Hajduk nema što izgubiti. Leko sada ima priliku povući pravi potez

Foto:Igor Kralj, Matija Habljak/PIXSELL

DINAMO je u 23. kolu Supersport HNL-a na Maksimiru potpuno nadigrao Hajduk i pobijedio ga s uvjerljivih 4:0. Strijelci za domaćina bili su Arijan Ademi, Martin Baturina i Luka Ivanušec koji je drugo kolo u nizu zabio dva gola. Utakmicu je za Index komentirao Marko Lozo.

Svi se mogu složiti da je Hajduk, naročito prvo poluvrijeme, bio katastrofalan. Ne mogu reći da igrači nisu imali pravi pristup i energiju, ali taktički su bili loše postavljeni. Sustav je bio 5-3-2, a na trenutke 5-4-1, tj. zadnja linija, romb i Livaja. Nisu mogli doći do lopte u sredini.

Livaja nije mogao trčati i ispratiti većinu toga, Krovinović bi u presingu iskakao na Dinamovog stopera pa bi Mišić ostajao sam. Ademi i Baturina su se rotirali i širili Hajduk u vezi otvarajući tako prostor za Petkovića. 

Dinamo je u veznoj liniji naročito izdominirao Hajduk koji nije mogao doći do posjeda. Pomoćni trener je na poluvremenu spomenuo kako se igra bez duela, a Hajduk do njih zbog svoje postavljenosti nije mogao ni doći.

U sustavu s trojicom stopera se ne smiješ povlačiti u svoj gol

Što je najgore, Hajduk u ovom sustavu na pripremama nije izgledao loše, ali ozljede su stvorile velike izazove za Leku. Mislim da je u dilemi oko toga koji sustav da igra. Obrambeno je Hajduk bio kriminalan, ali ne možemo toliko kriviti igrače poput Melnjaka koji jednostavno nije stoper. 

Ako se igra s tri stopera nazad, oni konstantno moraju iskakati, prilaziti napadačima i uzimati im loptu. Trojica stopera Hajduka su se branili zonski i povlačili u gol. Stvarala se velika širina koju ni veznjaci nisu dobro pokrivali. Rezultat je čak ispao dobar za Hajduk kakav je mogao biti.

Leko je ideju romba imao jer je vjerojatno znao da će Dinamo igrati 4-3-3 s Petkovićem koji se spušta pa tako i sam često formira romb u Dinamovoj sredini. Međutim, Krovinović u prvom poluvremenu nije pratio Mišića, pogubio se u fazi obrane i tu je bio veliki problem Hajduka.

Ne treba raditi drastične promjene, Leko treba forsirati juniore

Leko treba ostati kako bi napravio dugoročan uspjeh, treba mu se vjerovati bez obzira na katastrofalno izdanje zadnjih par utakmica. U Kup utakmicu u Osijeku se treba izvaditi iz ovog lošeg raspoloženja. Vjerujem da je Torcida upravo zbog te utakmice igrače ispratila pjesmom s Maksimira.

Promjena trenera ne bi imala nikakvog smisla i drastične promjene klubu ne trebaju. Hajduk nema što izgubiti. Svejedno je hoće li biti drugi ili treći. Treba nastaviti davati priliku juniorima. Ima ih više kojima se može dati prilika. Znam što je Leko rekao o treniranju juniora, ali zbog ozljeda su oni sada jedino rješenje i do ljeta im treba dati priliku kako bi se moglo znati na koga računati.

Ovakav broj juniora u prvoj postavi se možda dogodio slučajno, ali tu slučajnost se može maksimalno iskoristiti. Ako juniori dobiju priliku u ostatku sezone, vodstvo kluba će na kraju moći lakše procijeniti na kojoj su poziciji potrebna pojačanja.