ERLING HALAND

Haland je ispunjeno proročanstvo. Dala ga je kultna igrica

Foto: Edith Geuppert/AP Images/Guliver Image

TOČNO na Božić prošle godine umro je Maksim Tsigalko, bivši bjeloruski napadač koji nije imao dojmljivu nogometnu karijeru, ali je bio ikona nogometne simulacije Championship Manager jer je već s 18 godina neobjašnjivo trpao i pomagao korisnicima da osvoje Ligu prvaka s Alavesom ili HNL s Cibalijom.

Količina golova koje je zabijao u toj dobi na spomenutoj igri na prijelazu milenija djelovala je nemoguće u stvarnosti. Pa ipak, 20-ak godina kasnije Erling Haland pokazuje da je CM bio vidovit. Takav igrač zaista se pojavio, a to je dokazao i jučer s dva gola Bayernu.

Već s 18 godina garantirao je 40-50 golova po sezoni

Tsigalko je u stvarnosti igrao samo u bjeloruskoj, armenskoj i kazahstanskoj ligi, a u karijeri je dao jedan gol za reprezentaciju, u prijateljskoj utakmici protiv Uzbekistana. Ali u CM-u, kasnijem Football Manageru, već s 18 godina garantirao je 40 ili 50 golova po sezoni, a konstanta kojom je zabijao bila je nešto što se ni prije ni poslije nije ponovilo.

Postao je dio svjetske nogometne baštine nove generacije, a vanzemaljski učinak i kvalitete bile su toliko nerealne da je dovođenja njega bila Managerova verzija upisivanja "cheata". Erling Haland je ono što nam je stara kompjuterska igra obećala s Maximom Tsigalkom.

Haland je prije samo pola godine prestao biti tinejdžer, ali kombinacija razornosti, snage i završnice je nešto što smo jako rijetko viđali u tim godinama. Stalno gleda prema golu, stalno traži prostor u kojem može primiti loptu u gol-šansi i dovoljno mu je nekoliko centimetara prostora da zaprijeti golu.

Pored jedne od najboljih obrana na svijetu izgledao je kao muškarac među dječacima. I kada ne kontrolira loptu i kada mu je prvi dodir loš, sposoban je razgrnuti stopere i svejedno prvi stići do lopte. Njegova igra nije pretjerano atraktivna ni lucidna, ali postoji nešto spektakularno i divljenja vrijedno u čistoj sirovosti kojom uništava obrane. Zastrašujuće je što dobiva duele i zabija golove čak i kad suparnik prepozna njegovu namjeru i na vrijeme napravi ono što bi trebao. Jednostavno, postoje igrači protiv kojih ni to nije dovoljno.

Gol kao smisao života

Desna ili lijeva noga, glava, prodor, udarac izvana ili odbijanac, njemu je svejedno. Smisao njegovog života je gol. S navršenih 20 godina ih je dao jako puno, skoro više nego ijedan drugi igrač u povijesti u toj dobi.

Borussia je u posljednjem Der Klassikeru izgubila od Bayerna, ali je Haland stigao u devet minuta utrpati prvaku Europe dva gola i postaviti rekord Bundeslige. Jedan od puno njih koje je već srušio i vjerojatno jedan od puno njih koje će tek srušiti.

Grafika: Sofascore za IndexSport

S 19 godina već je rasturao u Ligi prvaka. Za Salzburg je u skupini s Liverpoolom, Genkom i Napolijem utrpao osam golova u šest tekmi, ali njegov potencijal i ubrzan razvoj prepoznati su puno prije.

"Prvi put sam vidio Erlinga kada je imao pet godina i kada se pridružio treningu u zatvorenom s godinu dana starijom generacijom. Njegova prva dva kontakta s loptom okončana su golovima. Počeo je igrati u svojoj generaciji, ali budući da je bio toliko bolji od ostalih, odmah smo ga ubacili među godinu dana starije dječake. Tada, 2005. godine, klub je izgradio zatvoreni teren s travom koji je uvijek bio otvoren tijekom vikenda. Erling i još 20-ak dječaka uvijek su se vikendom sastajali na terenu i igrali nogomet satima. Bio je malo niži od ostalih jer je bio godinu dana mlađi, ali to mu nije smetalo za postizanje golova. Nakon nekoliko godina znali smo da ima sve što je potrebno kako bi napravio veliku karijeru“, rekao je Alf Ingve Berntsen, njegov prvi trener u norveškom Bryneu.

Koliko je Haland efikasan i što bi mogao postati, dovoljno govore projekcije o tome koliko bi golova mogao postići kada bi odigrao barem 80% utakmica. S obzirom na to se očekuje da će u idućim godinama fizički biti jednako dobar, ali i iskusniji, nema razloga da se one ne ostvare. Kada bi nastavio za reprezentaciju zabijati ovim tempom, najbolji strijelac norveške reprezentacije postao bi do svojeg 24. rođendana. Lewandowski je u 11 i pol godina u Bundesligi dao 267 golova. Haland bi taj učinak mogao izjednačiti u svojoj osmoj sezoni. Cristiano Ronaldo je najbolji strijelac u povijesti Lige prvaka. Za 134 gola trebalo mu je 175 utakmica u 18 sezona. Halandu bi za isti učinak ovim tempom trebale 93 utakmice.

Norveško čudo i čudovište od djeteta je nezaustavljivo baš kao što Tsigalku ništa nisu mogli ni Nesta ni Rio Ferdinand ni flaster koji se nije odvajao od njega. Ono što je bilo moguće samo na igrici on radi u stvarnosti.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više