NBA objavila startere za All-Star utakmicu, LeBron i Giannis biraju momčadi

Foto: Profimedia

NBA LIGA objavila je imena deset igrača koji će startati u petorkama na ovogodišnjoj All-Star utakmici. Najviše glasova dobio je LeBron James, koji će tako i šesti put biti u ulozi kapetana koji biraju suigrače, a treći put protivnik će mu biti Giannis Antetokounmpo.

Uz LeBrona, iz Zapadne konferencije izabrani su Nikola Jokić, Zion Williamson, Stephen Curry i Luka Dončić, a Istok će uz Antetokounmpa predstavljati Kevin Durant, Jayson Tatum, Kyrie Irving i Donovan Mitchell. Najznačajniji izostanak iz petorki je Joel Embiid, koji je u surovoj konkurenciji Giannisa, Duranta i Tatuma ostao četvrti u konkurenciji krila i centara na Istoku.

Kapetani su izabrani na temelju glasova navijača. LeBron ih je dobio najviše, skoro 7.5 milijuna, a Giannis je bio drugi sa 6.76 milijuna glasova. No startne petorke izabrane su nakon pribrajanja glasova igrača i predstavnika medija, koji su u bodovanju vrijedili po 25%, dok su glasovi navijača vrijedili 50%.

Embiid žrtva navijača, Davis igrača i medija

Tako je najviše izgubio Anthony Davis, koji je u navijačkom glasanju bio treći, ali njegovi kolege i novinari rangirali su ga niže, pa je u petorku umjesto njega upao Williamson. I igrači i mediji doživjeli su Embiida kao startera, ali navijači su ga svrstali na četvrtu poziciju pa će kamerunski centar započeti na klupi.

Glasove navijača i kolega igrača dobila su i tri Hrvata. Bojan Bogdanović završio je na 18. mjestu među krilima i centrima Istoka sa 134.403 glasa navijača i 18 drugih igrača. U istoj konkurenciji na Zapadu Ivica Zubac dobio je 27.537 glasova navijača i tri kolega, a za Darija Šarića glasalo je 1130 fanova i jedan NBA igrač.

Treneri biraju ostale igrače, čelnik određuje zamjene za ozlijeđene

Preostalih 14 igrača izabrat će treneri, a eventualne zamjene zbog ozljeda odredit će čelnik NBA lige Adam Silver. Šestu godinu zaredom, umjesto starog formata Istok protiv Zapada, sučelit će se momčadi nazvane po kapetanima, ovaj put Team LeBron i Team Giannis, baš kao i 2019. i 2020. godine.

LeBronova momčad pobijedila je u svih pet dosadašnjih izdanja nakon promjene formata. Prvi put je svladala ekipu Stephena Curryja, pa po dvaput Giannisovu i Durantovu. 

Za razliku od prošlih godina, kada su kapetani birali suigrače u televizijskoj emisiji tjednima unaprijed, ovaj put će ih birati na licu mjesta, na parketu, pred sam početak utakmice, koja se ove godine igra 19. veljače u Salt Lake Cityju.