HRVATSKA REPREZENTACIJA

Pobjeda protiv Malte mogla bi dugoročno biti loša za Hrvatsku

Foto: Igor Soban/PIXSELL

HRVATSKA je u trećem kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo pobijedila Maltu na Rujevici 3:0. 

Kao ni nakon Cipra, dojam nije bio dovoljan. Hrvatska je suparnika probila tek u 62. minuti, osam minuta nakon što su u igru ušli Modrić, Perišić, Brekalo i Barišić. Do kraja su izabranici Zlatka Dalića zabili još dva gola i stigli do očekivane pobjede koja na prvu djeluje rutinski. Međutim, navijače može brinuti izostanak ideje.

Kada se podvuče crta pod ciklus u kojem su odigrane utakmice protiv Slovenije, Cipra i Malte, Hrvatska je ubilježila puno više minusa i pitanja nego pluseva i odgovora.

Gdje je trebalo biti rješenje protiv Malte?

Malta se očekivano branila s petoricom igrača u zadnjoj liniji, rombom u sredini koji je bio usko postavljen i jednim igračem u napadu. Bilo je očito da će se suparnika koji se brani u toj formaciji najlakše probiti preko bokova. Što je Dalić napravio?

Na desno krilo stavio je Marija Pašalića, veznog igrača koji nije jak u driblingu i koji po navici stalno ulazi u sredinu terena. Možda je ideja bila da Pašalić ulazi na skok, ali onda je nejasno zašto je od prve minute na desnom boku zaigrao Josip Juranović kojemu stvaranje viška nije jača strana.

Na suprotnoj strani je Oršić konačno dobio šansu, ali je bio u potpunosti izvan ritma. Bio je izoliran na krilu, lopta je dugo putovala do njega i stalno je napadao dupli blok. Na njegovoj strani beka je igrao Dario Melnjak, a podatak da su on i Juranović skupa imali dva uspješna driblinga u 45 minuta protiv ovakvog suparnika indikativan je u pogledu toga kakav je plan Hrvatska imala. 

U 22. minuti Hrvatska je prvi put odigrala sjajnu akciju protiv ovakvog bloka. Pašalić se uvukao iza leđa malteške vezne linije i odigrao loptu na suprotnu stranu, gdje je Oršić ušao u međuprostor. Dinamov napadač ju je proslijedio Melnjaku koji se pojavio kao višak na boku, ali je izostala kvalitetnija završnica. Malta se nudila i rješenja je bilo. Štoviše, njihova zadnja linija je u prvih pola sata ponekad stajala toliko visoko da je to djelovalo samoubilački.

Već u drugoj minuti Badelj je dubinskom loptom preko pola terena našao Vlašića koji je potom ušao u sjajnu šansu. Zbog čega Hrvatska nije češće pokušavala to iskoristiti, ostaje nerazjašnjeno.

Činjenica da je Hrvatska povela tek kad je Dalić napravio zamjene nije pretjerano dobra vijest

Ivan Perišić zabio je gol samo osam minuta nakon što je ušao u igru. Generalno je uvijek dobra stvar imati zamjene koje mogu preokrenuti tijek utakmice, ali kontekst je ipak malo drugačiji u ovom slučaju.

Bez obzira na to kojim kriterijem procjenjivali kvalitetu hrvatske igre, dva udarca u okvir i jedna velika šansa u sat vremena su premalo za suparnika protiv Malte. Igrači iz drugog plana nisu dobro iskoristili šansu i dojam je da su tri boda upisana samo i isključivo zbog seniora koji su ušli u igru. Slab plan igre i činjenica da je dosta njih igralo u ulozi u kojoj ne mogu pružiti najviše neće se pretjerano pamtiti. 

To nije dobro za samopouzdanje onih igrača koji su danas zaigrali od prve minute, a dugoročno bi moglo imati negativan efekt ako Daliću ova utakmica bude dokaz da ne može ozbiljno računati na sve igrače sa šireg popisa. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

Od igrača koji nisu uvijek u naslovnim ulogama, Kovačić je odigrao sjajnu utakmicu. Konstantno se nudio i pokušavao hrvatski napad održati dinamičnim. Utakmicu je završio kao igrač s najvećim brojem pokušanih, točnih i dugih dodavanja, najviše dobivenih duela, startova i driblinga. Još se ne nazire rješenje koje bi barem približno moglo zamijeniti Modrića kad ode, ali Kovačić sve češće igra za reprezentaciju vrlo dobro.

Euro je pred vratima, a Hrvatska izgleda loše

Ovo je za reprezentaciju bila posljednja utakmica prije Europskog prvenstva, ne računajući prijateljske susrete. 

Već smo nakon Cipra pisali kako Dalić treba pronaći "prekidač" koji će ovu reprezentaciju vratiti na pravu radnu temperaturu, ali on to ne uspijeva napraviti već tri godine. Igra, dojam, a ni rezultati pred Euro nisu ohrabrujući. Dalić je u Rusiji ostvario veličanstven rezultat, a kredit koji je tamo stekao nije kod većine navijača potrošio sve do danas. Kad je Hrvatska uvjerljivo i teško gubila u Ligi nacija, odgovornost izbornika uvijek se barem djelomično sakrivala iza smjene ruske generacije, teških suparnika ili relativne nebitnosti tog natjecanja. 

Prošle, a posebno ove kvalifikacije pokazale su da Hrvatska ima probleme i s puno slabijim momčadima. Možda se, kao i u Rusiji, prekidač uključi na turniru i kombinacija atmosfere, naboja i rezultata baci u zaborav blijede igre od Rusije naovamo. U slučaju da se to ne dogodi, Dalić neće imati nikakvo opravdanje za drugi dio svog mandata.

Kralježnica momčadi iz Rusije i dalje dobro igra za reprezentaciju, a sada je obogaćena talentom i mladošću na onim pozicijama koje su u prošlosti bile problematične. Sve predispozicije za novi vrhunski rezultat su tu. Upravo zato frustrira činjenica da se on ni najmanje ne nazire već dugo vremena.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.