NBA

Nemanja Bjelica u finalu je zabio više od svih srpskih NBA prvaka zajedno

Foto: Profimedia

GOLDEN STATE Warriorsi osvojili su prvi naslov NBA prvaka nakon 2018., četvrti u posljednjih osam godina i sedmi u povijesti franšize. Stephenu Curryju, Klayu Thompsonu, Draymondu Greenu i Andreu Iguodali to je četvrti naslov prvaka, baš kao i treneru Steveu Kerru, koji ih je još pet osvojio kao igrač.

Svi ostali igrači Warriorsa sinoć su osvojili svoj prvi NBA prsten, a među njima i Nemanja Bjelica, koji je postao četvrti srpski košarkaš s naslovom NBA prvaka. On je u svojoj prvoj sezoni u Warriorsima odigrao 71 utakmicu s prosjekom od 6.1 poena za 16.1 minutu u regularnom dijelu sezone, a u doigravanju je za 10 minuta postizao 2.9 poena kroz 15 utakmica.

S devet poena apsolutni rekorder

U finalu je 34-godišnji Beograđanin sudjelovao s 1.8 poena za 5.8 minuta kroz pet utakmica, dok u posljednjoj, u kojoj su Warriorsi proslavili titulu, nije ulazio u igru. Nije ostvario značajne brojke, ali je igrao odličnu obranu na najvećoj Bostonovoj zvijezdi Jaysonu Tatumu, koji je promašio svih šest šuteva iz igre i četiri puta izgubio loptu dok ga je Bjelica čuvao.

Ipak, i tih devet poena koje je postigao nisu samo rekord u finalima među srpskim igračima koji su osvojili naslov nego i više nego što su sva trojica njegovih prethodnika postigla zajedno.

Tko su ostali?

Posljednji koji je osvojio prsten bio je Ognjen Kuzmić, također s Golden State Warriorsima, kada su 2015. uzeli prvi naslov s ovom generacijom. No on je većinu dvogodišnjeg boravka u Warriorsima bio u razvojnoj filijali u Santa Cruzu, a u tom finalu nije ni nastupio. Posljednjih godina igra u Crvenoj zvezdi.

Prvi Srbin s NBA prstenom bio je Darko Miličić, kontroverzni drugi izbor drafta 2004. ispred Carmela Anthonyja, Chrisa Bosha i Dwyanea Wadea, koji je u rookie sezoni s Detroit Pistonsima u finalu protiv LA Lakersa igrao ukupno četiri minute razvučene kroz tri utakmice, promašivši po dva pokušaja iz igre i iz slobodnih bacanja.

Najbolji srpski igrač s NBA titulom je Predrag Stojaković, trostruki All-Star s 13 godina NBA iskustva, no i on ju je osvojio u mizernoj ulozi, u posljednjoj sezoni karijere kao 34-godišnjak. Za Dallas Maverickse je u finalu 2011. ubacio dva poena za 26 minuta raspodijeljenih na četiri utakmice.