Kapetan Leipziga će nepoznatoj osobi spasiti život. Donirat će koštanu srž

Foto: EPA

KAPETAN RB Leipziga Willi Orban (30) propustit će utakmicu protiv Union Berlina u 20. kolu Bundeslige, što će mu biti prvi izostanak ove sezone jer se priprema za doniranje koštane srži kako bi spasio život potpunom strancu. Mađarski branič na popis donora koštane srži u Njemačkoj upisao se 2017. godine, nakon što je Leipzig sudjelovao u kampanji.

Orban je nedavno primio obavijest kako se njegovo tkivo podudara s onim od pacijenta. Transplantacijom matičnih stanica se oštećene zamjenjuju novima te se koriste u liječenju limfoma i leukemije. Orban, inače suigrač hrvatskog reprezentativca Joška Gvardiola, primio je injekcije za povećanje broja matičnih stanica. Zahvat u Dresdenu trajat će nekoliko sati, a liječnici savjetuju darivateljima da se odmore desetak dana.

"Nikad nisam dvojio, ovime se može spasiti ljudski život uz vrlo malo truda"

"Bio sam iznenađen kada sam dobio informaciju da kao donator ispunjavam uvjete. Nikad nisam dvojio, ovime se može spasiti ljudski život uz vrlo malo truda. Za mene nije bilo premišljanja. Nadam se da će moja donacija pomoći primatelju. Naravno, možda ću propustiti utakmicu. Ali čak i uz moju sportsku ambiciju, nogomet nije najvažniji.

Nadam se da će ovo potaknuti što više ljudi da se registriraju. Proces je bio vrlo jednostavan, osjećam se kao da su se o meni jako dobro brinuli. Moj slučaj pokazuje da ima smisla registrirati se", rekao je Orban za Bild.

Orban je 2015. godine došao u Leipzig iz Kaiserslauterna. Tijekom osam godina za RB je odigrao 269 utakmica postigavši 25 pogodaka uz devet asistencija. Za mađarsku reprezentaciju ima 37 nastupa i pet golova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.