Hrvatski kralj skandala mogao bi riješiti veliki Dalićev problem

Foto: Matija Habljak/Pixsell

HRVATSKA nogometna reprezentacija je u generalnoj probi za Europsko prvenstvo svladala Portugal s 2:1 u gostima. Luka Modrić iz penala i Ante Budimir bili su strijelci za prvu pobjedu u povijesti nad reprezentacijom s Pireneja, posljednjom s kojom je Hrvatska odigrala više od jedne utakmice a da ju dosad nije pobijedila.

Uz malo više koncentracije u završnici pobjeda je mogla biti i uvjerljivija. Premda je riječ o prijateljskoj utakmici, Zlatka Dalića mogu veseliti i rezultat i igra protiv jedne od najjačih momčadi Europe. Razigrana, kombinatorno raspoložena i kompaktna Hrvatska stiže u Njemačku s velikim ambicijama.

Više igrača iz prvog, ali i drugog plana odigralo je sjajne role i potvrdilo je da je većina reprezentacije u uzlaznoj formi, baš kao da su je tempirali za kontinentalnu smotru. Na većini pozicija uloge su davno dodijeljene, no Dalić ima dileme na stoperskim pozicijama.

Joško Gvardiol je protiv Portugala igrao na beku i gotovo je sigurno da će ga izbornik tamo koristiti i na Euru. To je otvorilo prostora konkurenciji za sredinu obrane, a nakon zadnjih nekoliko utakmica Marin Pongračić isprofilirao se kao čovjek u najboljoj formi.

Odlična utakmica u Portugalu i sezona karijere u Italiji

Protiv Portugala je Pongračić odigrao vrlo dobru utakmicu, posebno pri postavljanju u šesnaestercu i reakcijama na dubinske lopte protiv opasnih i brzih portugalskih napadača. Jedini segment u kojem je bilo puno prostora za napredak je zatvaranje leđa Gvardiolu.

Grafika: Sofascore

Bek Manchester Cityja je konstantno koristio to što se Andrej Kramarić s krila uvlačio u sredinu i za sobom povlačio čuvara, što je otvaralo prostor za Gvardiola na krilu i puno puta je došao u situaciju da pasom ili udarcem završi akciju. Vezni red (prije svega Brozović) i stoper na bližoj strani će morati bolje surađivati da bi pokrili prostor koji tako nastaje iza njegovih leđa.

Pongračić je imao jako dobru sezonu u Italiji. Početkom sezone potpisao je ugovor s Lecceom, klubom u kojem je i prije toga kratkotrajno bio na posudbi iz Borussije Dortmund. Iako se znalo da dolazi u klub koji će se boriti za ostanak, što je bilo bitno drugačije od iskustava u Wolfsburgu i Dortmundu, to se pokazalo pravim potezom.

Može biti solidna zamjena za Gvardiolovu igru nogom

Lecce je na kraju bio 14., a Pongračić je konsenzusom navijača i struke bio jedan od najvažnijih i najboljih igrača ove sezone. Nakon što je neko vrijeme stagnirao, sad je ponovno jedan od nositelja igre i revitalizirao je karijeru.

Doduše, omjer očekivanih i primljenih golova sugerira da je Lecce u obrani imao sreće jer su primili čak 18 golova manje od kvalitete kreiranih šansi suparnika, što je daleko najviše u ligi. No, brojke i dalje sugeriraju da je Pongračićev utjecaj na Lecceov ostanak u ligi bio velik.

Posebno je oduševio igrom u posjedu. Samo 10% stopera u Serie A je više puta po utakmici iznosilo loptu iz zadnje linije. U top 10% spada i po broju dugih lopti, a u top 20% po njihovoj točnosti. S obzirom na to da igra u ekipi koja u prosjeku ima 44% posjeda i nema pravi ritam u napadu, koji braničima dozvoljava puno prostora na lopti, ove brojke su još impresivnije.

Grafika: Sofascore

Upravo bi to mogao biti jezičac koji će prevagnuti na njegovu stranu kad Dalić bude birao drugog stopera. Odlaskom Gvardiola na bok Hrvatska je u sredini obrane izgubila najboljeg kreatora i treba se tražiti najbolja zamjena u tom aspektu.

Može li hrvatski kralj skandala kliknuti u Dalićevoj atmosferi?

Najveći problem Pongračiću bi moglo predstavljati to što dugo nije bio u krugu reprezentacije. Zadnja utakmica u kojoj je startao, prije posljednjeg ciklusa prijateljskih utakmica, bila je ona protiv Austrije u Ligi nacija u Gradskom vrtu, gdje su gosti slavili s 3:0.

Uslijedila je čak 21 utakmica reprezentacije u kojima nije bio ni u kadru, a pozvan je tek krajem kvalifikacijskog ciklusa. Utakmice protiv Armenije i Latvije je proveo na klupi. Dalić uspjeh i energiju reprezentacije gradi prvenstveno na atmosferi i povjerenju, a Pongračić je još u Njemačkoj postao poznat kao hrvatski kralj skandala. 

Najprije je kao posuđeni igrač Wolfsburga kritizirao svoj klub pa se odbio ispričati, zbog čega ga je Niko Kovač udaljio iz momčadi. Prema navodima Kickera, Pongračić je tužio Wolfsburg jer mu nije isplatio 250 tisuća eura premija za ulazak u Ligu prvaka.

Iz kluba su odgovorili protutužbom i zahtijevali 85.000 eura jer je Pongračić pogrdno govorio o bivšem treneru Marku van Bommelu, a što se isplate premije tiče, tvrde da je on bio posuđen i da je Borussia Dortmund prihvatila isplatu njegovih primanja, pa mu Wolfsburg nije dužan isplatiti premiju.

U slučaju da prihvati sve Dalićeve uvjete koji se odnose na ponašanje izvan terena, Hrvatska bi mogla u njemu imati važnog aduta na Euru. S obzirom na to da je Gvardiol prekomandiran na beka i da je iza Josipa Šutala teška sezona u Ajaxu, to bi bila velika Dalićeva premija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.