MOJ EUROPSKI DINAMO

Mi smo htjeli biti europski Dinamo, ali ispali smo u ligu za bedaka

Foto: Hina

HRVOJE ŠTROK upoznao je Benficin dom prije 15 godina kada je s Dinamom sudjelovao u porazu 2:0 u tadašnjem UEFA kupu.

>>> RAZVOJ DOGAĐAJA UOČI VEČERAŠNJE UTAKMICE BENFICE I DINAMA PRATITE OVDJE.

Luz ga se jako dojmio, kao i snaga Portugalaca na koje je Dinamo izašao s puno problema o kojima nam je pričao Ilija Lončarević.

>>> Slagao je Dinamo u avionu za Lisabon: "Kranjčar je trebao biti naš Olmo"

Sada je situacija osjetno drugačija, Dinamo u osmini finala Europa lige brani prednost 1:0 iz Maksimira i Štrok, HNL ikona i nekada sjajni veznjak Zagreba, Dinama i Rijeke, nudi optimizam.

"Prije prve utakmice pričalo se kako Benfica ima 70 posto šansi. Danas je to 50-50. Benfica igra doma, zna se da će napasti i stvoriti prigode, ali Dinamo s pravom istrčava ravnopravno na La Luz", počeo je Hrvoje Štrok u razgovoru za Index pa nastavio:

"Dosad su igrali dobro. U Maksimiru su malo kalkulirali, falilo im je 4-5 igrača. Najviše ih je pogodila ta ozljeda Seferovića jer oni nemaju špicu takvog profila, to im fali. Dinamo sad ima aktivan rezultat, tamo će doći do šanse. Ako zabije gol, to je to. S te strane Dinamo ima veliku šansu."

"Te 2004. se pola mladih igrača nije snašlo u Dinamu, a onda su kasnije stigli do Bayerna i Manchestera"

Njegov Dinamo bio je te 2004. prepun talenta, netom mladih reprezentativaca predvođenih Nikom Kranjčarom.

Te je sezone zagrebački klub tragično ispao u Europi nikad neprežaljenom utakmicom s Heerenveenom gdje su se Nizozemci spasili 2:0 poraza uz pomoć, kako ga je Zdravko Mamić tada nazvao, "austrijskog zločinca", suca Fritza Stuchlika.

"Mi smo bili tako blizu, na kraju smo ispali iako smo vodili 2:0. Bilo je nakon toga puno repova, faul koji nije bio faul, penal mislim da nije bio. Ovi dečki su sada to uspjeli. Nas je tada obuzela tuga, htjeli smo biti ta generacija koja bi dočekala proljeće u Europi. Nakon dan-dva shvatiš da život ide dalje, što da se radi."

Te je sezone Mamićev atomski Dinamo pao u ligu za ostanak. Nešto nije štimalo.

"U to doba promijenilo se nekoliko trenera. Imali smo puno igrača iz mlade reprezentacije i pola njih se tada nije odmah snašlo. Ti igrači su kasnije igrali po Bayernu i Manchesteru, ali u tom trenutku je to bilo tako. Loše se igralo. Jednostavno se završilo u toj ligi za bedaka. Dinamo je nakon toga bio prvak deset godina zaredom. Možda je tada bilo nekog nezadovoljstva, tu je 25 igrača i uvijek mora biti toga. Teško je biti trener i imati takvih 25 igrača, pogotovo kada se igra loše", prisjeća se Hrvoje.

"Ako ste gledali Felixa protiv Porta, vidjeli ste kakav je to igrač. Olmo će imati veliku karijeru"

Ovih dana zanimljiva je tema usporedbe Nike Kranjčara, tadašnjeg idejnog vođe Dinama, i današnjeg najboljeg igrača Bjeličinog stroja, Danija Olma. Niki se tada zamjeralo da nije puno trčao. Za Štroka, njegovog dobrog prijatelja, to nema smisla.

"Ma to su, rekao bih, glupe priče, pod navodnicima. Niko je poslije igrao u Engleskoj koja je najteža za igranje. Napravila se fama oko toga, a on je davao sve od sebe. Da nije mogao trčati, ne bi ni igrao za Hrvatsku. Igrao je takvu poziciju kakvu je igrao."

No zato se Olma može usporediti s Felixom, dijamantom Benfice koji okupira iste pozicije na terenu kao Španjolac. Portugalsko čudo navodno želi Juventus i nude 120 milijuna eura.

Dinamov trener Nenad Bjelica smatra kako bi i Olmo vrijedio toliko da igra u Benfici, a sve se zakuhalo nakon što je Olmo zasjenio Felixa na Maksimiru.

"Felix je igrao loše u Maksimiru. Protiv Porta, tko je gledao, vidio je da je on bio najbolji na terenu. Sigurno da on puno vrijedi u ovom trenutku. A Olmo je prvi od ovih igrača u Dinamu koji će vani napraviti veliku karijeru."

Upitali smo Hrvoja je li Olmo igrač za Barcelonu iz koje je stigao u Zagreb sa 16 godina.

"Ovisi kamo će otići i tko će mu biti trener. Realno, dečko je zaslužio transfer karijere, igra perfektno u HNL-u."

"Petković je baš moj tip nogometaša, on radi razliku"

Da se može vratiti u igračke dane, zna kojeg bi igrača Dinama izabrao kao omiljenog suigrača.

"Budući da sam igrao veznog, volio bih igrati s Brunom Petkovićem jer je stvarno dobar igrač. Eto, i u reprezentaciji je sad. Špica je to koja može primiti loptu, pobjeći i šutirati. Bilo je i boljih napadača od njega u Dinamu, no on u ovom trenutku radi razliku."

Poseban recept za Lisabon ne postoji, no Štrok ima viziju kako bi se moglo srediti favorizirane Portugalce.

"Dinamo igra fantastičnu kontru i polukontru. U Europi pogotovo. U HNL-u napadaju. Međutim, oni se lako prešaltaju za Europu i stanu u blok. Pitat će se tamo puno toga Benficu, ali kažem, Dinamo ide tamo i mora zabiti gol. Ako ne zabiju, bit će problema."

"Benfica si ne može priuštiti luksuz kakav ima Dinamo"

Nenadu Bjelici svi skidaju kapu zbog nevjerojatne sezone. Dinamo je već novi-stari prvak Hrvatske, u polufinalu kupa dočekuju Osijek, a u Europi imaju veliku šansu za četvrtfinale Europa lige.

U čemu je tajna?

"Igrači su kliknuli s Bjelicom. Sigurno da on dobro radi, igračima paše taj rad. Plus im je jer igraju i dalje u svim natjecanjima pa mogu kombinirati sastave na 2, 3 fronta i svi su igrači tada zadovoljni", smatra Štrok pa objašnjava:

"Prije nije postojao takav luksuz da odmoriš svih 11 igrača. U HNL-u nemaju konkurenta ove sezone. Recimo, Benfica si to ne može baš priuštiti. Oni su igrali u ponedjeljak s najjačom postavom i kiksali, a Dinamo je u nedjelju odmorio devetoricu igrača. Opet, na kraju to može, a i ne mora puno značiti."

Smiruje euforiju

Nakon rušenja Benfice na Maksimiru očekivano se stvorila euforija. Mnogi maštaju o tome da Modri odu do kraja...

"Treba biti realan, svaki igrač će reći da želi biti prvi. Puno je tu sad ekipa, gledao sam Sevillu i Napoli. To su ekipe koje su u ovom trenutku top, top u svijetu. Igraju teške lige s teškim protivnicima. Ma, ajmo mi prvo proći Benficu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.