Pada optužnica protiv Luke Modrića? Nakon presude Mamiću traži prekid postupka!

Foto: L. Šangulin, Index

ZDRAVKO MAMIĆ je zbog teškog kriminala i izvlačenja milijuna iz gradskog kluba Dinamo nepravomoćnom presudom osuđen na šest i pol godina zatvora, a od toga je četiri godine dobio zbog malverzacija u transferu kapetana reprezentacije Luke Modrića iz Dinama u Tottenham.

Modrićev "rikverc"

Prvo pitanje koje smo nakon presude u Osijeku postavili Mamićevoj obrani, ali i tužiteljima, jest kako će se ova presuda odraziti na procese protiv Luke Modrića, koji je tijekom suđenja Mamiću i klanu od svjedoka postao optuženik, zbog sumnji u davanje lažnog iskaza. Optužnica je podignuta u ožujku ove godine pred Općinskim sudom u Osijeku, a Modrića se tereti da je tijekom svjedočenja o podjeli transfera lagao za Mamića te promijenio iskaz o aneksima koje je potpisivao. Sporan je aneks iz 2005. godine kojim je Dinamo prepustio Modriću 50 posto od budućeg transfera. Sud u Osijeku tvrdi da taj aneks u trenutku transfera nije ni postojao, nego je sačinjen i konzumiran nakon odlaska u Tottenham, kada je Modrić predao Mamiću veći dio svoje odštete, oko 52 milijuna kuna, na temelju njihovog građanskog sporazuma. To je "rikverc" za novac koji je Mamić uložio u Luku tijekom karijere. 

Dinamo je, sukladno osječkoj presudi, na temelju krivotvorenog aneksa isplatio Modriću ukupno 81,1 milijun kuna. Plaćeno je 14 milijuna kuna poreza te je Luka na račun primio oko 67 milijuna od transfera. 14 milijuna je zadržao za sebe, a ostatak predao Mamiću i obitelji. 

Tijekom ispitivanja u USKOK-u Modrić je kazao da je aneks o podjeli novca s Dinamom potpisao nakon svog transfera 2008. godine, no na sudu je kazao da se tada zabunio jer je ispitivanje dugo trajalo te objasnio kako je mislio na podjelu svog dijela s Mamićem. Ono što USKOK ni sud tijekom svih dosadašnjih procesa uopće ne problematiziraju jest činjenica da su Dinamo i Mamić u praksi zapravo - isti subjekt. 

No presudom je neupitno utvrđeno da je Modrićev aneks antidatiran te da je poslužio za izvlačenje novca. Na aneksu je potpis kakvim se Luka koristio tek nakon 2008. godine, stoga sud zaključuje da se takvim stilom nije mogao potpisati 2005. godine, a to se poklapa i s iskazom grafološkog vještaka tijekom suđenja.

Je li Mamić osuđen na temelju Lukinog iskaza? To ćemo tek doznati 

Što nakon presude Mamiću čeka Modrića? Temeljem dokumentacije koju smo vidjeli prateći ovaj slučaj, na Indexu smo prije godinu dana napisali da su krivi obojica ili nitko, jer nas USKOK na suđenju nije uvjerio u suprotno. Vrlo brzo Modrić je optužen, u okviru novog procesa, ne zbog malverzacija u transferu, nego zbog sumnje da je o tom transferu lagao pred sudom i Mamićem.

Tužitelj USKOK-a Tonći Petković nakon presude Mamiću nam je kazao: "Mi ni na koji način tijekom postupka ne problematiziramo pravo na podjelu novca od transfera između igrača i kluba, no problematiziramo kada se nekome samo formalno da to pravo, kako bi se izvukao novac iz kluba. O postupku protiv Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza odlučit će nadležno tijelo."

Modriću prijeti između šest mjeseci i pet godina zatvora, zbog djela zbog kojeg se u našem pravosuđu rijetko goni, postupci traju dugo i najčešće završavaju uvjetnim osudama. 

Modrićeva odvjetnica za Index: ''Tražimo obustavu postupka''

Kad bi trebao početi proces protiv Modrića? Kako doznajemo, Modrićeva obrana smatra da se to ne može dogoditi prije pravomoćnosti presude Mamiću i suradnicima. Njegova odvjetnica Laura Valković je kazala da optužnicu protiv Modrića smatra preuranjenom, a isto tvrdi i u okviru Modrićeve obrane. 

"Eventualna kaznena odgovornost u procesu Mamić ne znači nužnu kaznenu odgovornost Luke Modrića i to je važno naglasiti u ovom trenutku."

Nije htjela komentirati navode da je Modrić još prije tri mjeseca zatražio da mu se sudi u Zagrebu, a ne u Osijeku, jer su svi svjedoci i vještaci iz Zagreba, a smatra kako bi u slučaju njegove žalbe po presudi slučaj opet došao na Županijski sud pred kojim je dao sporni iskaz, što bi moglo utjecati na nepristranost sudaca. O zahtjevu bi trebao odlučiti Vrhovni sud koji delegira predmete. 

No važniji manevar Lukine obrane jest pobijanje optužnice.

"Smatram da je ona preuranjena i o tome su već govorili mnogi stručnjaci, iskazivajući kako se radi o pritisku na sud tijekom procesa protiv Zdravka Mamića. Kao stručnjak sam razočarana, jer je državnoodvjetnička praksa takva da se ovakve optužnice ne podižu tijekom sudskog procesa te ih se odbacuje kao preuranjene. Slučaj Luke Modrića je izuzetak, oni to jako dobro znaju jer su donosili odluke o preuranjenim optužnicama. Državni odvjetnik poznaje praksu. Smatramo da proces protiv Modrića treba obustaviti do pravomoćnosti presude Zdravku Mamiću i ostalima, posebno nakon što je njezino obrazlaganje trajalo deset minuta", kazala je Valković.

Presuda Mamiću i klanu još nije izrađena te nije jasno je li Mamić zbog Modrićevog transfera nepravomoćno osuđen samo temeljem grafološkog vještačenja ili i temeljem Lukinog iskaza zbog kojeg je zaradio optužnicu.

Što je s 15 milijuna kuna koji su ostali Modriću? 

Mnogi drugi pravnici s kojima je Index jučer razgovarao također iskazuju da bi optužnica Luke Modrića mogla biti odbačena kao pravno neutemeljena.

"Ne znamo kakva je presuda, odnosno još uvijek nemamo izrađenu presudu, a rok za to je 30 dana od izricanja. Čuli smo samo usmeno obrazloženje suca i zaista ne znamo temelji li presudu i na Modrićevom svjedočenju. Mislim da bi optužnica protiv njega mogla biti pravno neutemeljena, u praksi do sada nisam čuo za slučaj da su optužnice za davanje lažnog iskaza potvrđene tijekom suđenja", kazao je za Index odvjetnik Saša Pavličić.

Pitanje je i što će biti s oko 14 milijuna kuna koje je Modrić zadržao za sebe na temelju neosnovanog prava na podjelu transfera s Dinamom. Postane li presuda pravomoćna, novac će morati vratiti. S obzirom na to da čelnici Dinama tvrde da klub nije oštećen te ne traže naknadu štete, novac ide u državni proračun. No članovi Dinama mogu pokrenuti novi postupak i tražiti da se aneksi proglase ništetnima i ponište, nakon čega bi svaka strana vratila ono što je takvim ugovorima stekla.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.