regija

Od Osima se u Sarajevu opraštaju Boban, Piksi, Baka, Japanci...

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

IVICA OSIM, legendarni trener iz BiH, omiljen na području cijele bivše Jugoslavije, umro je prije dva tjedna u 80. godini u Grazu. Danas je u Sarajevu, u Narodnom kazalištu, komemoracija njemu u čast, a zatim i posljednji ispraćaj na sarajevskom groblju Bare. 

Na oproštaj od Švabe ili Štrausa s Grbavice, što su nadimci kojima su ga svi zvali, došli su proslavljeni nogometaši i treneri: Nikola Nikić, Mehmed Baždarević, Refik Šabanadžović, Safet Sušić, Dušan Bajević, Blaž Slišković, Faruk Hadžibegić, Srečko Katanec, Zvonimir Boban, Dragan Stojković, Tomislav Ivković, Radmilo Mihajlović, Mirsad Fazlagić, Muhamed Konjić, Husref Musemić, Mišo Smajlović, Predrag Pašić, Vladimir Petković...

Osim je vodio Željezničar na korak do finala Kupa UEFA-e i bio je posljednji izbornik Jugoslavije, s kojom je četvrtfinalom na SP-u 1990. ostvario prvi uspjeh reprezentacije na najvećem natjecanju nakon skoro 30 godina. Uspješno je vodio Partizan, Panathinaikos, Sturm, a veliki trag ostavio je i u Japanu kao trener JEF Uniteda i izbornik reprezentacije.

Zato je na komemoraciji bilo visoko japanskog izaslanstvo, a zastava te zemlje prekrivena crnom trakom. Komemoracija je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega su prikazani detalji iz Osimove igračke i trenerske karijere.

Dragan Stojković Piksi, velikan Crvene Zvezde koji je pod Osimom briljirao kao playmaker i strijelac Jugoslavije na spomenutom SP-u, a danas izbornik Srbije, ovako se oprostio od voljenog trenera: "Osim je bio veoma inteligentan čovjek, čovjek velikog srca, čovjek koji je ostavio dubok trag u našem nogometu. Njegove trenerske kvalitete i uloga izbornika su svima poznate.

Ostavio je dubok trag u bivšoj zemlji i to svi znamo poštovati i cijeniti. Meni će ostati u krasnoj uspomeni. Sjetite se samo slike na Mundijalu kada sam postigao prvi gol protiv Španjolske, ja sam otrčao prema klupi i zagrlio ga onako iskreno, a i on mene. Ta slika dovoljno govori o našem odnosu", poručio je  Piksi i obratio se pokojnom treneru: "Šefe, hvala ti za sve i uživaj tamo u raju."

Vladimir Petković, koji je uspješno vodio Lazio i reprezentaciju Švicarske, izjavio je: "Osim je ostavio dubok trag u nogometu na prostorima bivše Jugoslavije. Bio je poliglot, vrlo inteligentan i šarmantan, prihvaćen od masa. Ono što je bitno je da se svugdje širom Jugoslavije osjećao kao kod kuće.

Bio je narodski čovjek, a njegove trenerske kvalitete svi znamo, on je bio preteča modernog nogometa. Imao je veliko nogometno znanje i itekako ga je znao prenijeti na teren. Pamtit ću ga kao dobrog čovjeka i nekog od koga se moglo puno naučiti."