i jedan je od rijetkih igrača koji su prilikom dolaska u Guardiolin City imali status superzvijezde i bili smatrani među najboljima na svijetu u svojoj poziciji.

Haaland je ekspresno ušao u brutalnu golgetersku formu i krenuo terorizirati obrane na Otoku. U prvih 27 nastupa u svim natjecanjima je zabio 33 gola, ali nakon što je City izgubio uzastopne utakmice u EFL Kupu od Southamptona i Uniteda u ligi, a Haaland nije zabio tri kola u nizu, u engleskim medijima pojavili su se upitnici.

Još uvijek ga integriramo

Neki smatraju kako je Guardiola zbog uklapanja fizički moćnog igrača koji voli napadati prostor žrtvovao svoj prepoznatljiv stil igre koji se oslanja na sudjelovanje svih igrača u posjedu i izgradnji napada. Katalonski trener dobar dio karijere koristio je lažnu devetku, a Haaland je u porazu od Uniteda ostao izoliran i imao je svega 19 dodira s loptom.

Sve je nakon utakmice komentirao Guardiola: Još uvijek smo u procesu integriranja Haalanda u ekipu. Kada se protivnici brane u svom šesnaestercu teže je, ali moramo ga češće uključivati u igru i davati mu lopte, to je točno Rekao bih da nismo konstantni po pitanju rezultata, ali ne igre. Uglavnom smo konstantni u našoj kvaliteti.

Protiv Evertona smo igrali sjajno, oni su imali jedan udarac u okvir gola i završilo je neriješeno. Kaznili su nas, to nam se ranije nije događalo. Uvijek imamo šanse, to je naša snaga i moramo raditi na njoj, ali u smislu generalne igre, mislim da smo konstantni.