katar 2022.

Otvoreni su stadioni u Kataru. Izgledaju spektakularno

Foto: EPA-EFE

U KATARU se ovih dana igra FIFA-in Arapski kup za koji se koristi šest od osam stadiona na kojima će se za malo manje od godinu dana igrati Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Jučer su odigrane polufinalne utakmice u kojima je Alžir s 2:1 izbacio domaćina Katar, a Tunis je s 1:0 bio bolji od Egipta, s time da su obje utakmice riješene duboko u sudačkoj nadoknadi.

Alžir i Katar igrali su na prekrasnom stadionu Al Thumama, jednom od četiri koji se nalaze u glavnom gradu Dohi. Al Thumama može primiti 40.000 gledatelja, a nakon Svjetskog prvenstva s njega će biti uklonjeno pola sjedalica koje će biti donirane drugim zemljama.

Stadion Al Thumama

Tunis i Egipat igrali su na nevjerojatnom stadionu naziva Stadium 974 koji simbolizira pozivni broj za Katar, ali i broj kontejnera od kojih je izgrađen. Bit će to prvi potpuno montažni stadion u povijesti Svjetskih prvenstava koji će nakon turnira biti potpuno rastavljen te doniran nekoj od afričkih zemalja. Stadium 974 nalazi se uz more na umjetno isušenom tlu, a sastavljen je od korištenih brodskih kontejnera, što simbolizira orijentaciju Katara prema pomorskoj trgovini.

Stadium 974

Stadion kao šator

Ranije su utakmice igrane i na ostalim stadionima, a finale Arapskoga kupa igrat će se na stadionu Al Bayt, drugom najvećem u Kataru koji može primiti 64.000 gledatelja. On je dizajniran u duhu šatora pustinjskih nomada i cijeli izgleda kao jedan veliki šator. Ima ugrađene klima-uređaje koji mogu ohladiti unutrašnjost čitavog stadiona kad se krov zatvori. Stadion je otvoren za potrebe Arapskoga kupa, a i njemu će kapacitet biti prepolovljen nakon Svjetskog prvenstva.

Stadion Al Bayt

Finale Svjetskog prvenstva igrat će se na stadionu Lusail na kojemu se ne igra Arapski kup jer nije bio na vrijeme dovršen, ali će biti domaćin deset utakmica SP-a. Lusail će primiti 80.000 ljudi, a nakon turnira će mu kapacitet biti smanjen na 32.000, dok će sav višak materijala biti iskorišten za izgradnju ostalih objekata u državi. Arapski kup igrao se još na stadionima Education City, Al Janoub i Al Rayyan.

Stadion Education City

Stadion Al Janoub

Stadion Al Rayyan

No iako izgledaju spektakularno, stadioni u Kataru mjesta su stradavanja tisuća radnika iz siromašnih azijskih zemalja koji su u nehumanim uvjetima radili na njihovoj izgradnji. Prema istraživanju engleskog Guardiana iz 2020. godine, na gradilištima u Kataru život je izgubilo više od 6500 radnika migranata uglavnom iz Indije, Bangladeša, Nepala, Šri Lanke i Pakistana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.