Mamić im je obećao mjesto u Dinamu i reprezentaciji. Evo gdje su danas

Foto: GNK Dinamo

DINAMO će u zimskom prijelaznom roku morati odraditi hitnu rekonstrukciju momčadi kako bi se do kraja prvenstva mogao boriti za titulu. Hrvatski prvak pod ugovorom ima niz mladih igrača, ali za njih u posljednje vrijeme nema mjesta u prvoj momčadi. Klub se okrenuo dovođenju stranaca upitne kvalitete i tek ćemo vidjeti kako će to ispasti.

Ne tako davno Dinamo se oslanjao uglavnom na igrače iz svojeg omladinskog pogona od kojih bi jedan, dvojica ili trojica postali standardni članovi prve momčadi i kasnije bi ostvarili unosne transfere u inozemstvo. Jedna od takvih generacija bila je ona '98., iz koje je čak 12 igrača bilo u hrvatskoj U-17 reprezentaciji koja je na SP-u u Čileu stigla do četvrtfinala.

Prije skoro točno osam godina Zdravko Mamić održao je jednu od svojih brojnih presica u Maksimiru te na njoj govorio da će ti igrači činiti kostur hrvatske seniorske reprezentacije u bliskoj budućnosti i da će biti nositelji Dinamove igre. 

Sosa, Brekalo i Moro jedini napravili velike karijere

Iz Dinama su u toj U-17 reprezentaciji bili Adrian Šemper, Matej Hudećek, Vinko Soldo, Borna Sosa, Branimir Kalaica, Neven Đurasek, Josip Brekalo, Karlo Igor Majić, Nikola Moro, Davor Lovren, Luka Pasariček, Marko Đira i Borna Borovec. 

Borna Sosa, Josip Brekalo i Nikola Moro ostvarili su odlične karijere. Sosa (Ajax) je standardni hrvatski reprezentativac, a Brekalo (Fiorentina) i Moro (Bologna) povremeni. Svi ostali su se putem negdje pogubili. Najtužnija je priča veznjaka Borne Boroveca koji je od njih bio možda i najperspektivniji, ali zbog teških ozljeda koje je pretrpio odavno ne igra nogomet.

Adrian Šemper upisao je 12 nastupa za seniorsku Dinamovu momčad, a branio je i dvije utakmice u Ligi prvaka, protiv Lyona i Juventusa, dok je na klupi bio Dominik Livaković. U ljeto 2018. godine posuđen je Chievu koji ga je 2020. otkupio od Dinama za milijun i pol eura. Godinu dana kasnije otišao je kao slobodan igrač u Genou, a od ovog ljeta je standardni član talijanskog drugoligaša Coma.

Desni bek Matej Hudećek igrao je za drugu Dinamovu momčad. U ljeto 2018. otišao je u drugu momčad Osijeka pa u Međimurje, a danas igra u trećeligašu Mladosti iz Ždralova. 

Kalaica igrao za Benficu

I od Branimira Kalaice očekivanja su bila velika, ali je on u samo pola godine nakon Mamićeve presice završio u Benfici bez odštete. Za slavni klub je debitirao u svibnju 2017. u posljednjem kolu protiv Boaviste i čak zabio gol u remiju 2:2, ali je onda prebačen u drugu momčad te je u ljeto 2022. godine otišao iz kluba kao slobodan igrač. Pola godine nije nigdje igrao te je u siječnju ove godine stigao u Lokomotivu, za koju je odigrao već 28 utakmica.

Neven Đurasek bio je prebačen u drugu Dinamovu momčad, a onda se seljakao po posudbama u Lokomotivi, Varaždinu, Dnjipru i Olimpiji. Šahtar ga je u ljeto prošle godine kupio za 800.000 eura. Samo godinu dana kasnije pustio ga je bez odštete u grčki Aris, za koji je odigrao devet utakmica i zabio jedan gol.

Karlo Igor Majić nije dobio priliku u drugoj Dinamovoj momčadi pa je 2016. pušten u drugu momčad Fortune Düsseldorf. Nijemci su ga posudili Kršku, a 2019. je otišao iz kluba nakon isteka ugovora. Bio je u Sesvetama, Rudešu i Croatiji iz Zmijavaca, a od ovog ljeta je član trećeligaša Kustošije.

Đira došao do prve momčadi, ali onda nestao

U Kustošiji je i krilni napadač Davor Lovren, brat Dejana Lovrena. I on je bio u Fortuni iz Düsseldorfa pa se nakon niza posudbi prošlog ljeta našao u Jarunu, odakle je u srpnju ove godine došao u Kustošiju. 

Luka Pasariček bio je u U-19 momčadi, iz koje je 2016. kao slobodan igrač otišao u Hajduk. U Splitu je igrao za drugu momčad pa preko Dubrave i Dragovoljca prošle godine stigao do Rudeša, u kojem je i danas. 

Marko Đira upisao je 21 nastup za prvu Dinamovu momčad, ali ovaj zadnji vezni nije se nikad uspio nametnuti. Bio je na posudbama u Lokomotivi i Kopru, a od prošle zime je u Šibeniku, za koji je odigrao tek 11 utakmica, ali se ozlijedio i ove sezone još uopće nije igrao.