"Nadoknada od osam minuta bila je na granici bezobrazluka"

Foto: Profimedia, R.R./ATAImages/PIXSELL

GOL U 98. minuti kojim je Italija izjednačila na 1:1 Hrvatskoj je ostavio tek zanemarive teoretske šanse za prolaz u osminu finala Eura. Nakon dviju medalja na Svjetskim prvenstvima, finala Lige nacija i četvrtfinala prethodnog Eura, Hrvatska je prvi put pod vodstvom Zlatka Dalića podbacila na velikom natjecanju.

Bivši hrvatski reprezentativac Nikola Jurčević, koji je u dugačkoj trenerskoj karijeri u dva navrata vodio Dinamo i šest godina bio pomoćni trener u reprezentaciji, za Index je prokomentirao nastup Hrvatske na Euru, najavio smjenu generacija i promjenu sustava igre zbog nedostatka igrača kojima su krilne pozicije prirodne.

Kako ste doživjeli remi s Italijom i ispadanje s Eura?

Raspoloženje mi je kao i najvećem dijelu navijača, velik šok i nevjerica zbog nesretnog i nespretnog gola koji smo primili u zadnjoj sekundi spletom raznih okolnosti. Odigrali smo na herojski način u smislu borbenosti, pristupa, htijenja, možda nismo stvorili previše šansi, ali igrali smo pametno protiv velikog protivnika i bili vrlo blizu prolaska.

Ispadanje u skupini je podbačaj, a ključna je bila utakmica s Albanijom. Bili smo kritični nakon Španjolske, ali kako se ona prezentirala i kako je deklasirala Italiju, a mogla je dobiti i 5:0, vidjelo se da tu utakmicu možemo izdvojiti jer su objektivno bili bolji od nas.

Realno, trebali smo dobiti Albaniju. Bili smo usporeni u prvom poluvremenu, bez energije, u drugom smo bili vrlo dobri, ali smo pali u finišu, dopustili im da dođu do šansi i na kraju nas kazne. To je bio ključ neprolaska. Imali smo dosta kikseva, individualnih grešaka i na dijelovima utakmice bili bez energije.

U odlučujućoj utakmici protiv Italije smo se vratili i ona me podsjetila na naše najveće utakmice u kojima smo igrali s krajnjim angažmanom i držali protivnika na konopcima. Priključio bih se onima koji negoduju zbog suđenja, zbog sitnih faula koji su najviše odlazili na talijansku stranu, a dodatak od osam minuta mi je nerazuman. Možeš 5-6 ako im baš želiš pokloniti, ali ovo je bilo na granici bezobrazluka.

Je li ovo pravo vrijeme za smjenu generacija?

Imamo nekolicinu igrača koji su na kraju ili pri kraju karijere koja je bila nevjerojatna, oni će sami odlučiti koliko imaju želje i motivacije da nastave. Ako se odluče na ostanak i žele pomoći novoj generaciji, i to je opcija, ali da više ne budu u naslovnim ulogama.

Činjenica je da je bliža varijanta da će 4-5 igrača odlučiti završiti impresivnu reprezentativnu karijeru i da polako dolazi do smjene generacija. Pozitivno je što imamo dosta igrača koji su već iskusni i imaju reprezentativnih utakmica, kao što su Gvardiol, Šutalo, Stanišić, Majer, Sučić, dolazi Baturina, Pašalić je i dalje tu... Imamo igrače koji će biti spremni uskočiti u naslovne uloge, ali letvica je postavljena nevjerojatno visoko.

Uz Kovačića kao predvodnika generacije ne treba se plašiti budućnosti, ali uspjehe kakve smo imali proteklih godina bit će jako teško ponoviti, ne samo u bliskoj nego i daljoj budućnosti.

Profimedia

Za neke pozicije ne treba biti zabrinut, odlazili su i Ćorluka, Mandžukić, Subašić, Vrsaljko, pa smo uvijek pronalazili igrače koji ih mogu nadomjestiti, pa tako i sad dolaze mladi s kvalitetom. Ali na nekim pozicijama postoji neizvjesnost jer se čini da za njih nemamo igrače.

Mislim da je bez krila teško napraviti moderan sustav igre. Samo se sjetimo Nice Williamsa, Yamala, Musiale, Mbappea, fali nam dubina i brzina, a ne vidim igrača top nivoa za te uloge. Sljedeće sezone ćemo čekati odgovor jesu li Pjaca i Marco Pašalić rješenja. Pjaca je dugo bio ozlijeđen i tek treba potvrditi može li biti na visokom međunarodnom nivou.

Prije smo imali Rebića, Perišića kao top klasu, Brekala kao alternativu, ali oni su svi iz ovih ili onih razloga otpali. Perišić ulazi u godine, za njim je teška ozljeda i to nam je bolna točka. Sve utakmice smo igrali s veznjacima ili polušpicama na krilnim pozicijama jer nije bilo drugog izbora ili izbornik u njih nije imao dovoljno povjerenja.

Koga vidite kao novog vođu reprezentacije nakon Modrićeva odlaska, kad god dođe do njega?

Kovačića vidim kao predvodnika i možda kapetana. Ne znam što će biti s Brozovićem i Perišićem, ali ako dođe do veće smjene generacija, ako se senatori oproste, mislim da će on biti lider nove generacije.

Treba li Dalić otići sa senatorima ili nastaviti s novom reprezentacijom?

Dalić za sve što je napravio zaslužuje sve pohvale i čestitke, to je fenomenalan uspjeh i pitanje je hoće li se ikad ovako nešto ponoviti. Da svih ovih godina među takvim velesilama napravimo sve ove uspjehe, to je za kapu do poda.

Zbog toga bi on trebao biti u situaciji da sam odluči što osjeća za dalje. Naravno da smo zbog ispadanja svi frustrirani, ali mislim da on ima i ugovor i ne vidim razlog da njegova pozicija bude upitna. Pa čak i u kontekstu Eura. Mi smo preeuforični zbog svih prošlih rezultata. Ali, u rezultatskom smislu, Španjolska je takva kakva je, Italiju smo trebali dobiti, a jedina utakmica na kojoj nismo bili na pravom nivou je ona s Albanijom, a i tu smo bili blizu.

Treba li reprezentacija mijenjati formaciju, ako već više nemamo vrhunskih krila?

Svi mi razbijamo glavu i imamo mišljenje koga treba staviti, ali na kraju na krila najčešće stavljamo polušpice i očekujemo od njih da rade isto što i Musiala, Dembele i ostala vrhunska krila, a oni to jednostavno ne mogu. Zato moramo igrati na specifičan način jer alternative nemamo.

Perišića u top izdanju vjerojatno smo izgubili zbog ozljede, ali čak i ako se vrati, ipak mu je već 35 godina, pa će vjerojatno doći do promjene sustava. Ali, lako je nama pričati i stavljati to na papir, ali u praksi to nije lako jer se reprezentacija rijetko okuplja, a to treba uigravati.

Dok sam ja igrao u reprezentaciji Ćire Blaževića, igrali smo 3-5-2, ali sve ostale uspjehe napravili smo u ovom sustavu, nije tako jednostavno promijeniti ga, ali gledajući kadar, mislim da ne možemo dugoročno igrati tražeći rješenja na krilima u igračima kojima to nije prirodna pozicija.

Upitno je imamo li igrače ofenzivnog potencijala za 3-5-2. Postoji i inačica 4-4-2 u rombu, ali za to moraš imati jako ofenzivne bekove. Nakon Eura bit će dosta analiza i razmišljanja što učiniti i kako to riješiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.