Osijek ima klase kakve Mađari mogu samo sanjati

Foto: Dubravka Petric/Pixsell

OSIJEK je pobijedio mađarski ZTE i u uzvratu. Slavio je 2:1 pa je s ukupnih 3:1 prošao u treće pretkolo Konferencijske lige. Nakon 180 minuta igre kristalno je jasno da Osijek ima puno više kvalitete i da je ovo suparnik od kojeg ne smije ispasti, osim u slučaju lude nesreće.

Osijek nije igrao kao dominantna momčad u Mađarskoj. Skoro 40 minuta je visio protiv suparnika koji je kreirao barem četiri velike šanse. Taktika za koju se odlučio Stjepan Tomas ima smisla, ali Osijek jednostavno mora izvršavati zadatke u igri puno odgovornije i bolje.

Prolazak treba slaviti, ali i staviti u kontekst

Za razliku od prošle sezone, kada su u istoj fazi natjecanja ispali od kazahstanskog Kizližara, Osijek je uspješno apsolvirao prvu europsku stepenicu i napravio je veliku stvar za hrvatski koeficijent koji je lošim rezultatima Čeha i Šveđana opet u odličnoj situaciji po pitanju pozicije na UEFA-inoj ljestvici.

Međutim, osim divljeg napadanja u kojem su stvorili probleme Osijeku, Mađari nisu pokazali baš ništa zbog čega su zavrijedili da ih se smatra kvalitetnim suparnikom. Na puno pristojniji način sam u prethodnoj rečenici napisao da su odron od ekipe.

Za HNL, ako želi biti ozbiljna liga, prolazak ovakvih suparnika mora postati standard, bez obzira na traume i neuspjehe u prošlosti. ZTE je prošle sezone bio deveta momčad lige, sa šest bodova više od Honveda koji je ispao.

U Europi su se našli zahvaljujući osvajanju mađarskog kupa, a za prvakom Ferencvarošem su zaostali 24 boda. Za usporedbu, Šibenik koji je ispao iz HNL-a prošle sezone je za Osijekom zaostao manje od toga, 23 boda.

Dok god se ovakvi prolasci budu tretirali kao uspjeh bez kritičke analize, plafon hrvatskih klubova u Europi ostat će sramotno nizak. Navijačka radost zbog prolaska mora postojati i ona ima pravo biti euforična i prezadovoljna, ali Tomas mora ozbiljno sagledati probleme koje mu momčad ima. 

Tomas se odlučio za taktiku koja u Europi ima smisla, ali je probleme Osijeka otkrio i dojučerašnji drugoligaš Rudeš

Činjenicu da je Osijek u velikim periodima utakmice prepustio loptu suparniku, a onda tražio kontranapad ne treba promatrati kao slabost. Suparnik je bio taj koji je tražio gol, a već je u prvom susretu pokazao da ostavlja ogroman prostor iza svojih leđa.

Tranzicijska igra, posebno u europskim utakmicama, ima smisla. Sada slijede suparnici protiv kojih će biti teško kreirati prostor na postavljenu obranu i Tomas logično razmišlja da u tranziciji ima više šansi. No, da bi to funkcioniralo, Osijek treba u svakoj fazi pokazati više.

Već je u prvom poluvremenu mogao zakucati Mađare, ali je imao dva problema. Prvi je koncepcijske naravi, onaj da je s premalo igrača dolazio u završnicu. Kontranapad mora biti pripremljen. Ispucati dugu loptu na Miereza i nadati se najboljem nije rješenje.

Bitnije od toga, već je Rudeš otkrio koliko problema Osijek ima u obrani. U zadnjoj liniji im najviše fali širine i kvalitete. Mkrtchyan i Evangelou su tek stigli i logično je da im treba vremena da se uigraju i osjete ekipu, ali baš zato se ne smije obranu ostaviti na milost i nemilost suparnika. Ni napad, a onda ni vezna linija nisu bili dovoljno kompaktni niti su suparniku otežavali posjed.

Mađari su uz gol imali stativu uz još nekoliko promašaja iz blizine i par sjajnih reakcija golmana Malenice. U idućem pretkolu, a posebno u eventualnom playoffu, neće imati luksuz da suparniku dozvole toliko.

Osijek ima igrača kakav je svjetski raritet i sjajnog veznjaka. Mora igrati bolje

Osijek ima dosta novih igrača i onih starih koji se tek trebaju dokazati, ali u svojem rosteru ZTE nema ni blizu igrača poput Caktaša, Miereza ili Nejašmića. Upravo su zadnja dvojica ona koja su napravila razliku u uzvratu, barem kada je riječ o igri u posjedu.

Nejašmić je dugim loptama bio ključan igrač kod oba gola Osijeka. Pozicioniranjem je često anulirao nepostojanje bloka ispred sebe, a krilne pozicije s kojih su Mađari stvorili skoro sve šanse nisu u njegovom djelokrugu.

U ključnim trenucima kada je suparnik gubio loptu i nije bio postavljen, njegova rješenja u otvaranju napada su uz agilnog Gržana bila najvažniji faktor Osijekovih kontranapada. Asistencija mu kod prvog gola nije upisana samo zato što se lopta nakon Caktaševog udarca odbila od braniča.

Mierez je igrač kakav je raritet i u svjetskim okvirima. Ne postoji puno igrača na svijetu koji su moćniji u zraku od njega i suludo je da jedan napadač, posebno kad nije riječ o dvometrašu, osvoji deset od petnaest zračnih duela.

On je kao ventil i finišer ključan igrač ovog Osijeka, ali da bi njegov krvavi i bauštelski trud u igri momčad mogla oplemeniti, netko mora doći na lopte koje on spušta. Klub iz Grada na Dravi može i mora puno bolje od ovog što je pokazao. ZTE nije mjerilo kvalitete, ZTE je nešto što se mora odraditi dok ne dođu bolji suparnici.