OLIMPIJSKE IGRE

Otkud snijeg usred ljeta u Tokiju? Zbog Olimpijskih igara, naravno

Foto: Getty Images / Guliver Image

U TOKIJU je bilo 25 stupnjeva Celzijevih, ali snijeg je padao u pravilnim naletima tijekom natjecanja kanua u japanskoj prijestolnici. Nije to bilo neko čudno vrijeme, nego testiranje posljednje inovacije za Olimpijske igre 2020. godine, za koju se organizatori nadaju da će ohladiti gledatelje i učiniti da im Igre sljedećeg ljeta budu što ugodnije, piše BBC.

Oko 300 kilograma umjetnog snijega raspršeno je po tribinama Sea Forest Waterwaya. Cilj je bio vidjeti može li to ublažiti vrućinu i smanjiti vlažnost zraka. Tokio u srpnju obično bilježi 35 stupnjeva i 80 posto vlage, što izaziva zabrinutost da će gledateljima pozliti od toplinskih udara. Sea Forest Waterway će biti poprište olimpijskih i paraolimpijskih natjecanja u veslanju i kanuu. Polovina od 2000 mjesta na tribinama nije natkrivena jer su planovi za kompletno prekrivanje krovom odbačeni kako bi se smanjili troškovi.

Temperatura se nije spustila, ali...

Tako su u petak članovi Organizacijskog odbora OI u Tokiju sjeli na tribine tijekom petominutnog testiranja stroja za snijeg, dok je istodobno trajalo natjecanje u kanuističkom sprintu. Međutim, rezultati nisu bili ohrabrujući. Temperatura je prije snijega bila 25,1 stupnjeva Celzijevih, baš kao i nakon njega.

Takashi Okamura, šef komunikacija, zapovjedništva i kontrole u Organizacijskom odboru, rekao je BBC-ju da rezultat nije bio kakav se očekivalo, ali je snijeg imao i neke druge učinke: "Prednost ovog stroja je što ima uređaj za raspršivanje što pomaže da se publika osjeća svježije i zabavi se."

Stroj je prije bio korišten na glazbenim festivalima, a snijeg proizvodi tako što lomi led i miješa ga sa zrakom. U vjetrovitim uvjetima može bacati snijeg na daljinu od 15 metara. Troškovi stroja nisu poznati. Organizacijski odbor još nije definitivno odlučio hoće li koristiti snijeg i najavio kako će uslijediti još testova.

"Danas je bila samo prva proba, no čini se da bismo mogli koristiti stroj", rekao je Tomoaki Matsumoto, dužnosnik odjela za usluge na sportskim borilištima.

Olimpijski šefovi rade na strategijama za hlađenje otkako je Tokio 2013. godine dobio domaćinstvo Igara, iskušavajući sve - od uređaja za stvaranje magle na stadionima do ekstravagantnih šešira u obliku kišobrana. Posljednja tokijska ljeta nisu baš bila ohrabrujuća u smislu prognoze za OI 2020.

Vlada je 2018. godine proglasila prirodnu katastrofu nakon što je najmanje 65 osoba umrlo zbog vrućina u tjedan dana, a u srpnju 2019. više od 5000 ljudi zatražilo je bolničko liječenje tijekom toplinskog vala. 

Prošlog je mjeseca Međunarodna triatlonska unija (ITU) skratila olimpijske kvalifikacije u Tokiju nakon što je temperatura dosegnula 32 stupnja, rekavši kako su uvjeti došli na ekstremnu razinu. Olimpijski su dužnosnici isprva apelirali na japanskog premijera Shinza Abea da prihvati ljetno računanje vremena, kako bi se naporna natjecanja održala u hladnije doba dana.

Maratonci kreću ranije, paraolimpijcima pomaže tehnologija

Satovi se, međutim, neće pomicati, a maratonska utrka počet će ranije nego je uobičajeno, u šest ujutro, kako bi se izbjegle vrućine. I tehnologija ima svoju ulogu. Ceste duž 42 km duge staze obložene su materijalom koji reflektira infracrvene zrake, što snižava površinsku temperaturu i do osam stupnjeva. Ovo je posebno važno za paraolimpijce koji koriste kolica u natjecanjima na otvorenom jer su dizajnirana tako da sportaši sjede vrlo blizu tla. To može povećati njihovu tjelesnu temperaturu i do tri stupnja u odnosu na osobe koje stoje.

Od ostalih mjera drveću je dopušteno da raste koliko god je moguće kako bi gledatelji uz stazu stajali u hladu, a vlasnici zgrada s klima-uređajima su zamoljeni da otvore svoja vrata iznemoglim navijačima. Organizatori će možda i prekinuti tradiciju i gledateljima dopustiti da na olimpijska borilišta donesu vlastito piće, što je na prethodnim Igrama bilo zabranjeno iz sponzorskih i sigurnosnih razloga.

Olimpijske igre 2020. održat će od 24. srpnja do 9. kolovoza, a Paraolimpijske igre na rasporedu su od 25. kolovoza do 6. rujna. Prije toga, Japan će ugostiti oko 400.000 inozemnih posjetitelja tijekom Svjetskog prvenstva u ragbiju. Svečanost otvaranja održat će se 20. rujna u Tokiju, a utakmice se igraju na ukupno 12 stadiona širom Japana, što će biti dodatni poticaj regionalnom turizmu. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.