Prvi Grand Prix održan početkom stoljeća, pobijedio je Mađar u Renaultu

Foto: Wikipedia

POČETKOM 20. stoljeća automobilske kompanije organizirale su mala lokalna natjecanja na kojima su se vlasnici sportskih automobila mogli natjecati jedan protiv drugoga. Uskoro je postalo vidljivo da postoji interes za ovu vrstu zabave pa su se ulagali napori da se organizira veliko natjecanje koje bi pokazalo sve prednosti automobilskih trka.

Na današnji dan 1906. godine održan je prvi Grand Prix u Francuskoj. Organizirao ga je autoklub Francuske po uzoru na trke Gordona Benetta. Gordon Benett bio je američki magnat, ljubitelj utrka koji je osobno započeo pripremu ovakve vrste natjecanja. Međutim, takve su trke limitirale svaku zemlju da ima po jednog predstavnika.

Automobilska industrija u Francuskoj tada je bila najjača u Europi. Francuska vozila kupovali su baš svi koji su si to mogli priuštiti i nastala je potreba da se pokaže sva moć francuske automobilske industrije. Natjecanje se održalo pored francuskog grada Le Mansa. Traka dugačka nešto više od sto kilometara imala je trokutast oblik, a start i finiš nalazio se neposredno pored grada domaćina.

Ferenc Szisz u svom Renaultu

Problemi zbog smole

Natjecali su se Francuska, Belgija, Njemačka, Italija, SAD, ali i po jedan sportaš iz Ujedinjenog Kraljevstva i Mađarske. Većinu sportaša zastupale su francuske automobilske kompanije poput Renaulta, Brasiera ili Clement-Bayarda (koji je na neki način preteča Citroena), kojima je event služio za samopromociju. Pobijedio je Mađar Ferenc Szisz, glavni vozač Renaulta, koji je preuzeo vodstvo tek usred utrke.

Pri izgradnji trake organizatori su odlučili makadamsku cestu prekriti posebnom smolom kako ne bi došlo do oštećenja vozila i kako bi se smanjilo podizanje prašine kada automobili prolaze. Međutim, ta smola je na kraju izazvala samo probleme. Kada se ugrijala na podnevnom suncu, počela se lako raznositi po cesti, ali i po vozilima i vozačima. Mnogi natjecatelji žalili su se na opekotine koje su dobili tijekom trke.

Jedan od njih uočio je da mu se smola prelila preko zaštitnih naočala, pa je tražio nove. Organizacija mu to nije dopustila pa je jadan vozio još dva kruga prije nego što je odustao. Izjavio je da ga je smola skoro oslijepila.

J. Edmond, koji je vozio Renault, odustao od vožnje zbog smole koja mu se prelila preko zaštitnih naočala

Natjecanje je trajalo preko 12 sati. Prvi natjecatelji krenuli su prije šest ujutro, a pobjednik Ferenc Szisz završio je utrku u 12 sati i 17 minuta. Prešao je preko 1200 km. Grand Prix otada se održava svake godine, izuzev za vrijeme svjetskih ratova i pandemije koronavirusa. 1901. godine održano je prvo automobilsko natjecanje u Francuskoj, no tek je ovo 1906. dobilo internacionalno priznanje pa se zato naziva prvim Grand Prixom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.