Mamić ga je prodao za 2 milijuna eura, navijači su bili sretni. Sad vrijedi 25

Foto: EPA-EFE

TALIJANSKI Napoli je na pragu senzacionalnog uspjeha. Trenutno je prvi klub Serie A i ima ogromnih 13 bodova više od prvog pratitelja Intera. Jednu ruku su već stavili na pokal namijenjen prvaku, koji nisu osvojili od sezone 1989./90. i ere Diega Maradone.

Uz sjajnog Gruzijca Kviču Kvaratškeliju, koji je zaludio jug Italije kao nijedan igrač još od veličanstvenog Argentinca i Victora Osimhena, prvog topnika lige, Napoli ima još nekoliko ključnih igrača. Jedan od njih je prije samo tri godine igrao za Dinamo, a većini navijača je bilo drago što je otišao iz kluba.

Sjajni Kosovar koji je u Dinamu ispao prolaznik

Riječ je o Amiru Rrahmaniju, 28-godišnjem kosovarskom reprezentativnom braniču. Na Maksimir je stigao u ljeto 2016. godine. Dinamo ga je tada kupio od Splita za 1.6 milijuna eura u jednom od najvećih HNL transfera u povijesti.

Nakon što je proveo jednu sezonu na posudbi u Lokomotivi, a Dinamo izgubio naslov, vratio se na Maksimir. Tamo se nametnuo Nenadu Bjelici koji ga je vrlo često koristio na poziciji lijevog bočnog igrača.

Iako je Rrahmani po vokaciji stoper, a to igra i u Napulju, baš su mu svestranost i fleksibilnost uz zahvalnost bile najveće igračke vrline. Međutim, u Dinamu nikad nije bio nositelj igre ni projekt kluba.

Kada je u ljeto 2019. godine Verona za njega ponudila 2.1 milijun eura, Dinamo je objeručke prihvatio tu ponudu i Rrahmani je nakon 57 nastupa u plavom dresu i četiri pogotka otišao u jednu od najboljih europskih liga. Dinamovi navijači bili su gotovo jedinstveno složni kako je to odličan transfer i cijena za takvog igrača.

Verona u pola godine zaradila sedmerostruku lovu na njemu

Međutim, ta procjena se brzo pokazala krivom. Naime, Rrahmani je preuzeo konce igre u svoje noge u Hellasu. To mu je nakon samo jedne polusezone priskrbilo transfer u Napoli koji je već godinama u vrhu lige.

Iznos je bio čak 14.2 milijuna eura, sedam puta viši od cifre za koju ga je Dinamo prodao. Napolitanci su ga ostavili na posudbi u Veroni do kraja sezone, ali je od sezone 2020./2021. Rrahmani neizostavan član udarne postave na stadionu Diego Armando Maradona.

U sezoni iz snova juri prema tituli koju Napoli sanja 33 godine

Danas Transfermarkt Rrahmanija procjenjuje na 25 milijuna eura vrijednosti. Puno važnije od toga, kosovarski branič je postao jedan od najboljih defenzivaca lige, brojke su mu spektakularne, a Napoli s njim juri prema tituli koju čeka 33 godine.

Napolitanci su momčad s najmanje primljenih golova u ligi. Rrahmani je po dobivenim duelima sam vrh lige, ali to je nešto što smo već vidjeli u HNL-u. S druge strane, njegov napredak po pitanju distribucije lopte je fenomenalan i neočekivan.

On je danas jedan od najboljih dodavača Serie A među braničima. Ima veliku mirnoću, finu dugu loptu i pravovremeno donosi odluke u izgradnji napada što je ključno za stil nogometa koji njeguje klub iz grada podno Vezuva.

Posebno je impresivno to što je ogroman napredak postigao u 26. i 27. godini, kada se većina igrača smatra potpuno formiranima i rijetko tko ulaže znanje u njihovo razvijanje. Njegov primjer sugerira kako braniči nešto kasnije ulaze u najbolje igračke godine, ali i kako nikad nije kasno za evoluciju u igri. Tip koji je u Dinamu bio samo prolaznik danas je hit Serie A.