Europske lige

NY Times: Financijski fair-play je mrtav, stižu nova pravila i kazne

Foto: Profimedia

KROVNA europska nogometna organizacija UEFA ukinut će pravila financijskog fair-playa, koja ionako nisu postigla željeni učinak u europskom nogometu. Postojala je ideja da se napravi neka vrsta salary capa, po uzoru na američke profesionalne sportske lige, ali to nije moguće zbog Europskog zakona o radu.

Kako piše The New York Times, UEFA priprema Pravilnik o financijskoj održivosti, a osnovno pravilo će biti da svaki klub smije potrošiti do 70 posto svojih prihoda. Spriječilo bi ovo rastrošnost pojedinih klubova u koje se upumpava novac iz vanjskih izvora. 

Najavljene i kazne

Europski klubovi imat će tri godine da se prilagode ovim novim pravilima poslovanja, a tijekom njih bit će im omogućeno da troše do 90 posto svojih prihoda. Uz nova pravila stižu i nove kazne. Klubovi koji prekrše nove odredbe trebali bi biti kažnjeni izbacivanjem iz europskih natjecanja, čak i oduzimanjem bodova u nacionalnom prvenstvu.

Kazne su najavljene, no pitanje je hoće li se ovog puta ispoštovati. UEFA dosad nije izbacivala klubove poput Manchester Cityja i PSG-a iz Europe zbog kršenja financijskog fair-playa, nego se sve svelo samo na prijetnje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.