Ovako bi moglo izgledati prvih 11 Hrvatske protiv Albanije

Foto: Profimedia

NAKON debakla protiv Španjolske u 1. kolu skupine B Hrvatska u srijedu u 15 sati u Hamburgu igra ključnu utakmicu protiv Albanije. Pobjeda je imperativ jer bi se u protivnom Dalićeva momčad u zadnjem kolu morala vaditi protiv Italije. A to nikad nije dobra varijanta.

Hrvatski izbornik je jutro nakon utakmice održao press konferenciju u Neuruppinu i najavio ono što zazivaju brojni hrvatski navijači, a to su promjene u sastavu. Hrvatska je protiv Španjolske izgledala dosta slabo iako bi sve bilo puno bolje da je Petković realizirao penal ili zabio u prazan gol u trenutku kad ga je izborio.

Gol-razlika postaje velik problem

Naime, u nekim kalkulacijama s tri boda i gol-razlikom -1 postoji 80 posto šansi za prolazak u drugi krug, a s tri boda i gol-razlikom 0 te šanse rastu na više od 90 posto. No ovaj teški poraz drastično je otežao put do osmine finala i Dalić je najavio potpunu mobilizaciju za zadnje dvije utakmice. 

Jako ga je pogodio Petkovićev potez i inzistiranje da on, pokraj momčadske hijerarhije, puca penal. Zamjerio je to Dinamovom napadaču pa se očekuje da Petković neće biti u Dalićevim rošadama, koje sigurno slijede. Barem ne u početnoj postavi.

Ante Budimir je sasvim logično i opravdano bio prvi Dalićev izbor, ali njegove glavne kvalitete nisu mogle doći do izražaja u načinu na koji je Hrvatska igrala protiv Španjolske. Budimir je igrač koji živi od centaršuteva, a u momčadi nije bilo igrača koji bi ga mogao pronaći nekim kvalitetnim ubačajima.

Budimiru treba igrač koji može centrirati

Jošku Gvardiolu to nije najjača strana, Kramarić se uvlačio u sredinu, Majer nije imao dovoljno vremena i prostora da se okrene na jaču, lijevu nogu i tek je Stanišić samo jednom pokušao centrirati na Budimira.

Bilo bi logično da priliku onda dobije Borna Sosa, ali on trenutačno nije u Dalićevim planovima. Njegova prva opcija na lijevom beku je Joško Gvardiol i tako će biti i protiv Albanije. Promjena će u obrani biti, ali u stoperskom paru. Martin Erlić trebao bi uskočiti umjesto Marina Pongračića, koji je odigrao dosta slabo protiv Španjolske.

Erlićev ulazak u momčad trenutačno se čini najsigurnijim, a glavno pitanje je pozicija lijevog krila. Andrej Kramarić to može odigrati, ali je korisniji bliže sredini. Enigma je Ivan Perišić, koji nije dovoljno spreman i nitko ne zna koliko zapravo može igrati u komadu.

Promjena sustava?

Očekuje se da će početi protiv Albanije, a da će se Kramarić preseliti u sredinu, iza Budimira u nekoj 4-2-3-1 formaciji. U toj varijanti iz momčadi bi ispao Marcelo Brozović, koji postaje najveći Dalićev problem. Slabi ritam saudijske lige ostavio je trag na ključnom igraču hrvatske reprezentacije, koji više nije na svojem uobičajenom nivou.

Kad je na svojih 95 ili 100 posto, Brozović je jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji, ali kad nije na maksimumu, utapa se u prosjeku. Ne bi bio prvi put da ga Dalić na nekom velikom natjecanju preseli na klupu. Upravo to napravio je na zadnjem Euru nakon poraza od Engleske u prvom kolu.

Varijanta 1

Postoji i opcija da se u veznu liniju vrati Lovro Majer ako Dalić odluči odmoriti Brozovića. To bi, pak, otvorilo prostor na desnom krilu, a njega može popuniti Mario Pašalić. Tu je i njegov prezimenjak Marco, ali i Martin Baturina, koji je znao igrati desno krilo u Dinamu, iako bi on stvarno bio veliko iznenađenje.

Pašalić na desnom krilu

Pašalić bi u tom slučaju mogao krenuti na desnom krilu, a na lijevom Perišić, kojeg bi u drugom poluvremenu vjerojatno zamijenio Ivanušec. Budimir je i dalje u prednosti u napadu, ali umjesto njega može krenuti i Kramarić.

Varijanta 2

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.