Je li 200 tisuća Hajdukovih maraka u tajnosti podijeljeno samo igračima?

AKTUALNA istraga o korupciji u hrvatskim prvenstvima mogla bi ponešto materijala iscrpiti iz spisa pri Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, o malverzacijama u Hajduku tijekom 90-ih godina. U prvom paketu, od 1993. do 1997. godine Vedran Rožić, Ivan Buljan i Bartol Kaleb terete se za utaju poreza te štetu nanesenu državi i Hajduku. Nakon prigovora, još se čeka da nova optužnica stupi na pravnu snagu, a poznato je da je trojac tijekom istrage proveo 20 dana u istražnom zatvoru. Nadan Vidošević izbjegao je, pak, daljnja pitanja o vlastitoj odgovornosti kao predsjednika uprave. U drugoj utuživoj dionici Hajdukova poslovanja imena je puno više, zbog utaje poreza i poslovanja na štetu Hajduka od 1997. do 2000. godine. Predvodi ih tadašnji predsjednik Uprave Željko Kovačević.

Direktor je podignuo novac bez znanja uprave. Članovi tvrde da se o kupovini sudaca nikada nije pričalo

Index je pisao o spomenutom razdoblju u tekstu  "Tumor koji raste 20 godina ili kako je i Mamić priznao da je debeloj guski mazao vrat". Podsjetili smo na tekst objavljen u Jutarnjem listu u kojem su iznesene tvrdnje da su tadašnji članovi UO-a Hajduka priznali da su određene svote novca otišle na honorare sucima. Jedan od članova bio je i Ivica Boljat.

"1999. godine trojica bivših čelnika s Poljuda Vedran Rožić, Ivan Kaleb i Ivan Buljan 20-ak dana odležali su u pritvoru zbog navodnih malverzacija. U obilju materijala koje je iskočilo doznalo se kako su trojica bivših članova Upravnog odbora Slobodan Bronzović, Ivica Boljat i Paško Viđak priznali istražnom sucu da je Hajduk plaćao suce. Boljat je kazao da je u travnju 1999. godine Hajduk isplatio Veselku Bebeku i Stjepanu Djedoviću po 50 tisuća maraka, dok su Reno Sinovčić i Ivan Novak dvije godine ranije dobili za usluge 25 tisuća maraka".
 
"Isto tako, trojka je ispričala kako je bivši direktor Ivan Maršić preuzeo iz devizne blagajne od blagajnika Duje Bilića 200 tisuća maraka i taj novac upotrijebio za plaćanje sudaca.  Novac je bio podignut na ime isplate ugovora nogometašima Zvonimiru Deranji i Mati Biliću. Bilić priznao je da je taj novac položen u Austriji, da ga je on podigao i vratio Maršiću. Inače, poznato je da je zbog svih tih mnogobrojnih malverzacija blagajnik Hajduka Duje Bilić pokušao izvršiti samoubojstvo", dio je spomenutog teksta.

Član Uprave Boljat: Ni službeno ni neslužbeno nisam potvrdio da su se kupovali suci!

Član Uprave Hajduka od 1998. do 2000. godine Ivica Boljat tvrdi da nikada nije priznao uplate sudačkoj organizaciji, no u svom reagiranju kaže da je istina da je spomenuti novac podignut s računa, bez znanja članova Uprave.

"Nikada i nikome, ni službeno ni u neformalnom razgovoru, nisam rekao da je Hajduk plaćao bilo kojeg suca ili s njima povezane osobe, pa tako ni Veselka Bebeka, Stjepana Djedovića, Renu Sinovčića i Ivana Novaka. Upravni odbor Hajduka kojeg sam bio član od 1998. do 2000. godine nikada nije došao u iskušenje niti pričati o plaćanju sudaca, a kamoli to učiniti, pa ni drugi članovi UO nisu mogli svjedočiti drugačije", navodi Boljat.

"U sklopu istrage od događanjima iz 90-tih godina koji su doveli do teškog financijskog stanja kluba, na upite Financijske policije i Odjela gospodarskog kriminaliteta, u svojstvu svjedoka dao sam pisanu izjavu o svojim saznanjima o četiri događaja iz vremena dok sam bio član Upravnog odbora kluba. Jedno od pitanja odnosilo se na navodno plaćanje sudaca. Radilo se o neovlaštenog raspolaganju s 200 tisuća maraka iz klupske blagajne od strane tadašnjeg direktora, a bez odluke Upravnog odbora, što su kuloari i povezali sa sucima", završio je Boljat s reagiranjem koje smo dobili poštom, no zbog pojedinih rečenica morali smo ga i kontaktirati.

"Istina je da sam ispitan od strane Financijske policije i Odjela gospodarskog kriminaliteta. Postavili su mi na papir četiri stavke, a jedna se odnosila na navodno plaćanje sudaca", ponavlja Boljat.

Što ste odgovorili istražiteljima?

"Da nikada nisam bio upoznat sa spomenutim radnjama i da se u Upravnom odboru o tome nije govorilo. O tome sam nešto čuo samo od pojedinih novinara, koji su mi rekli da istraga ide u tom smjeru"

"Ne znam je li novac zaista otišao za ugovore igrača"

Jeste li znali da je s računa podignuta svota od 200 tisuća maraka od strane tadašnjeg direktora Ivana Maršića?

"Nisam znao, kao ni predsjednik Uprave Kovačević. Čuo sam da su optuženi kasnije u istrazi rekli da je taj novac išao za namirenje potreba ugovora igrača. Je li to zaista tako, ne znam"

"Što se tiče tvrdnji da sam priznao da su se kupovali suci, to sam više puta demantirao, a kada me sudac Novak zbog toga tužio, pokazao sam fotokopiju papira s mojim odgovorima za istražitelje. U to vrijeme Stjepan Djedović također je demantirao da me uopće poznaje"

Dakle, nemate nikakva saznanja da je dio neproknjižene isplate otišao u ruke sudaca?

"Ne. No, je li podizanje tog novca uz obrazloženje da on ide za isplatu igrača, bio tek izgovor pojedincima da ih nitko ništa ne pita, to je druga tema. Tema o kojoj se nikada nije govorilo", zaključio je nekadašnji član Hajdukove uprave.

U procesima koji se vode zbog malverzacija u Hajduku stavka o kupovini sudaca u potpunosti je izbačena. Hajduk je, barem koliko je za sada poznato izbjegao jedan proces s koruptivnim sadržajem. No, što je s navodnim dugom prema Željku Širiću iz novije povijesti, na kojem je bondovski imidž izgradio Uskokov pouzdanik Hrvoje Maleš?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.