Igrači Portugala obučeni su kako reagirati u slučaju srčanog zastoja

Foto: EPA

NOGOMETAŠI Portugala, koji će u subotu igrati prijateljsku utakmicu s Hrvatskom, u srijedu su prošli obuku reanimacije kako bi mogli spašavati živote igračima u slučaju srčanog zastoja na terenu. Svi portugalski igrači, trenerski tim predvođen izbornikom Robertom Martinezon, te članovi delegacije koji će biti ovaj mjesec na Europskom prvenstvu u Njemačkoj naučili su kako se ponašati u takvoj situaciji.

Portugalsko vijeće za reanimaciju, član Europskog vijeća za reanimaciju, održalo im je predavanje i vježbe u reprezentativnom kampu u Lisabonu. Na objavljenoj fotografiji vidi se kako 41-godišnji Portov branič Pepe rukama pritišće pokaznu lutku prema uputi liječnika.

Europsko vijeće za reanimaciju surađuje s nogometnom federacijom UEFA-om nakon iznenadnog srčanog zastoja danskog igrača Cristiana Eriksena na Europskom prvenstvu 2020. godine. Vratar španjolskog prvoligaša Cadiza, Jeremias Ledesma, spasio je 2022. život navijaču kojem je zatajilo srce tijekom utakmice s Barcelonom. Kako bi što više nogometnih djelatnika prošlo obuku UEFA je pokrenula kampanju "Get-trained.com".

Hrvatska i Portugal igraju u Lisabonu

Ta inicijativa obuhvaća sve ekipe prisutne na Europskom prvenstvu kao i na drugim natjecanjima, osoblje UEFA-e i njezinih 55 saveza članica. Također, i volontere koji će raditi na prvenstvu koje za osam dana počinje u Njemačkoj.

"Očekuje se da će više od 12.000 ljudi imati koristi od te obuke čime će moći spašavati živote. Brza i dobro vođena pomoć može udvostručiti ili čak utrostručiti šanse za preživljavanje kod iznenadnog srčanog zastoja", priopćio je Portugalski nogometni savez.

Nogometaši Portugala su se nakon obuke nastavili pripremati za subotnju prijateljsku utakmicu s Hrvatskom. Susret će se od 18.45 sati igrati na Nacionalnom stadionu u Lisabonu gdje će dvije reprezentacije provjeriti formu uoči Europskog prvenstva. Portugalce je na treningu posjetio premijer Luis Montenegro poželjevši im sreću na prvenstvu. Portugal je 2016. bio prvak Europe, a 2019. je osvojio Ligu nacija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.