ARITZ ADURIZ

Kerumov prijatelj u 39. godini škaricama sredio Barcu, a skoro je postao surfer

Foto: EPA-EFE/Dalmatinski portal/Index montaža/Sofascore

TRI minute na terenu, dva dodira s loptom, udarac škaricama u 89. minuti i gol za pobjedu 1:0 Athletica nad Barcelonom bilanca je njihove najveće klase, veterana Aritza Aduriza.

Veliki prijatelj Željka Keruma kojeg je prije dvije godine podržao u gradonačelničkoj kampanji, u 39. godini zabija već 15. u sezonu Primere u nizu, a ovaj 172. gol za Bilbao bio je uistinu spektakularan.

Nesretnom Nelsonu Semedu može se tek zamjeriti što nije agresivnije ušao u blok starom liscu, no situacija se odvijala na 13-14 metara od fantastičnog Marc-Andrea ter Stegena i tko bi uopće očekivao da će 39-godišnjak, veliki fan ekstremnih sportova, izvesti genijalan potez. 

Roditelji ga nagovarali da postane surfer

Poraz na otvaranju La Lige teško je sjeo Ernestu Valverdeu, Barceloninom treneru koji je nekad živio baš od golova baskijske legende koju su roditelji u mladosti nagovarali da postane surfer, a ne nogometaš.

Srećom, nije ih poslušao jer se u njemu probudila strast za timskom sportovima. Zaražen nogometom u San Sebastianu, krenuo je svojim putem i tek u 19. godini zaigrao na visokoj razini.

Rekli smo, eksplodirao je kod Valverdea. Već su četiri godine prošle od Athleticovog povijesnog razbijanja Blaugrane u španjolskom superkupu kada je Aduriz zabio četiri od pet golova za svoju momčad. Bila je to utakmica života ovog veterana.

Valverde je tada vodio baskijski ponos, prva utakmica na San Mamesu završila je 4:0, a leteća tvrđava zabijala je Ter Stegenu kako je htjela.

Prvo je Aritz razbio u skoku nemoćnog Javiera Mascherana i pogodio glavom, zatim se majstorski snašao u gužvi oko peterca i nogom pronašao lopti put do mreže, da bi treći gol u toj utakmici zabio rutinski iz penala.

I kad se Barcelona u uzvratu ponadala preokretu golom Messija u 44. minuti, stari majstor u 75. koristi komičnu grešku obrane za svoj četvrti gol u dotadašnjih 165 minuta igre.

Svejedno, nijedan od tih golova nije najljepši u njegovoj karijeri. Pravi će se romantici sjetiti onog Marseilleu na Velodromeu prije tri godine kad je iz volejčine s 35 metara probušio Stevea Mandandu.

Bio je to savršen udarac desnom nogom, još precizniji i snažniji od onog koji je sinoć slomio Ter Stegena. Bio je to gol koji se mjesecima kasnije vrtio po najavnim špicama i naslovnicama te je bio šlag na torti Adurizove savršene sezone.

S 35 godina zaradio je poziv Vicentea del Bosquea za Euro 2016. u Francuskoj, i to nakon 36 golova u 55 utakmica te sezone, najuspješnije u njegovoj karijeri.

Dvadeset golova u La Ligi, deset u Europa ligi (od čega pet Genku u jednoj utakmici), četiri u kupu te dva u prijateljskim utakmicama zaokružili su godinu života Bilbaove legende.

Nakon toga očekivao se njegov pad, no kao 35-godišnjak zabio je 24 komada. 

Nogomet ga nije zanimao. Obožavao je ekstremne sportove

Tajna Adurizove dugovječnosti, pored idealnih predispozicija i genetike, leži u njegovom mentalnom sklopu. Kao dječaku nogomet mu nije bio posebno zanimljiv pa dok je ostatak vršnjaka udarao po lopti diljem njegovog San Sebastiana, Aduriz se bavio planinarenjem, surfanjem i bicikliranjem.

Obitelj mu je usadila ljubav prema ekstremnim sportovima pa je već s devet godina mali Aritz sudjelovao na državnom prvenstvu Španjolske u krosu.

Natjecao se s odraslim muškarcima, neki su od njega bili i trostruko stariji, a završio je na drugom mjestu. Kako je vrijeme odmicalo, rasla je i njegova strast prema nogometu. Zbog jedinstvene geografije na plažama La Conche, gdje su djeca igrala nogomet, moglo se igrati svaka dva tjedna. 

Tada bi, uz dovoljno jaku plimu, teren bio dostupan na nekih pet sati. Mreže i okvire za terene Aritz i prijatelji bi uzimali iz kolibe u kojoj su čuvali opremu, a igrač s najvećim stopalom morao je precizno izmjeriti dužinu i širinu terena te isti iscrtati. 

Tu je Aduriz naučio bitne lekcije timskog rada koji mu je nedostajao jer u sportovima kojima se ranije bavio, uvijek je ovisio samo o svojim sposobnostima.

Konačno, 1994. kao 13-godišnjak odlazi u Antiguoko, malenu filijalu Real Sociedada, i priključuje se Mikelu Arteti, Andoniju Iraoli i braći Alonso, Xabiju i Mikelu, unatoč negodovanju roditelja koji su htjeli da se posveti karijeri surfera.

Superklinci Xabi Alonso, Mikel Arteta, Andoni Iraola i odbačeni Aritz

Aduriza je zanimalo samo igranje s novim prijateljima. Slagali su se fantastično, Antiguokove utakmice postale su atrakcija i kad se proučilo za baskijska čuda, stigli su skauti. Braću Alonso uzeo je Real Sociedad, Mikela Artetu Barcelona, Iraolu Bilbao. Aritza nije uzeo nitko, dobio je tek poziv iz druge lige od Aurrere iz Vitorije. Nije baš imao izbora, morao je prihvatiti.

I dok su njegovi bivši kolege prolazili školu u renomiranim klubovima, Aritz je upoznao španjolsku drugu ligu. Segunda je posebno teška za igrati, tada su govorili da lopta više vremena provede u zraku nego na zemlji pa igrači nemaju priliku razvijati kombinatornu igru, što bi trebali raditi u početnim fazama karijere.

Adurizu je to bila vrhunska škola, pokazalo je vrijeme. Ni tada, kao ni danas, nije ga se smatralo odveć talentiranim nogometašem, atrakcijom i faktorom zbog kojeg će se navijači zaljubljivati u nogomet.

Početkom tisućljeća njegov talent primjećuje Athletic Bilbao i dovodi ga iz Aurrere. Dvije sezone provodi igrajući za drugu momčad pa ga šalju na posudbu u Burgos, gdje počinje s ozbiljnim nogometom.

Uslijedila je sezona u Valladolidu koja mu je, s 20 golova u 46 nastupa, izdala kartu za povratak u Athletic.

Međutim, tih je godina Athletic sve ulagao u Fernanda Llorentea koji je postao španjolska senzacija i za kojeg se tuklo pola Europe. Aduriz je ponovno pao u drugi plan, klubu je zatrebalo novca pa su ga prodali u Mallorcu za pet milijuna eura. 

Navijače je to strašno razljutilo, prosvjedovalo se u Bilbau, a na kraju Mallorca nije ni uplatila novac koji je trebala pa Aritz neko vrijeme nije mogao igrati. U Mallorci se zadržao dvije sezone i zabio 23 gola, no Athletic i dalje nije bio zagrijan za njega.

Treća sreća za početak dominacije koja traje i danas

S 29. godina odlazi u Valenciju za četiri milijuna eura i ondje mu se opet događa "Llorente". Trener Unai Emery, današnji Arsenalov menadžer, preferirao je Roberta Soldada.

Potom su Šišmiši doveli Brazilca Jonasa, a Emeryjeva formacija s jednim napadačem značila je da Aduriz postaje treći izbor. Kad mu je cijena pala na 2,5 milijuna eura, javio se Athletic.

Te je 2012. Aduriz treći put došao u Athletic, a u klubu je i dalje bio Fernando Llorente. No kad se Llorente posvađao s klubom jer nije htio produljiti ugovor, Aritz je postao prvi napadač.

Potom Llorente po isteku ugovora odlazi u Juventus i tada kreće Adurizova dominacija u dresu Athletica koja traje i danas.

Ovu sezonu, svoju oproštajnu, odradit će vjerojatno šmekerski, ulazeći s klupe kao protiv Barcelone. Dovoljna mu je jedna dobra lopta, jedan dodir i nekoliko sekundi.

Gol Barceloni vjerojatno je proslavio i njegov veliki prijatelj Željko Kerum, kojeg je Aduriz prije dvije godine posjetio u Splitu...

Standings provided by Sofascore LiveScore