Lazijevi navijači pod istragom zbog veličanja Hitlera na derbiju s Romom

Foto: EPA-EFE

LAZIO je u rimskom derbiju koji Talijani još nazivaju Derby della Capitale u 27. kolu Serie A pobijedio Romu 1:0. Roma je u prvom dijelu ostala s igračem manje na terenu kada je drugi žuti karton dobio Roger Ibanez, a u drugom dijelu joj je lijepim udarcem presudio Mattia Zaccagni.

Ovom pobjedom Lazio si je 11 kola prije kraja olakšao poziciju u borbi za plasman u Ligu prvaka iduće sezone, ali ona će i dalje biti napeta jer Roma na petom mjestu tablice zaostaje samo pet bodova za drugoplasiranim gradskim rivalima. Nažalost, derbi nije bio fokus talijanskih medija samo zbog nogometa već i zbog fašističkih ispada Lazijevih navijača.

Pripadnici ultras grupe Curva Nord tijekom utakmice su skandirali pjesmu protiv Rominih navijača u čijim stihovima ih tjeraju u sinagoge. Također, društvenim mrežama kruži slika Lazijevog navijača koji je na utakmici bio u dresu na kojem je uz broj 88 pisalo Hitlerson.

Broj 88 važan je u nacističkoj numerologiji. Osmica označava osmo slovo abecede, tj. H, a dvije osmice HH, kraticu za nacistički poklič "Heil Hitler". Lazijevi navijači navodno su pod istragom javnog tužitelja, a o svemu se oglasila i židovska zajednica grada Rima. Lazio je ove sezone već bio kažnjen zatvaranjem sjeverne tribine zbog rasističkog vrijeđanja crnih igrača Leccea.